Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na poziv Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) u Opatiji je prvi put održan sastanak za združenu akciju onkoloških udruga pacijenata iz srednje i istočne Europe na kojem su bili predstavnici onkoloških udruga iz Albanije, Makedonije, Rumunjske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.


Svrha sastanka je poboljšati onkološku skrb u zemljama srednje i istočne Europe, povećati dostupnost onkološke i inovativne terapije u onkologiji te razviti sustav sveobuhvatne skrbi za onkološke pacijente i članove njihovih obitelji.

Vezani članci Laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Veliki korak naprijed u borbi protiv karcinoma u Hrvatskoj: Odsad će svim bolesnicima biti dostupan novi način liječenja Pred kamerama Provjerenog ponosno pokazale svoje ožiljke (Foto: Provjereno) - 4 Tri žene i tri hrabre pobjede protiv karcinoma: Ponosno su stale pred kamere i pokazale svoje ožiljke

Budući da je u tih deset zemalja smrtnost od zloćudnih bolesti u stalnom porastu, predstavnici onkoloških udruga su istaknuli da su te bolesti vodeći javno-zdravstveni problem, priopćili su u petak iz Koalicije udruga u zdravstvu.

Iz KUZ-a su izvijestili i da je od 1995. godine pojavnost raka porasla 30 posto, što se, kako ističu, dijelom objašnjava povećanjem populacije i porastom udjela osoba starijih od 65 godina u općoj populaciji, te povećanom dugotrajnom izloženošću čimbenicima rizika kao što su pušenje i pretilost.

Nijedna država ne može se boriti sama

Za razliku od zemalja zapadne Europe, smrtnost od raka u zemljama istočne i srednje Europe raste.

Jedan od glavnih razloga visoke smrtnosti jest premalo ulaganje u onkologiju. Hrvatska i Mađarska u Europi imaju najvišu stopu smrtnosti, koja najviše raste u zemljama s nižim stupnjem gospodarskog razvoja i BDP-om, kao što su Rumunjska, Hrvatska, Litva, Bugarska, Latvija, Poljska i Estonija, stoji u priopćenju.

"Unatoč tomu što je sama pojavnost raka u zemljama zapadne i sjeverne Europe viša, namjera sastanka je razmjena iskustava i najboljih zagovaračkih praksi u smanjenju broja oboljelih i umrlih od raka te da se razviju zajednički zagovarački projekti među zemljama iz regije i na razini regije, jer se nijedna europska zemlja protiv raka ne može boriti sama", rekao je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina, glavni organizator sastanka u Opatiji.

Nedostatak registra samo jedan od problema

Predstavnici medicinske struke, tj. savjetodavnog tijela CEOC kongresa složili su se sa zaključcima udruga pacijenata, a posebice su istaknuli važnost registara za rak koje većina zemalja srednje i istočne Europe nema. Slovenija ga je izradila prva, ali problem je u održavanju podataka i potrebi njegova proširenja. Među zaključcima je i potreba ranog otkrivanja bolesti te racionalni pristup dijagnostici i pravodobni početak liječenja.

Predsjednik savjetodavnog tijela i Hrvatskog onkološkog društva profesor Eduard Vrdoljak tom je prigodom istaknuo da liječnici moraju provoditi učinkovito liječenje prema definiranim smjernicama kako bi se postigao najbolji terapijski učinak za pacijenta te da moraju zajedno s udrugama pacijenata raditi na uspostavi odnosa povjerenja.

Profesor Jacek Jassem iz Poljske zaključio je da se liječnici i pacijenti moraju udružiti kako bi na vrijeme osigurali dostupnost učinkovite inovativne onkološke terapije. (HINA)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju