Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među hrvatskim tinejdžerima sve je više ovisnika o internetu i video-igricama. Roditelji su očajni, jer ne znaju kako se nositi s tim problemom.


Da su video-igrice više od zabave svjedoči i jedan primjer iz Osijeka gdje je 15-godišnjak prijetio samoubojstvom kad su mu roditelji zabranili video igrice. Videoigrice su za jedne zabava, a za druge ovisnost. 'Kad se nas par okupi, pa na skype-u pričamo, pa igramo, to zna potrajati do pet ujutro. Čak nekad i više', rekao nam je jedan 15-godišnjak. Na igre mnogi tinejdžeri troše sve svoje slobodno vrijeme, prije i poslije škole.

Vezani članci Ivan Čorkalo Reporter Ivan Čorkalo prisjetio se potresnih detalja slučaja iz Nove Gradiške: "Jednu rečenicu neću nikada zaboraviti" Tate (Foto: izismile.com) Uhvatili tate u modnim eskapadama zbog kojih su ih odlučili posramiti pred cijelim svijetom

Iskreno odgovaraju ovi mladići o satima koje provedu igrajući se na računalu. Za njih je to još uvijek zabava. Za njihove roditelje noćna mora. 'To traje do kasno u noć. Nema nadzora. Nemoguće ih je nadzirati. Ne možemo im zabraniti net. Ujutro kad se bude su mrzovoljni, umorni, neraspoloženi', priča nam jedan zabrinuti roditelj.

Nezainteresiranost i agresivnost

Roditelji zamjećuju promjene u ponašanju svoje djece, gubitak apetita, nezainteresiranost za svijet oko sebe, agresivnost. 'Spavam pod satom. Nemam snage ni učiti, ni ništa', kaže 15-godišnjak. Koji put tinejdžeri ovisni o video igrama roditelje i poslušaju, ali samo da ih nakratko usreće. 'Poslušam ih. Ali to je više da odem van na 5 minuta, da oni budu sretni', ističe 16-godišnji tinejdžer.

Nesretni roditelji ne znaju kako pomoći svojoj djeci. 'Ono što mogu učiniti roditelji jest zatražiti pomoć stručnjaka. Najbolje bi bilo kada bi uspjeli uvjeriti i dijete da dijete porazgovara sa stručnjakom. Najstručniji na tom području su dječji psihijatri, zatim psiholozi', poručuje doc.dr.sc. Mirela Grgić, psihijatrica.

Djetetova suradnja ključ je liječenja i ozdravljenja. 'Velik je problem u tome što dijete ne prihvaća da je to bolest, odnosno ono ne vidi koje probleme internet njemu i njegovoj obitelji donosi', dodaje psihijatrica Grgić. Zdrava komunikacija u obitelji najbolja je prevencija ovisnosti o internetu i videoigricama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju