Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošlo više od mjesec dana

Zašto RH čeka s ratifikacijom Ugovora?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od mjesec dana prošlo je od hrvatskog referenduma za Europsku uniju. Za razliku od Hrvatske, druge su zemlje već počele s ratifikacijom hrvatskog Ugovora.

Više od mjesec dana prošlo je od hrvatskog referenduma za Europsku uniju. Za razliku od Hrvatske, druge su zemlje već počele s ratifikacijom hrvatskog Ugovora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza europskih zemalja Amerikanci napravili veliko istraživanje: Evo što su utvrdili o Hrvatskoj Ilustracija Budućnost pred vratima Hrvatska je ušla u najužu jezgru jednog od najjačih globalnih sustava: Iduća godina mogla bi biti presudna

Iako se stječe dojam da nam se više ne žuri i da je sve gotovo, nije tako. Tri su države Hrvatskoj već izglasale dobrodošlicu, dvije će to napraviti u nadolazećem tjednu, a mi čekamo.

Prije više od mjesec dana građani su na referendumu rekli DA Europskoj uniji. Ugovor potpisan u Bruxellesu, Zagreb još nije ratificirao. 'Imamo naprosto rokove koji moraju proći kako bi rekli da nema ustavne zapreke i da je referendum regularan', tvrdi predsjednik Josipović.

'Nekoliko je stranaka i udruga podnijelo zahtjeve za ocjenom ustavnosti', kaže Jadranka Kosor, predsjednica HDZ-a.

Sve je spremno, čeka se Ustavni sud. 'Nije se moglo na žalost brže iako je sve spremno cijeli veliki dokument za ratifikaciju je spreman', objašnjava Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova.

Hrvatska čeka, a Europa radi

Mađarska, Slovačka i Bugarska već su ratificirale naš pristupni ugovor. U Sofiji je tom činu nazočio predsjednik Sabora prenijevši zahvale Hrvatske.

Već ovoga tjedna nastavlja se niz Ratifikacija. Talijanski Senat na redu je u utorak, a u srijedu bi trebala stići i dobra vijest s Malte. 'To što će naš parlament ratificirati za izvjesno vrijeme ne znači da je postupak zastao', kaže predsjednik Josipović.

>> 'Tražimo poništenje referenduma i ostavku Vlade'

'Jasno je da će neke zemlje čekati prvo izvješće monitoringa a veliko sveobuhvatno je u listopadu i vjerujem da će neke zemlje to čekati', poručila je ministrica Pusić.

'Ne ne bojim se mislim da smo svojim postignućima pregovorima pokazali da smo ozbiljna zemlja koja je napravila velik posao', dodala je Jadranka Kosor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene