Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKA POPLAVA

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA Evo kako je Zagreb izgledao na današnji dan prije 52 godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Život je izgubilo 17 ljudi, a njih čak 40.000 ostalo je bez krova nad glavom. Voda je poplavila područje dužine 14 kilometara i širine oko 4 kilometra.

Stravu koju su pretrpjeli u noći s 25. na 26. listopada 1964. godine stariji Zagrepčani zasigurno nikad neće zaboraviti. Rijeka Sava tada se izlila iz korita i poplavila trećinu Zagreba, što je bila najgora u povijesti zabilježena poplava u glavnom gradu.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Vatrogasna postrojba Zagreb spasila dvije osobe - 1 Nabujala Rijeka FOTO Zagrebački vatrogasci spasili dvije osobe koje su prenoćile na Savi: "Opasno i neodgovorno!"

Zahvaljujemo Hrvatskim vodama koje su nam ustupile fotografije na kojima su prikazane razorne posljedice ove velike poplave u Zagrebu 1964. godine. Već 25. listopada vodostaj je počeo brzo rasti. Nakon što se tijekom noći nabujala rijeka izlila iz korita, građani su pokašali barijerama zaustaviti nadiranje vode, no bilo je prekasno: život je izgubilo 17 ljudi, a njih čak 40.000 ostalo je bez krova nad glavom (Zagreb je onda imao pola milijuna stanovnika, a gotovo 200 tisuća bilo ih je izravno pogođeno ovom poplavom). Voda je poplavila područje dužine 14 kilometara i širine oko 4 kilometra, a najviše su stradala naselja Trešnjevka, Trnje, Peščenica i Novi Zagreb.

Potpuno je uništeno 10.000 stanova, 3297 gospodarskih zgrada i deseci trafostanica, a oštećeno je 120 poduzeća i dva kilometra autoceste. Procijenjeno je kako je bez školskog "krova nad glavom" ostalo 13.000 učenika i studenata. Znatno su oštećeni i mostovi kod Jankomira i Jakuševca.

Vjesnik iz 1964. opisuje: "U nedjelju, 25. listopada 1964., Sava je u toku dana naglo narasla. Gradski štab za obranu od elementarnih nepogoda davao je obavijesti o sve većoj opasnosti. I u Vjesniku je bila uzbuna, jer se poduzeće nalazilo na glavnim pravcima prodora vode. Počelo je navečer. Sava se izlijevala. Pokušalo se obraniti barijerama napravljenim na brzinu. Izvlačile su se role papira iz podruma i spašavalo se ono što se moglo. Ali sve je bilo uzalud. Voda je strahovitom silinom nadirala iz Odranske i od autoputa. Počela je nadirati i iz podzemlja. Prodirala je u rotaciju iz odvodnih kanala. Dizala se naglo i vrlo brzo je poplavila sva skladišta i donji dio postrojenja. Istodobno je kovitlac obuhvatio čitavu zgradu. Razina vode podigla se na 1,20 metara. Objekti su bili opkoljeni vodom, podrumi i prizemlje potopljeni. Bujica je sve odnosila. Pola sata prije nego što se voda pojavila, isključena je električna struja na cijelom području..."

Poplave su inicirale pokretanje radova kojima se htjelo kvalitetno riješiti taj problem, no sustav novih savskih nasipa i odvodni kanal Sava-Odra-Sava, kojim su uklonjene opasnosti od novih poplava, bio je dovršen tek 1971.

Kako je sve izgledalo pokazuje i kratki dokumentarac "Poplava", koji je 1964. snimio Bogdan Žižić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene