Bura, snijeg i led paralizirali su danas Dalmaciju.


U dvije autobusne nesreće koje su se dogodile danas na hrvatskim cestama pet je osoba ozlijeđeno. Autobus javnoga gradskog prijevoznika Prometa iz Splita prevrnuo se oko 14 sati kod Vrbe, mjesta u blizini Muća, a po prvim informacijama, petero je ozlijeđenih, izvijestila je splitska policija. U autobusu je u trenutku nesreće bilo desetak putnika, a kako je rekla glasnogovornica splitsko-dalmatinske Policijske uprave Marina Kraljević-Gudelj, pet je osoba ozlijeđeno i vozilima Hitne pomoći prevezeno u splitski Klinički bolnički centar. Policija je na mjestu nesreće i obavlja očevid kako bi se utvrdilo zašto se autobus prevrnuo.

Vezani članci Sanacija u tijeku, zagrebačka Selska cesta dan nakon poplave - 1 Dan nakon poplave u Zagrebu: Sanacija u tijeku, promet Selskom zatvoren još nekoliko dana Slika nije dostupna VIDEO: Jaka bura, minus, snijega i do pola metra

Rano jutros s ceste kod Kapele, u blizini Pirovca skliznuo je i autobus Čazmatransa, no nitko od putnika nije ozlijeđen, potvrdila je glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave Marica Kosor. Autobus je na raskrižje kod Kapele stigao iz smjera Zadra, a s ceste je skliznuo zbog poledice i neprilagođene brzine. U njemu je bilo troje putnika, no nitko nije ozlijeđen. Vrlo brzo na istom je mjestu, zbog poledice na kolniku i neprilagođene brzine, s ceste skliznula cisterna za prijevoz fekalija, pri čemu je udarila u rasvjetni stup i okrenula se na krov.

U toj nesreći lakše su ozlijeđeni vozač i suvozač, a cisterna se zaustavila u blizini Čazmatransova autobusa. Šibenska policija navodi da okoliš nije onečišćen jer fekalije nisu iscurile iz cisterne. U tijeku je izvlačenje autobusa i cisterne te je privremeno zatvorena ta dionica jadranske magistrale, a promet se preusmjerava preko županijskih cesta, priopćila je šibenska policija.

Zbog leda i bure u Šibeniku otkazana nastava

Zbog poledice i niskih temperatura danas nema nastave u šibenskim osnovnim školama. U školama u kojima je jutros nastava ipak počela ravnateljima je savjetovano da prekinu nastavu i djecu puste kući, izvijestila je šibenska Gradska uprava. U srednjim školama u Šibeniku nastave neće biti u poslijepodnevnoj smjeni, potvrdila je pročelnica Županijskog odjela za društvene djelatnosti Dijana Ercegović.

Zbog poledice, posla je imala i šibenska Hitna služba. Zbog padova i prijeloma kostiju, prijepodne je pomoć zatražilo petero Šibenčana. Jaka bura i poledica uzrokovali su i kašnjenje gradskih autobusa, a zbog bure nije isplovio ni brod prema otoku Žirju. Na šibensko-kninskom zbog nevremena se dogodilo i osam prometnih nesreća, uglavnom s materijalnom štetom. Do kraja dana očekuje se da će šibenski gradski i županijski uredi za prosvjetu odlučiti o tome hoće li sutra u školama biti nastave. To će, kako kažu, ovisiti o vremenskim prilikama, a meteorolozi do kraja dana najavljuju pad temperature, jaku buru te kišu, susnježicu i snijeg.

Snijeg, bura i led otežavaju promet

Zbog bure i zimskih uvjeta za sav je promet zatvorena dionica autoceste A 1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene (D 8) i državna cesta D 506 Dobroselo- Mazin, javio je Hrvatski autoklub u 10 sati.

Snijeg, a ponegdje i bura, otežavaju prometovanje na sjevernom i srednjem Jadranu, u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji i Dalmaciji. U Dalmaciji povremeno pada i ledena kiša (Šibenik, Obrovac, Biograd na moru). Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama još nema slobodnog pravca kojim mogu prometovati iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, dok autocestom A 6, Rijeka-Zagreb, mogu voziti iz Istre i Hrvatskog primorja prema unutrašnjosti, a u smjeru Rijeke ne mogu. Od 7 sati, autocesta A 6 Rijeka-Zagreb, samo u smjeru Zagreba, otvorena je za sav promet. Dionicom između čvorova Delnice i Kikovica, u smjeru Rijeke, još je zabrana prometa za: teretna vozila teža od 3,5 t, vozila s natkrivenim tovarnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp prikolicama, zbog olujnih udara vjetra.


Od 9 sati, na autocesti A 3 Bregana-Lipovac, zbog prepriječenog teretnog vozila kod čvora Velika Kopanica (251. +600 km) u smjeru Zagreba, prometuju samo osobna vozila. Ostala vozila se isključuju kod čvora Babina Greda i voze obilazno do čvora Velika Kopanica gdje se ponovno spajaju na autocestu. U smjeru Lipovca promet teče nesmetano. Jadranskom magistralom od Bakra do Senja (D 8) zabrana je za: autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom (I. i II. skupina). Krčkim mostom i dionicom autoceste A 7 Orehovica-Sveti Kuzam zabrana je za l. skupinu (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle). Paškim mostom i državnom cestom D 25 Gospić-Karlobag prometuju samo osobna vozila.

Posebice oprezno treba voziti na dionicama autoceste A 1: čvor Gospić-čvor Sveti Rok, te Zadar-Skradin-Prgomet-Bisko- Ravča, brzina je ponegdje ograničena na 40 km/h. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanja. Na cestama u gorju, kao i duž Jadranske (D 8) i Ličke (D 1) magistrale mogući su odroni zemlje i kamenja. Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na više cesta u Gorskom kotaru, Lici, na državnoj D 27 Gračac - Obrovac, te na svim županijskim i lokalnim cestama na širem području Benkovca. U Hrvatskom primorju zabrana je na D 8 Rupa - Matulji, D 66 Brestova - Matulji,

D 100 Porozina - Cres, D101 Merag - D 100, na cestama na otoku Cresu, na županijskim i lokalnim cestama u zaleđu Novog Vinodolskog te na širem riječkom području (na području općina Matulji, Viškovo, Klana, Opatija, Mošćenička Draga i Kastav). U dalmatinsko zaleđu riječ je o cestama D 62 Vrgorac - Metković - Mali Prolog, D 513 Ploče - Mali Prolog, ŽC 6208 Vrgorac - Staševica i na brzoj cesti Ploče-Kobiljača. Državnom cestom Dvor-Hrvatska Kostajnica-Jasenovac (D 47), prometuju samo osobna vozila i autobusi. Na graničnim prijelazima promet je rijedak. Trajekt na relaciji Brestova-Porozina ne prevozi autobuse. U prekidu su katamaranske linije: Split-Vis i Split-Hvar-Korčula-Lastovo. Ostali trajekti i katamarani plove redovito i nema posebnih ograničenja.
 

Autobusi iz Dalmacije kasne zbog nevremena

Zbog bure i zimskih uvjeta na cestama, autobusi koji dolaze u Zagreb iz smjera Dalmacije kasne od tri do četiri sata, doznaje se na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru. Najviše su kasnili noćni i jutarnji autobusi koji su autocestom vozili iz Zadra i Splita te oni koji su državnom cestom stigli iz Šibenika, Knina i Drniša. Autobusi koji dolaze iz Rijeke preko Gorskog kotara nisu kasnili, a kašnjenja nije bilo ni u željezničkom ni u zrakoplovnom prometu, podaci su od 10 sati. HAK je tada izvijestio kako su zbog bure i zimskih uvjeta dionica autoceste A 1 između čvorova Sv. Roka i Maslenice, Paški most, jadranska magistrala (D 8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene i državna cesta D 506 Dobroselo-Mazin zatvoreni za sav promet.

Snijeg, a ponegdje i bura, otežavaju prometovanje na sjevernom i srednjem Jadranu, u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji i Dalmaciji. U Dalmaciji povremeno pada i ledena kiša (Šibenik, Obrovac, Biograd na moru). Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama još nema slobodnog pravca kojim mogu prometovati iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, dok autocestom A 6, Rijeka-Zagreb, mogu voziti iz Istre i Hrvatskog primorja prema unutrašnjosti, a u smjeru Rijeke ne mogu. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanja. (Hina)