Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu 19. obljetnice obrane šibenskoga kraja od napada agresorske JNA, dvadesetak zapovjednika Zbora narodne garde i policije, aktivnih sudionika rujanskog podviga, izrazili su nezadovoljstvo zbog, kako su ocijenili, stalnog iskrivljavanja istine o Domovinskom ratu.


Bivši načelnik policije koji je organizirao obranu Šibenika Nikola Vukošić oštro je prosvjedovao protiv istupa generala Rahima Ademija u medijima te njegovih tvrdnja da topovi s bitnica na otoku Žirju nisu pridonijeli obrani šibenskoga kraja u rujanskome podvigu te da je vojarna na Zečevu, koja je imala važnu ulogu u obrani Šibenika 1991., osvojena 'uz tešku muku'.

Vezani članci Marko Francišković na prosvjedu Prosvjed protiv COVID potvrda u Šibeniku: Pozivalo se velike ratnike, došlo 100-ak ljudi Urušen krov - 4 FOTO/VIDEO Urušio se krov kuće u centru Šibenika: ''Nismo očekivali da bi se ovo moglo dogoditi''

'Zečevo je osvojeno bez jednog ispaljenog metka. Da je u Zečevu netko pucao po nama, mi sigurno ne bismo ostavili Dragu Šikanju, koji je kao podoficir JNA službovao u toj vojarni u vrijeme preuzimanja, za zapovjednika obalne bitnice Zečevo', izjavio je Vukošić, dodajući kako 'agresorska vojska, da se topovi sa Žirja nisu 'dobacivali' do Šibenskog mosta, ne bi od njih strahovala, što se vidi iz svih njihovih ratnih dokumenata'.

'Razočarani ponašanjem jednog branitelja'

Željko Baltić, zapovjednik žirjanskih bitnica, vidljivo potresen, novinarima je rekao kako je razočaran zbog ponašanja jednoga hrvatskog branitelja, koji k tome ima i čin generala, što 'na takav način izvrće istinu i svoje ratne zasluge'.

'Ako se žirjanski topovi nisu 'dobacivali' do mosta i nisu imali ulogu u obrani Šibenika, moram li ja svim braniteljima koji su ratni staž proveli tamo kazati kako su lažno stekli status?' upitao je Baltić. Dodao je kako u Domovinskom ratu nema mjesta na zaslužnije i manje zaslužne pojedince, da su svi jednako pridonijeli u borbi protiv neprijatelja. Smatra kako je došlo vrijeme da se ratu za obranu Domovine da samo onaj smisao koji je i imao, sa svim točnim činjenicama. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju