Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločin koji se ne pamti

Teško ozlijeđena djevojčica s Paga stigla u KBC Zagreb: ''Sada je osnovni problem glava... Dobiva lijekove da se smanji otok mozga''

Sanitetsko vozilo koje je teško ozlijeđenu djevojčicu dovezlo u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr)
Sanitetsko vozilo koje je teško ozlijeđenu djevojčicu dovezlo u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Teško ozlijeđena djevojčica, koju je u četvrtak ujutro otac u Pagu s još troje malodobne djece bacio s prvog kata obiteljske kuće, sanitetskim je vozilom stigla u KBC Zagreb.

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac javila je nešto prije 21 sat da je sanitetsko vozilo s ozlijeđenom djevojčicom stiglo u KBC Zagreb. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama

Djevojčica je primljena na Odjel za pedijatrijsku intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb, potvrdio je voditelj tog odjela i pomoćnik ravnatelja KBC-a Milivoj Novak.

''Kolege u Zadru obavili su medicinski jako dobar posao. Dijete je kvalitetno zbrinuto i došlo je u najboljem mogućem stanju, što ne znači da je ona dobro. Ona je teško ozlijeđena. Ima povrede glave, grudnog koša i trbuha. Njezino je stanje stabilno. Na aparatu je za disanje. Kontroliramo njezino disanje i dijelom cirkulaciju. Ozljede lica će se zbrinjavati u petak, sada je osnovni problem glava'', rekao je Novak.

Dodaje da je u svakoj ozljedi bitno sačuvati mozak: ''Mozak je najvažniji organ čovjekova tijela. Dobiva lijekove da se smanji otok mozga i nadamo se da će biti dobro''.

Djevojčica je iz Zadra u Zagerb prebačena sanitetskim vozilom. ''Prva opcija bila je da se to napravi Vladinim zrakoplovom. Međutim, liječnički konzilij odlučio je da je to zbog potisaka i pritisaka u kabini zrakoplova moglo biti kobno, pa je sanitetskim vozilo prevoze u KBC Zagreb'', javio je reporter Andrija Jarak uživo u Vijestima Nove TV.

Druga djevojčica je pri svijesti i stabilna je. U petak će biti izvršen operativni zahvat. Ostalo dvoje djece također su stabilno.

Stravičan događaj

Rano jutros na mjesto događaja žurno su upućeni policijski službenici, kao i djelatnici HMP-i Pag i Novalja, koji su djeci odmah pružili prvu pomoć. Djeca su potom vozilima HMP-i prevezena u Opću bolnicu Zadar na daljnju obradu.

"Jutros smo dobili poziv Hitne pomoći da nam voze četvero povrijeđene djece s Paga. Zaprimili smo ih oko 8:15. Na hitnom prijemu smo ih obradili te se ispostavilo da je dvoje djece vrlo teško ozlijeđeno, riječ je o djevojčicama od 7 i 8 godina. Drugo dvoje djece, u dobi od 3 i 5 godina, primili smo s lakšim ozljedama i oni su zaprimljeni na Odjel dječje kirurgije", rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina te prepustio riječ dr. Ediju Karucu, šefu anestezije OB Zadar. 

"Mi smo jutros na Odjel intenzivne njege primili dvije djevojčice u dobi od 7 i 8 godina. Kod obiju smo našli teške ozljede. Jedna je pri svijesti i stabilno te planiramo u petak obaviti jednu neophodnu operaciju. Druga, koja ima 7 godina, najteže je ozlijeđena. Ima ozljede glave i grudnog koša te je stavljena na respirator. Obrađivali smo je, ali nije stabilizirana toliko da bismo bili zadovoljni njezinim stanjem. U kontaktu smo s Ministarstvom zdravstva da bismo ju, kad se stanje stabilizira, eventualno taransportirali na intenzivnu njegu KBC-a Rebro", rekao je dr. Karuc.

O stanju dvoje mlađe djece, dječaku od 3 i djevojčici od 5 godina, govorio je šef Odjela dječje kirurgije dr. Jaša Pavić. 

"Drugo dvoje djece je lakše ozlijeđeno, riječ je o ogrebotinama po glavi i nagnječenjima. Dodatnom pretragom dječaka uočili smo zrak u grudnoj šupljini što vjerojatno znači ozljedu pluća, ali za sada nije ugrožen i stanje pratimo. To su pokazale kontrolne snimke i to je teška ozljeda", rekao je dr. Pavić.

Muškarac je u policiji

54-godišnji muškarac nalazi se u službenim prostorijama policije, a kako neslužbeno doznaje reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak, priveden je otac,  inače noćni čuvar autokampa Šimuni. Navodno je prije stravičnog zločina kući došao iz noćne smjene. Dosad nije bio prijavljivan te nije poznat po incidentima. Otac ih je bacio s visine od gotovo pet metara. 

Stravičan zločin jutros su komentirali i premijer Andrej Plenković te resorna ministrica socijalne skrbi Nada Murganić, koja je kazala kako je obitelj bila pod nazdorom virovitičkog Centra za socijalnu skrb.

Pravobraniteljica: Zaprepaštena sam, i ljudski i profesionalno

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević o stravičnom slučaju s Paga kazala je kako ne može detaljnije komentirati slučaj jer nema dovoljno informacija, ali je zgrožena samim događajem.

"Svakako me to zaprepastio u svakom pogledu, ljudskom i profesionalnom, izaziva burne emocije. Pozivam sve institucije da u okviru svoje nadležnosti poduzmu mjere kako bi se utvrdile činjenice zašto i kako je došlo do ovog slučaja i svakako zaštiti djecu", rekla je i dodala da će se i njezin ured uključiti u utvrđivanje činjenica oko odnosa oca prema djeci i njegovog katastrofalnog postupka.

Zabrinjavajući je, kaže i tolerantan stav u našim obiteljima prema tjelesnom kažnjavanju djece, koje se više doživljava kao ''discipliniranje“, a riječ je nedvojbeno o nasilju nad djecom koje je zabranjeno zakonom i podliježe sankcijama. Za stvarno sprečavanje takvog ponašanja roditelja, osim primjene sankcija, potrebna je i stručna pomoć i podrška roditeljima u odgoju djece.

Osim nasilja roditelja prema djeci, posljednjih dana u Hrvatskoj su zabilježeni slučajevi vršnjačkog nasilja, ali i nasilja djece prema roditeljima, primjerice u Trilju je 14-godišnji dječak u utorak popodne nožem izbo svoju 47-godišnju majku i nanio joj teške tjelesne ozljede.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander kaže da je nasilja u društvu uvijek bilo i nažalost vjerojatno će ga uvijek biti.

''Često kažem da ljudi ne postaju nasilni preko noći. Gdje smo bili kad je počinitelj nasilja o kojem pišu mediji i nad kojim se čudi cijela nacija imao pet, sedam ili 12 godina? Gdje smo bili kad su se djeca 'samo malo zezala na satu' pritom povrjeđujući neko drugo dijete? Umjesto da samo na nasilje gledamo kao rastući problem, osvrnimo se i na problem ravnodušnosti i difuzije odgovornosti u društvu te krenimo reagirati na svaki, i najmanji znak nasilja u okolini'', rekla je Buljan Flander.

DORH oca sumnjiči za teška ubojstva u pokušaju

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru objavilo je da 54-godišnji sumnjiči za počinjenje kaznenog djela teških ubojstava u pokušaju. Radi utvrđivanja svih okolnosti događaja izdali su nalog za uzimanje krvi i urina te uzimanje otisaka prstiju i biološkog materijala od uhićenog 54-godišnjaka, a naložit će i druga potrebna vještačenja te provesti dokazne radnje i poduzeti radnje prema zakonskim propisima o postupanju s uhićenim osobama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene