Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pristupni ugovor

Nizozemski ministar: Ratifikacija ovisi o rezulatima monitoringa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratifikacija pristupnog ugovora između Hrvatske i EU-a u nizozemskom parlamentu ovisi o rezultatima monitorninga nad ispunjavanjem preuzetih obveza, poručio je u Zagrebu nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal.

Rosenthal je potvrdio da će se Nizozemska prema Hrvatskoj i dalje odnositi 'strogo i pravedno'. 'Sada traje proces pojačanog nadzora i praćenja ispunjavanja kriterija. Ako rezultati budu pozitivni, uvjeren sam da neće biti problema da krenemo dalje s postupkom', rekao je Rosenthal na konferenciji za novinare, upitan kada će nizozemski parlament ratificirati hrvatski Ugovor o pristupanju koji su dosad ratificirale četiri članice EU-a.

'Uvjeren sam da su naši hrvatski prijatelji jasno shvatili poruku ne samo Nizozemske nego cijelog Europskog vijeća', istaknuo je Rosenthal i dodao da će se Kraljevina Nizozemska prema Hrvatskoj, ali i prema ukupnom proširenju Unije, i dalje primjenjivati načelo 'strogi i pravedni'. 'To se odnosi i na Srbiju kojoj smo nedavno dodijelili status kandidata', istaknuo je nizozemski ministar.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

>> Zašto RH čeka s ratifikacijom Ugovora?

Rosenthal je u Zagrebu razgovarao s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić koja je najavila da će do 15. ožujka Bruxellesu poslati tzv. monitoring tablice i posebno izvješće o poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, a izvješće Europske komisije o monitoringu očekuje u travnju.

Pusić: Kriteriji su visoki

Pusić je istaknula kako je s europskim partnerima važno razgovarati uvijek, a osobito u razdoblju monitoringa, te smatra da se stavovi Hrvatske i Nizozemske oko nadzora nad ispunjavanjem obveza podudaraju. 'Što se Nizozemske tiče, njihov moto je uvijek bio 'strogi i pravedni'. To znači da su kriteriji visoki, ali kad se ispune to znači da smo spremni za funkcioniranje unutar EU-a', rekla je Pusić. 'Naše pravilo je isto: poslati pozitivne političke poruke i ispunjavati najviše kriterije', dodala je šefica hrvatske diplomacije.

Rosenthal je istaknuo da će njegova vlada u odnosu na Hrvatsku primjeniti sve mehanizme monitoringa, osobito poglavlja 23, a krajem godine očekuje ratifikaciju pristupnog ugovora koja, rekao je, isključivo ovisi o parlamentu u Den Haagu na koji vlada ne može utjecati.

>> 'Tako slično, tako različito, tako europsko'

Nizozemska je bila jedna od članica EU-a koja je najviše ustrajala na uvođenju monitoringa Hrvatskoj od završetka pregovora do ulaska u punopravno članstvo 1. srpnja 2013. Dvoje ministara razgovarali su i o uključenju Hrvatske u nizozemsko-slovačku inicijativu za Tunis, a koja bi se sastojala od prijenosa hrvatskih iskustava u izgradnji institucija u državama južnog Mediterana zahvaćenih 'Arapskim proljećem'.

Upitana je li arbitraža dobar način rješavanja granice s BiH, kao što je slučaj sa Slovenijom, Pusić je odgovorila da jest ako ne postoji bilateralno rješenje. 'Ako niste u stanju ništa drugo, i arbitraža je za ljude. No mi to nastojimo rješiti bilateralno', rekla je Pusić. Dodala je da je preliminarno utvrđeno 98 posto granice sa susjednom zemljom i nada se da će Hrvatska i BiH biti u stanju bilateralno riješiti cijelu graničnu liniju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene