Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 20 godina

Upozorenje na epidemiju karcinoma: Broj novih slučajeva porast će 70 %

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledni liječnik upozorio je na epidemiju karcinoma, s naglaskom na splitsko područje. Prema predviđanjima stručnjaka, broj novih slučajeva karcinoma porast će za oko 70 % u iduća dva desetljeća.

Dr. Izet Hozo iznio je zabrinjavajuće statističke podatke Svjetske zdravstvene organizacije - 2015. godine od malignih bolesti umrla je populacija 8,8 milijuna ljudi. Iz tog izvješća slijedi redoslijed učestalosti raka prema organima:

Pročitajte i ovo Joe Biden rutinska kontrola "Možda misle da izgledam premlado": Biden išao na sistematski Naručivanje kod doktora Imaš pravo, ostvari ga "Pa ne naručujem se na frizuru, trebam liječničku pomoć": Mnogi pacijenti sve nezadovoljniji praksom doktora opće medicine, evo što učiniti

Pluća - 1,69 milijuna smrti
Jetra - 788.000 smrti
Kolorektalni - 774.000 smrti
Želudac - 754.000 smrti
Dojka - 571.000 smrti

Najčešći rizici

Prema predviđanjima stručnjaka, broj novih slučajeva globalno će porasti za oko 70 % u iduća dva desetljeća, piše Slobodna Dalmacija.

Općenito se smatra da su najčešći rizici nastanka raka povezani s debljinom, niskim unosom voća i povrća u ishrani, nedostatkom tjelovježbe, pušenje, alkohol, razni karcinogeni u prehrani, okolišu, radnoj sredini, genetska predispozicija i niz drugih faktora koji utječu na nastanak raka, piše Slobodna Dalmacija.

Kako nastaje rak?

Općenito se smatra da rak nastaje „divljanjem“ normalnih stanica koje prelaze u prekancerozne lezije, koje, neliječene, postaju stanice raka i rastu geometrijskom progresijom uništavajući organizam.

Ne zna se zašto normalne stanice „iz čista mira“ postaju zloćudne ugrožavajući domaćina, smatra se da uz genetsku predispoziciju brojni fizički (zračenje, izlaganje UZ zrakama), kemijski i (azbest, katran, VCM, alkohol), biološki čimbenici (virusi, bakterije, gljivice, paraziti) dovode do razvoja raka.

Između ostalih, u dalmatinskom se području počesto javlja melanom, najmaligniji tumor kože, posebno kod onih koji se prekomjerno izlažu sunčevu svjetlu. Otuda striktna zabrana direktnog izlaganja kože sunčevoj svjetlosti, do kasnih popodnevnih sati, upravo radi mogućnosti razvoja tumora kože.

Kako na vrijeme otkriti pojavu tumora?

Postavlja se pitanje: Kako preduhitriti i na vrijeme otkriti pojavu tumora? Dr. Hozo objašnjava da je bolje spriječiti nego liječiti, tj. prevencija tumora prvi je korak za njegovo uspješno liječenje.

Kirurgija raka zauzima posebno mjesto u liječenju malignih bolesti, počesto je (posebno kod ranog otkrivanja tumora!) sama dovoljna za kompletno izlječenje, odstranjenjem tumora.

Primjera radi, rano otkriven tumor debelog crijeva koji nije dao ni bliže niti udaljene metastaze, resekcijom tumora dovodi do potpunog izlječenja i nije potrebna dodatna terapija (kemoterapija, zračenje).

Svi se bolesnici od tumora liječe pod nadzorom multidisciplinarnog tima stručnjaka (kirurg, onkolog, pulmolog, ginekolog, radiolog...u ovisnosti sijela tumora).

Uspjeh medicinskih tretmana i zahvata kod otkrića tumora je upravo proporcionalan ranom otkrivanju: što ranije otkriven tumor to su bolji rezultati liječenja i obrnuto. Zbog čega se rak kod nas dijagnosticira relativno kasno, počesto u uznapredovaloj fazi, unatoč modernim testovima i moćnim baterijama suvremenih dijagnostičkih metoda i postupaka.

Auto šaljete na tehnički pregled jednom godišnje, a zdravlje...

U prvom redu je razlog niska svijest o očuvanju vlastitog zdravlja, jer kako drukčije objasniti da se npr. limeni ljubimac, redovito svake godine odveze na tehnički pregled, a vlasnik godinama i ne posjeti liječnika (a kamoli da ode na sistematski pregled!).

Kako objasniti činjenicu da jedna izuzetno društveno korisna akcija (Nacionalni program prevencije kolorektalnog karcinoma) rezultira sa samo 20 % odazivom (!?), a tek svaka druga žena javlja se na preventivnu mamografiju. Iz tih činjenica slijedi da je to prije bojkot nego prihvaćanje akcija koje organizira država (a koje koštaju dosta sredstava !) brinući se za zdravlje svojih građana.

Cijeli tekst dr. Hoze možete pročitati na stranicama Slobodne Dalmacije.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene