Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slabe točke sustava

Od tijela u zamrzivaču do brutalnih premlaćivanja djeteta: Što institucije poduzimaju da se spriječi nasilje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo u posljednjih mjesec dana niz je slučajeva nasilja u obitelji koji su zgrozili javnost. Od stravičnog otkrića tijela nestale Jasmine Dominić u obiteljskoj kući do premlaćivanja djece ili supruga. A tek kad se dogodi najstrašnije, vidljivo je i što su sve institucije propustile poduzeti kako bi se nasilje spriječilo.

Što se događalo u obiteljskom domu u Pagu, gdje je otac s balkona bacio svoje četvero malodobne djece, ono što znaju, socijalni radnici ne otkrivaju. ''Još su korisnici naših nekih prava, vodili su se različiti postupci. Nikada ništa nije ukazivalo na mogući ovakav ishod niti je moguće uopće predvidjeti ovakve ishode'', kazala je Vesna Burčul, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zadru.

Pročitajte i ovo Susjedi pale svijeće na ulazu zgrade u Makarskoj gdje je nakon sukoba s muškarcem preminula 73-godišnjakinja Čeka se nalaz obdukcije Napadač na ženu u Makarskoj dobro poznat policiji: Pogledajte što je napravio nevjenčanoj supruzi Ilustracija Grupa Granica Potresne priče ljudi iz sive zone: Morala je roditi sama u šumi, dijete je umotala u svoju majicu

Nasilje u toj obitelji, tvrdi, nikad nije bilo prijavljivano. "Majka je i danas bila ovdje i dala izjavu u tome smislu. Ona opet negira ikakvo nasilje i ikakvo sumnjivo ponašanje koje bi uopće bilo slutnja ovakvog radikalnog i strašnog čina koji se dogodilo'', rekla je Burčul.

O propustima u nadzoru centra ravnateljica Centra kaže kako ''nema tog eksperta koji ovakvu situaciju može predvidjeti''.

Da nije bilo propusta nije baš sigurna ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Stigla je u Zadar. "Ne bih angažirala dva inspekcija nadzora da ne mislim da je to potrebno'', kazala je.

Potrebni izvidi o radu Centra

Zanima je što se poduzimalo. "Kako je i na koji način je Centar skrbio za obitelj, što smo učinili za tu obitelj, gdje su propusti, odnosno što nismo učinili'', pitanja su koja postavlja ministrica.

Tek upućuje na razloge zašto se Centar uključio. "Obitelj je imala neke neprilike nad izvršavanjem roditeljske skrbi starijeg djeteta koje nije na sreću ovdje u bolnici'', rekla je.

Potrebni su, kaže, temeljiti izvidi o radu Centra. Pravobraniteljica za djecu pak poziva i druge institucije.
Nakon što se dogodi nasilje, uočavaju se propusti sustava. Kao u slučaju oca koji je pretukao kćer. Za Provjereno je djevojčica rekla: "I nitko me nije pitao da li uopće želim da on bude moj skrbnik, nitko to ne pita''.

U ovom mjesecu javnost je šokirao i slučaj u kojem je Mihaelu bivši suprug pretukao utegom i ugurao u prtljažnik auta.

Sanja Sarnavka, iz zaklade ''Solidarna'', proziva institucije, najviše Centre za socijalnu skrb. "Ti centri, koji 80 posto rada su premetanje papira i davanje odobrenja, niti su kompetentne te osobe niti imaju empatiju za žrtve nasilja i tu ozbiljnu problematiku'', smatra Srnavka.

Ministar: ''Kazne su preblage''

U MUP-u kažu da rade na novom pravilniku koji više štiti žrtvu, a počinitelje će više zvati i posjećivati.
Vode računa tvrde i o slabostima sustava. "Te slabe točke treba analizirati, dodatno ulagati u edukaciju i senzibilizaciju policijskih službenika da budu važan faktor zaštite svih žrtava nasilja u obitleji'', kazala je Marina Mandić iz MUP-a.

Ministar pravosuđa poručuje da su kazne preblage. "Treba zapravo to ipak koristiti na jedan malo oštriji način jer svaka izrečena kazna protiv pojedinačnog počinitelja je poruka onim potencijalnim drugima što im se može dogoditi. Ako je ta kazna blaga, onda to zapravo nema previše smisla'', kazao je ministar Dražen Bošnjaković

U protekloj godini policija je prekršajno zbog nasilja u obitelji prijavila više od 10.000 počinitelja, a zbog nasilja prema djeci kazneno su prijavili više od 5 000 nasilnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene