Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grade se zečji nasipi

Obilne kiše izazvale poplave, na snazi izvanredne mjere obrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažno nevrijeme, olujni vjetar i bura stvorili su danas brojne probleme diljem zemlje, rušeći pred sobom stabla i odnoseći krovove, pri čemu je jedan muškarac poginuo, a bilo je i ozlijeđenih osoba. Obilne kiše izazvale su izlijevanje rijeka i poplave.

Olujno nevrijeme uzrokovalo je poteškoće u prometu u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje su neke ceste bile poplavljene, zbog čega se promet odvijao otežano. Jak vjetar rušio je stabla i električne stupove pa je dio stanovništva ostao bez struje. Obilne kiše poplavile su brojne kuće, najviše u Zlataru te u općini Lobor.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Uprava u rasulu Putin sazvao izvanredni sastanak zbog katastrofe koja prijeti jednoj regiji: Šokirao se kada je saznao da nekoliko mjeseci ne zna pravo stanje Poplava u Žažini - 1 Borba s poplavama Priprema za dolazak vodenog vala: "Bori se nadljudskim naporima, ove vode jutros uopće nije bilo"

Obilne kiše uzrokovale su i poplave u Podravini, ali i u prigorskom dijelu Koprivničko-križevačke županije. Od načelnika područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje, županijskog centra 112 u Koprivnici Ivice Kramarića doznajemo da su sve raspoložive ekipe na terenu.

>> FOTO Zagreb: Pogledajte kako je izgledao vrh vodenog vala Save

>> Bura puhala i do 235, olujni sjeverac 95 km/h: Na muškarca palo stablo i ubilo ga!

>> FOTO Vjetar u more otpuhao kontejner u kojem je bio muškarac!

>> VIDEO Ovako je izgledalo nevrijeme iz objektiva naših čitatelja

>> VIDEO Rijeka: Vatrogasca bura digla u zrak zajedno s komadom lima!

Aktivirani su Stožeri zaštite i spašavanja u Koprivnici, Križevcima, županiji, ali i u općinama Hlebine i Molve. Trenutno je najkritičnije u koprivničkom prigradskom naselju Reka, gdje je za sav promet zatvorena državna prometnica Koprivnica - Križevci, no Kramarić ističe i novu kritičnu točku.

'Najveći problem imamo u Reki i to od dijela potoka kraj crkve do mosta koji spaja Starigrad i Reku. Imamo veliki dotok u gornjem dijelu a nismo u mogućnosti da ta voda prođe što brže kroz taj dio'. Nizvodno, prema Hlebinama i Molvama jedina su šansa zečji nasipi na čijem se postavljanju radi, kaže Kramarić.

'To je onaj dio, most u Hlebinama prema Molvama. Do mosta je riješeno sve, ali poslije mosta postoji šansa da velika količina vode koja se izlijeva - već se sada izlijeva s desne strane prema Novigradu odnosno prema Delovima u onu šumu, ali je problem lijeva strana, a to je selo, naselje ili općina Hlebine', ističe Kramarić.

Kritično je i na križevačkom području. Sanira se područje oko potoka Jarčani čija voda prijeti okolnim kućama, a uz Glogovnicu, gdje se voda vraća, također je jedino rješenje postavljanje zečjih nasipa, na čemu rade tamošnja dobrovoljna vatrogasna društva.

Izvanredne mjere za obranu od poplave u Varaždinskoj županiji

U kasnim poslijepodnevnim satima proglašeno je uvođenje izvanrednih mjera za obranu od poplave za sliv rijeka Bednje i Plitvice u Varaždinskoj županiji, javlja varaždinski centar 112.

Najteža je situacija u Hrastovljanu kraj Ludbrega, gdje je u tijeku izgradnja zečjih nasipa koji bi to mjesto trebali zaštiti od poplave. Loša je situacija i u mjestu Apatija kraj Ludbrega, gdje se Bednja počela prelijevati u staro korito nakon što je probijen rub korita u duljini od 400 metara. Ugroženo je još jedno mjesto u blizini Ludbrega, Kapela Podravska, gdje je izgrađen zečji nasip koji bi trebao spriječiti daljnje izlijevanje Bednje.

Bednja se izlila i u svom gornjem toku zbog čega je zatvorena županijska cesta između Trakošćana i Bednje. U općini Beretnice voda je prodrla na farmu pilića a ugroženi su i neki objekti u općini Sveti Ilija kraj Varaždina.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar potvrdio je za da je situacija teška, ali je rekao da ne bi trebalo doći do većih problema i poplava, kakve su bile u proljeće ove godine. Prema prognozi kiša bi trebala prestati i situacija će se normalizirati u slijedećih nekoliko sati te tijekom noći, kazao je Štromar.

Vodeni val stiže u Karlovac

Do pet sati ujutro do Karlovca će, po službenoj procjeni Hrvatskih voda, doći veliki vodeni val, tako da se očekuje da će vodostaj Kupe porasti 726 centimetara, sa 693 centimetara, koliko je izmjereno u 20 sati.

Kad je vodostaj iznad 700 centimetara, nastupaju redovne mjere obrane od poplave.

Za sada vode na cestama nema, osim na lokalnoj cesti u Priselcima gdje se iz korita izlila Dobra. Građani u karlovačkim naseljima Mekušje, Husje i Drežnik upozoreni su na predstojeće plavljenje prometnica na uobičajenim mjestima.

Vrhunac vala očekuje se između četiri i šest sati, ali se to ne može precizno tvrditi jer su i Korana i Kupa zbog obilnih kiša velike pa bi se nadolazeći val mogao pretvoriti u sporiji tzv. produženi val, rekla je voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

'To je visoki vodostaj, ali nam je u posljednje vrijeme postao čest. Posljednji velik vodostaj s poplavama bio je i veći od očekivanog, u siječnju 2013. godine. Razlog je u hidrometeorološkim ispadima koji se u posljednje vrijeme događaju u kraćim razmacima nego što je to bilo ranijih godina', kazala je Željeznjak.

Što se poduzetih mjera tiče interveniralo se tamo gdje se moglo. Zatvoreni su otvori u protupoplavnim zidovima, a spremne su i vreće u skladištu Pomoćnog centra obrane od poplave Hrvatskih voda. Za sada su vreće isporučene samo u Slunj zbog izlijevanja Slunjčice i u Volavje kod Jastrebarskog, zbog izlijevanja potoka Volavčića. Na području Jastrebarskog vatrogasci su tijekom dana zbog visokih voda imali čak 60 intervedncija.

Građani se u slučaju potrebe danonoćno mogu obratiti Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje na telefonski broj 112. (D.Š./Hina/Media servis)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene