Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rudolf nakon sastanka s Mesićem

'Nikada gori odnosi Slovenije i Hrvatske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akademik Davorin Rudolf izjavio je danas da bi problem granice između Hrvatske i Slovenije trebalo riješiti na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, te ocijenio da nikada nisu bili lošiji odnosi između dviju država.

'Po mojem mišljenju, nikada nisu bilo lošiji odnosi između Hrvatske i Slovenije, a vi sad odgovorite tko je odgovoran za to', rekao je Rudolf novinarima nakon što je predsjedniku Stjepanu Mesiću, zajedno s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Milanom Mogušom, predstavio skup 'Kako je nastala država Hrvatska 1991', koji HAZU namjerava organizirati 27. i 28. studenog u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

'Treba ustrajati da se civilizacijski, na miran način, koji preporuča povelja UN-a riješi taj spor', rekao je Rudolf zamoljen da prokomentira trenutačne odnose sa susjednom Slovenijom. Radi se o granici, teritoriju, dodaje. 'Ako vi povučete granicu na štetu jedne države, ona će uvijek biti novo vrelo nesuglasica i svađa', upozorava.

Rudolf je predsjednik hrvatskog dijela Mješovitog hrvatsko-slovensko povjerenstva za pripremu okvira o podnošenju spora zbog razgraničenja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije pred međunarodno tijelo. Predsjednika Mesića, rekao je, izvijestio je da hrvatski dio Komisije nije raspušten, te da je na zadnjem sastanku Komisije u Sloveniji izrazio žaljenje što se u Sloveniji želi prekinuti njen rad. Hrvatska strana spremna je i dalje pregovarati, istaknuo je i naveo da će slovenskoj uputiti poziv za novi sastanak.

Raspoloženje u radu Komisije bilo je takvo da se stvarno želi postići sporazum, da se izađe iz slijepe ulice, navodi. 'Međutim, promjenom slovenske vlade promijenila se atmosfera i sada smo tu gdje jesmo', rekao je Rudolf založivši se za rješavanje spora pred sudom u Haagu.

Ostaje samo sud jer je, osim pregovora, iscrpljena i mogućnost posredovanja, budući da 1999. nije uspjelo posredovanje bivšeg američkog ministra obrane Williama Perryja, objašnjava. 'Kad iscrpite pregovore i kad iscrpite posredovanje, onda ostaje zadnji civilizacijski način rješenja spora - ići pred sud", smatra Rudolf i dodaje da Hrvatska preferira Međunarodni sud pravde u Haagu kao glavni sudski organu UN-a. Pred tim sudom je oko 50 država rješavalo sporove o granici i suverenitetu, poput SAD-a i Kanada o zaljevu Main, te Nijemaca, Nizozemaca i Danaca oko granice u Sjevernom moru. 'Ako su oni mogli, zašto ne bi smo taj spor riješili i mi', kaže Rudolf naglasivši da je odluka tog suda obvezna za svaku državu, bez obzira što će reći parlamenti. 'Takva odluka lišava i svaku vladu političke odgovornosti', dodaje.

'Prema tome prepustimo to sudu. Svaki sud donosi pravedne presude, nema suda koji sudi nepravično. Mislim da je to jedini i pravi izlaz i u skladu s nekim dignitetom', rekao je Rudolf.

Predsjednik HAZU Moguš rekao je da je predsjednik Mesić dao punu potporu održavanju skupa 'Kako je nastala država Hrvatska 1991', te najavio i svoje sudjelovanje, upravo kao jedan od sudionika tih događanja. Cilj je skupa odgovoriti na pitanje kako je i kada nastala RH, odnosno određivanje točnoga datuma, istaknuo je Moguš.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene