Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iz minute u minutu

FOTO/VIDEO Duga noć pred nama: Upaljen narančasti alarm za jedan dio zemlje, na sjeveru Hrvatske raste vodostaj

Aktualno Galerija Nevrijeme u Zagrebu Nevrijeme u Zagrebu Foto: Ivana Nobilo/Cropix Poplava u Brdovcu - 3 Poplava u Brdovcu - 3 Foto: Civilna zaštita Poplava u Brdovcu - 1 Poplava u Brdovcu - 1 Foto: Civilna zaštita Sava ulazi u Drenje Brdovečko Sava ulazi u Drenje Brdovečko Foto: Čitateljica +24 Meteoalarm u Hrvatskoj Galerija 1/29 >>
Porasli su vodostaji rijeka zbog obilnih kiša. Najveće probleme predstavlja rijeka Sava u općini Brdovec kraj Zaprešića, tamo su evakuirani stanovnici Drenja Brdovečkog. U Varaždinu se izlila rijeka Drava. U narančastome je, osim Save, i rijeka Mura.

 

  • narasli su vodostaji rijeka zbog obilnih kiša

  • evakuirani su mještani Drenja Brdovečkog

  • proglašene su izvanredne mjere obrana na pojedinim rijekama

  • tek se očekuje vrhunac vodenog vala u Murskom Središću

"Umjereno do pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Sredinom dana i poslijepodne na Jadranu i predjelima uz njega češća sunčana razdoblja.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Na Jadranu umjeren i jak sjeverozapadnjak, u Dalmaciji jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 19 do 24, na Jadranu između 24 i 28 °C", izvijestili su iz DHMZ-a. 

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:07 Na snazi je narančasto upozorenje za dvije regije: kninsko područje i sjevernu Dalmaciju. Vrijeme je prema legendi DHMZ-a opasno.

 

 

22:03 Prema posljednjim mjerenjima DHMZ-a, Sava je u Zagrebu na 432 centimetra, u Drnju Brdovečkom 485 centimetara, a Mura je u Murskom Središću na 512 centimetra. Vodostaj Mure se diže.

Ilustracija Vodostaji rijeka u 20:00 (Foto: DHMZ/Screenshot)

21:54 Pred građanima Murskog Središća je duga noć. Mura još raste, cijela šetnica je pod vodom.

 

20:40 "Apokalipsa biblijskih ramjera" naziv je kojim Slovenci opisuju katastrofalno nevrijeme koje ih je pogodilo. Uživo nadomak Jesenica javio se reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo s najnovnijim informacijama.

20:36 Čitatelj iz Drenja Brdovečkog šalje nam snimke poplave tijekom dana. Spašavale su se životinje, igrališta su pod vodom, a od kuće do kuće probijali su se i traktorom. 

 

20:20 Dio mještana Drenja Brdovečkog ne žele otići iz svojih domova, iako je jutros krenula evakuacija. načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju komentirao je situaciju za Dnevnik Nove TV.

20:19 Gradonačelnik Murskog Središća je za Dnevnik Nove TV rekao da vrhunac vodenog vala očekuju tijekom noći ili pred jutro, a otkrio je i na koji način štite grad.

19:46 Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja komentirao je vremenske neprilike. "Ono što nas očekuje u narednim satima te u subotu i nedjelju je još oborina", rekao je. 

19:10 Ključni sati i pred mještanima Međimurja koji vodeni val na rijeci Muri očekuju noćas. Na Dravi su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. Službe koje dežuraju uzdaju se u već podignute nasipe, uvjerene kako će sve proći dobro.

"Ovo što se događa u cijelom svijetu i cijeloj Europi, dolazi k nama - i smatram da smo kadri tome i odgovoriti", rekao je za Dnevnik Nove TV zapovjednik vatrogasne postrojbe grada Varaždina Ivica Labaš.

19:00 Ovako trenutno izgleda oteretni kanal Sava-Odra. 

Ilustracija Oteretni kanal Sava-Odra (Foto: DNEVNIK.hr)

18:53 Uspostavljene izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Muri, mjerna postaja Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

 

 

18:34 Lokalni mediji objavljuju snimke Drave kraj Varaždina.

18:07 Prizori rijeke Mure iz međimurske općine Podturen koja graniči sa Slovenijom su zabrinjavajući. 

17:55 Sava je u Zagrebu poplavila nasip ispod Domovinskog mosta. 

Ilustracija Poplavljen nasip ispod Domovinskog mosta (Foto: Lucija Ocko/Cropix)

17:48 Zadnji vodostaj rijeke Mure izmjeren u Murskom Središću je u crvenom i iznosi 456 centimetara. To znači izvanredno stanje.

17:43 Sava kod Podsusedskog mosta u Zagrebu izgleda zastrašujuće.

 

 

17:41 Voda je u Zagrebu gotovo u razini Savskog pješačkog mosta. 

 

 

17:36 Ovako izgleda otvorena ustava Prevlaka koja propušta višak vode iz rijeke Save u kanal kojim voda teče prema Lonjskom polju.

Ilustracija Otvorena ustava Prevlaka (Foto: Ranko Suvar/Cropix)

17:27 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je snimku oteretnog kanala Sava-Odra.

 

 

17:24 Rijeka Sava i Mura su u narančastome prema posljednjim mjerenjima DHMZ-a. Vodostaj Mure je u Murskom Središću izmjeren 416 centimetara, a vodostaj Save u Drenju Brdovečkom 529 centimetara.

Ilustracija Vodostaji prema posljednjem mjerenju (Foto: DHMZ/Screenshot)

17:20 Vodostaj Save na stranicama Hrvatskih voda varira, doznajemo zašto instrumenti pokazuju razičite brojke.

17:05 Ivan iz Javorja rekao je za Dnevnik Nove TV da je situacija zasad u redu. "Još 30-ak centimetara, onda je za kuću kritično", objasnio je. 

Barica iz Drenja Brdovečkog rekla je da su joj kćer i zet dopremili vreće s pijeskom. "Stavili smo najlon i vreće da zaštitimo zaštite kad dođe voda", dodala je.

16:49 Vijeće GK Gripe Split na svojoj je Facebook stranici objavilo da postoji mogućnost da šahe ne mogu primiti svu količinu vode ili budu začepljene raslinjem, iglicama. Pozivaju ljude da obavijeste o tome Vodovod i kanalizaciju.

16:46 Nevrijeme je oko podneva pogodilo i Beograd. Pothodnici plivaju u vodi, a bolja situacija nije ni na prometnicama. Automobili se bore s vodom.

 

 

16:40 Zatvorena cesta u Svetom Martinu na Muri prema Hotizi u Sloveniji, pišu lokalni mediji.

16:15 Rijeka Sava je na ulasku u Hrvatsku "u stagnaciji s tendencijom laganog opadanja", izvijestili su iz DHMZ-a. 

 

 

16:10 Još uvijek rastu vodostaji rijeka. Trenutno je rijeka Sava na jednoj lokaciji u narančastome. Izdvojili smo potencijalno opasna mjesta.

15:50 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je snimke iz zraka s poručja Zagreba i Zagrebačke županije.

15:25 Mještani Drenja Brdovečkog snalaze se u poplavljenom području. Sava je tamo u 15 sati porasla za osam centimetara u odnosu na sat ranije. Nadaju se da će se uskoro vratiti kućama. Čitateljica nam javlja da su dvije ulice najkritičnije.

Ilustracija Poplavljeno Drenje Brdovečko (Foto: Ronald Gorsic/Cropix)

15:10 Voda se izlila i u zagrebačko naselje Podsused.

15:03 Ravnateljstvo civilna zaštite objavilo je snimku Brdovca iz zraka.

14:45 Kako doznajemo, dio ljudi koji su evakuirani Drenja Brdovečkog otišli su kod svojih prijatelja. "Oko osam, devet sati su im rekli da moraju ići i da ne znaju koliko će to trajati", kazala nam je žena koja je ugostila stanovnike Drenja Brdovečkog.

14:35 Oglasio se gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević. Vrhunac vodenog vala očekuje se oko 18 sati.

14:22 U Karlovcu je u subotu palo 47,9 mm kiše po četvornom metru što znači da se najgore prognoze o obilnoj kiši nisu ostvarile, priopćili su u subotu iz karlovačkog Stožera Civilne zaštite te naglasili da su interventne službe i dalje u pripravnosti, kao i da traje sanacija prijavljenih problema.

Sanacija se odnosi uglavnom na čišćenje slivnika na prometnicama, uklanjanje stabala, te udarnih rupa na gradilištima odvodnje i vrelovoda.

Stožer Civilne zaštite u stalnoj je komunikaciji s vijećima mjesnih odbora i gradskih četvrti i njihovim povjerenicima, jer se očekuje dizanje razine Kupe, zasad ne i proglašavanje redovitih mjera obrane od poplava.

Po najnovijim prognozama, ne očekuju se više ni oborine koje bi uzrokovale bujične poplave ili odrone, no gradonačelnik Damir Mandić poručio je Karlovčanima da svejedno "nastave voditi brigu o vlastitoj sigurnosti i imovini".

13:25 Gradonačelnik Neven Bosilj sa suradnicima u subotu je obišao područje uz rijeku Dravu te izjavio da je u Varaždinu nakon vodenog vala iz Slovenije sve dobro prošlo i da službe odlično rade svoj posao, priopćili su iz Grada Varaždina.

Područje uz Dravu gradonačelnik Bosilj obišao je zajedno s direktorom VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milanom Rezom i zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivicom Labašem.

Bosilj je zahvalio djelatnicima Hrvatskih voda koji su uložili velike napore da drže pod kontrolom ovo područje, a zahvalu je uputio i vatrogascima za stalnu pripravnost. Istaknuo je da je u Varaždinu u pripravnosti bilo 55 profesionalnih vatrogasaca, kao i sva dobrovoljna vatrogasna društva.

"Glavna opasnost je prošla, katastrofa koja se dogodila u Sloveniji neće se dogoditi kod nas, a naše službe su odlično odradile svoj posao", rekao je.

Prema riječima Milana Reze, Hrvatske vode na ovom području od petka provode radnje redovite obrane od poplava. Posebnu zahvalu uputio je vatrogascima koji su u petak intervenirali u Općini Cestica.

"Uspjeli smo pet obitelji iseliti iz poplavljenih dijelova i spasili živote, što je osnovna zadaća i nas u Hrvatskim vodama, da branimo zdravlje i živote ljudi", zaključio je.

Zapovjednik Labaš istaknuo je da tijekom noći nije bilo niti jedne dojave građana na području Varaždinske županije, ali da je na tisuće vatrogasaca bilo u pripravnosti da se dislociraju u bilo kojem dijelu županije.

12:18 Opatijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u subotu da sve službe otklanjaju posljedice nevremena, koje u petak pogodilo to područje, kako bi se grad što prije doveo u normalno stanje.

Čelnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Opatija, tvrtki Komunalac i Parkovi te policijske postaje na sastanku u Uredu gradonačelnika izvijestili su da je većina poplavljenih prometnica očišćena, a uklanjanje posljedica se nastavlja i danas. Intenzivno se radi na sanaciji ceste Dobreć – tunel Učka, koja je od petka zatvorena za promet.

JVP Opatija je u petak imala 48 intervencija, od toga 32 na području Opatije. Uglavnom je bila riječ o intervencijama vezanim uz prodiranju vode u stanove i poslovne prostore.

Iz Komunalca obavještavaju da se zbog zamućenja izvorišta vode za područje naselja Vele Učke i Male Učke u visinskim dijelovima planine Učke i dalje preporučuje prokuhavanje vode za konzumaciju.

Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin i načelnica Stožera Civilne zaštite Kristina Đukić zahvalili su komunalnim službama, vatrogascima, kao i svim građanima koji su pomogli u spašavanju gradske i privatne imovine.

Spašena brana u centru Čabra

I na čabarskom području u Gorskom kotaru otklanjanju se posljedice nevremena s izuzetno obilnom kišom. I tu je, na cijelom području Čabra, zbog zamućenja izvorišta potrebno prokuhavati vodu za piće.

Nastali su odroni uz ceste, do petka popodne je bila zatvorena cesta između Čabra i mjesta Plece, izlila se riječka Čabranka, a nanosi granja i trupaca umalo su urušili branu u centru Čabra, što su hitnom akcijom spriječili interventne službe i građani.

Hrvatski autoklub je izvijestio da je zbog poplavne vode na kolniku u subotu za sav promet zatvorena cesta između graničnog prijelaza Prezid i mjesta Prezid na području Grada Čabra.

I u središtu Rijeke je zbog nakupljene vode zatvoren promet kroz podvožnjak Žabica, koji se nalazi ispod željezničke pruge i razine okolnih prometnica.

U proteka 24 sata na području Rijeke palo je 89 litara kiše po četvornom metru, na zračnoj luci Rijeka na sjeveru Krka 123 litre, a u Pargu kod Čabra čak 157 litara po četvornom metru, izvijestio je DHMZ.

12:12 Čitateljica nam javlja da je osam kućanstava evakuirano u Drenju Brdovečkom.

11:40 Sve angažirane operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite su i u subotu na terenu, gdje poduzimaju mjere obrane od poplave te pomno prate situaciju. U pripravnosti su i dodatne snage koje će biti aktivirane u slučaju potrebe.

11:30 Pojavila se pijavica iznad Hvara uslijed snažnog nevremena u subotu.

11:11 Evakuacija dijelova stanovnika je počela u Drenju Brdovečkom, javlja nam čitateljica.

10:55 Pogledajte prizore Brdovca iz zraka:

Ilustracija Poplava u Brdovcu - 5 (Foto: Civilna zaštita)

Ilustracija Poplava u Brdovcu - 3 (Foto: Civilna zaštita)

Ilustracija Poplava u Brdovcu - 2 (Foto: Civilna zaštita)

10:05 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu kako je situacija s vodostajima u Hrvatskoj ozbiljna, cijelu noć operativne službe bile su na terenu, a danas će pratiti situaciju i vremensku prognozu.

"Kao što se i najavljivalo, vodostaj raste, no ipak ne u onoj mjeri u kojoj je bio jedan od najgorih scenarija koje smo dobivali temeljem izračuna naših kolega u Sloveniji, znači situacija je ozbiljna", rekao je Božinović u Brdovcu.

Rekao će kako će danas pratiti količinu vode koja dolazi iz Slovenije i vremensku prognozu jer će razvoj situacije dosta ovisiti o tome koliko će kiše padati u Hrvatskoj i Sloveniji.

"Kao što smo jučer govorili, Brdovec nam je kritična točka s obzirom na to da tu nema nasipa i brana. Voda je došla do kuća, međutim uz napore svih operativnih snaga, civilne zaštite, vatrogasci već od jutra dijele i pomažu postavljati vreće s pijeskom", rekao je ministar.

Poručio je kako će se učiniti sve da kuće ne bi bile ugrožene, dok životi, prema sadašnjim informacijama, nisu.

Božinović je rekao kako se jutros odvila akcija spašavanja triju migranata iz Afganistana koji su se odjednom našli okruženi vodom, vjerojatno nenavikli na takve vremenske uvjete.

"Oni su spašeni i mislim da su zbrinuti u domu zdravlja, tako da nema nikakvih ozljeda", rekao je.

Upitan postoje li još neke kritične točke, Božinović je rekao kako je Brdovec ulazna točka te je tamo trenutačno najviši vodostaj Save. Prati se i razvoj situacije nizvodno, pa se tako u Zagrebačkoj županiji cijelu noć pratilo vodostaj.

Istaknuo je kako postoje i operativne snage u pričuvi i kada zatreba, vrlo se brzo mogu podići, uključujući i vojsku.

Na komentar da se građani u Brdovcu godinama žale jer nemaju nasip, Božinović je rekao kako se godinama vode razgovori o potencijalnoj izgradnji hidroelektrane na tom dijelu Save, što je bio faktor zbog kojeg se nikad nije išlo u izgradnju nasipa.

"Nasip bi bilo neracionalno graditi ako će se graditi hidroelektrana, to onda znači potpuno novu regulaciju. Razgovori očito traju godinama, a kad dođu ovakve poplave, imamo situaciju da su i kuće ugrožene, tako da mislim da će se razgovori o tome morati intenzivirati u jednom ili drugom smjeru", poručio je Božinović.

10:00 Čitateljica nam je javila kako rijeka Sava ulazi u Drenje Brdovečko. "Vreće se daju na kapaljke", ljutita je.

Ilustracija Sava ulazi u Drenje Brdovečko (Foto: Čitateljica)

9:42 150 pripadnika Hrvatske vojske u pripravnosti je za pomoć u slučaju poplava. Pripadnici Hrvatske vojske angažiraju se na terenu sukladno odluci ministra obrane, a na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite, koje je središnje tijelo državne uprave za koordinaciju tih aktivnosti.

150 pripadnika Hrvatske vojske od petka, 4. kolovoza 2023. nalazi se u pripravnosti za pružanje pomoći snagama civilne zaštite u provedbi mjera obrane od poplava. Od ukupnog broja, 40 pripadnika Hrvatske vojske nalazi se u vojarni u Karlovcu.

Pripadnici Hrvatske vojske angažiraju se na terenu sukladno odluci ministra obrane i na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite, koje je središnje tijelo državne uprave nadležno za zaštitu i spašavanje i koordinaciju aktivnosti obrane od poplava.

Podsjećamo, za donošenje odluke o korištenju i pomoći Hrvatske vojske propisana je procedura važećim Zakonom o obrani (čl. 59. i 60.), a takvi zahtjevi za pomoć Hrvatske vojske Ministarstvu obrane upućuju se isključivo putem Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i uvijek dosad, spremni su pružati pomoć jedinicama lokalne i područne samouprave, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

9:40 Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu u Brdovcu, gdje je voda došla do kuća, da su cijelu noć operativne službe na terenu i prate situaciju.

Vodostaj raste, situacija je ozbiljna i danas ćemo pratiti količinu vode iz Slovenije i vremenske prognoze jer će dosta ovisiti o tome koliko će kiše padati u Hrvatskoj i Sloveniji. Brdovec je kritična točka jer tu nema nasipa ni brane, voda je došla do kuća, no već se postavljaju se vreće s pijeskom i učinit će se sve da kuće ne budu ugrožene, poručio je Božinović.

9:35 U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji noć sa petka na subotu prošla je bez većih problema, a onda očekuju novi vodeni val iz Slovenije.

Iako su tijekom noći s petka na subotu proglašene izvanredne mjere obrane od poplave na rijeci Dravi od hidroelektrane Varaždin do grada Varaždina, ništa se posebno nije dogodilo, rekao je Hini direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu Milan Rezo te dodao da je protok vode bio 2000 kubnih metara u sekundi.

Kao što je i najavljivano, prvi vodeni val iz Slovenije u petak navečer ušao je u Hrvatsku, ali nije izazvao veće probleme, osim u općini Cestica u Varaždinskoj županiji, koja je bila prva na udaru vala, kao i Mursko Središće u Međimurju.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na A1 Objavila policija FOTO Teška prometna nesreća na autocesti A1: Poginule tri osobe, dvije se bore za život

Ceste pod vodom u Lovrečan Otoku; nasip brani od Mure

U općini su se dobro pripremili za dolazak vodenog vala i obavijestili sve stanovnike naselja Lovrečan Otok o mogućoj opasnosti te dio njih i evakuirali.

"Voda je dosta porasla tijekom noći, tako da je došla do pragova kuća, a u jednu je kuću i ušla, ali još je uvijek sve pod kontrolom. U tri su kuće ostali stanovnici, s njima smo u kontaktu i zasad su dobro, nema većih problema", kazao je Hini načelnik Mirko Korotaj.

U Lovrečan Otoku poplavljeno je oko 500 hektara zemljišta, a i ceste su pod vodom. "Od sinoć dsad voda je narasla za dobrih pola metra, a raste i dalje. Pratimo što će se dalje događati, hoće li stići još jedan val koji bi mogao podići vodu za još 20 ili 30 centimetara", izjavio je Korotaj.

Kada je riječ o rijeci Muri, visoki se val očekuje u noći sa subote na nedjelju, i to do 1300 kubnih metara vode u sekundi.

"Ono što je bitno istaknuti za taj dio rijeke Mure jest da smo mi tamo izgradili 50 kilometara nasipa i ti nasipi su projektirani i izgrađeni za prihvat 1650 kubnih metara vode u sekundi, tako da tamo zasigurno ne očekujemo apsolutno nikakve probleme", rekao je Rezo iz Hrvatskih voda.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak naglasio je da su najnužnije za obranu od moguće poplave napravili, a radit će se i tijekom subotnjeg prijepodneva.

U Murskom Središću spremne pumpe

"Do poslijepodneva očekujemo izlijevanje u centru grada. Barijere su napravljene tako da ne bi trebalo ništa biti. Pumpe su spremne, pa se nadamo da će sve proći dobro iako ide jako veliki udarni val", izjavio je Srpak.

Zasad vodostaj raste polako, objasnio je gradonačelnik i sada je oko 400 centimetara iznad vodostaja.

"Najveći je problem što je uz rijeku Muru potok koji je zacijevljen i koji se mora prepumpavati cijeli preko barijera uz rijeku Muru. Po tom bi se potoku Mura vratila u centar pa bi izbijala kroz šahtove. Moramo zatvoriti zapornicu da se Mura ne vraća, ali nakon toga potok više ne može teći", kazao je Srpak.

Dodao je da cijeli potok treba prepumpavati sa specijalnim pumpama, što je komplicirano zbog trenutačno dosta velikog naleta vode zbog oborina.

Pročitajte i ovo Poplave u Sloveniji Stanje se polako smiruje FOTO/VIDEO Poplave prouzročile najveću štetu u povijesti Slovenije: Poplavni val tijekom noći dolazi u Hrvatsku

8:57 Vodeni val iz Slovenije stigao je i u Hrvatsku i uzrokovao visok vodostaj Save i njezino izlijevanje iz korita.

8:28 Zagrebački vatrogasci jutros su spasili dvije osobe koje su prenoćile na splavi na nabujaloj Savi.

8:25 Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je kako su Hrvatske vode  danas donijele Rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava:

  • Na branjenom području 33: međudržavne rijeke Mura i Drava, za dionicu Drava – d.o. Staro korito HE Formin
  • Na Malom slivu Gorski kotar, dionica Kupa (gornji tok)

8:15 Na stranici DHMZ-a stoji da je u cijeloj zemlji upaljen žuti meteoalarm, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

Ilustracija Meteoalarm u Hrvatskoj (Foto: DHMZ)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene