Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje Civilne zaštite

Požari izazvani udarima groma, odroni na prometnicama: Posljedice olujnog nevremena po županijama

Grmljavinsko nevrijeme
Grmljavinsko nevrijeme Foto: Matija Djanjesic/Cropix
Sve angažirane operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite i u subotu su na terenu, gdje poduzimaju mjere obrane od poplave i pomno prate situaciju. U pripravnosti su i dodatne snage koje će biti aktivirane u slučaju potrebe.

Ravnateljstvo civilne zaštite u suradnji s čelnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, stožerima civilne zaštite, žurnim službama i operativnim snagama poduzima sve potrebne mjere kako bi se zaštitili građani i imovina te pravovremeno reagiralo u slučaju izlijevanja rijeka ili poplava na područjima s visokim rizikom.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Najugroženija su područja naselja Drenje Brdovečko, Zdenci Brdovečki, Prudnice, Javorje. Aktivnosti obrane od poplava su se provodile cijelu noć na području Samobora, Svete Nedelje, Zaprešića i Brdovca, a uz oteretni kanal Sava - Odra organizirana su dežurstva. Kontinuirano se obilaze kritična mjesta na terenu. U Zagrebu su spašene dvije osobe sa splavi kod Hendrixova mosta.

Varaždinska županija

Na nebranjenom području u mjestu Velikom Lovrečanu došlo je do izlijevanja Drave iz korita te je voda oko ugroženih kuća u zaseocima Lovrečan Otoku i Brezje Otoku visine 20 centimetara. U suradnji s Hrvatskim vodama za ugrožene objekte pripremaju se vreće s pijeskom i dostavljaju na ugrožene lokacije.

Pročitajte i ovo Pijavica iznad Hvara Meteoalarm na snazi VIDEO Pogledajte pijavicu iznad Hvara

Primorsko-goranska županija

Zbog nevremena, praćenog velikom količinom oborina koje je jučer zahvatilo područje Primorsko-goranske županije, zaprimljeno je oko 80 dojava o srušenim stablima, ulasku vode u okućnice i objekte te nasukavanju brodica. U gradu Čabru došlo je do začepljenja brane i posljedično do izlijevanja Čabranke izvan korita, zbog čega je zatvorena prometnica Čabar - Plešce.

Karlovačka županija

Sve gradske komunalne službe, kao i operativne snage u stanju su pripravnosti. Na zahtjev Stožera civilne zaštite Grada Karlovca ugroženim gradskim četvrtima dostavljene su vreće s pijeskom te folije i cerade. Stožer civilne zaštite Ribnika i Žakanja iskazali su potrebe za vrećama i folijama, koje su im osigurane. Županijski centar 112 Karlovac u stalnom je kontaktu sa stožerima civilne zaštite i prati razvoj situacije.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović Obljetnica Oluje FOTOGALERIJA Državni vrh zajedno u Kninu: Pogledajte kako su Milanović i Plenković izgledali dok su stajali jedan pored drugog

Sisačko-moslavačka županija

Sve su službe stavljene u pripravnost i prati se vodostaj Save, u naseljima Martinska Ves i Desno Trebarjevo. Tijekom 5. kolovoza gradit će se zečji nasipi uz pomoć djelatnika Hrvatskih voda i vatrogasaca.

Splitsko-dalmatinska županija

Prolazak olujnog nevremena kroz Splitsko-dalmatinsku županiju obilježilo je najprije nekoliko manjih požara izazvanih udarima gromova (Vis, Okrug Donji, Svib), koji su brzo pogašeni, iza čega su slijedile dojave o srušenim stablima i odronima na prometnicama. Najpotrebnije su bile tehničke intervencije vatrogasaca i cestarskih službi vezano za obilne oborine, od potrebe za izvlačenjima vozila koja su ostala na poplavljenim prometnicama, ispumpavanja vode s prometnica i iz stambenih objekata, vraćanja izbijenih šahti i slično. Bilo je i manjih prekida u napajanju električnom energijom.

Zadarska županija

Županijski centar 112 Zadar zaprimio je jučer veći broj dojava zbog slomljenih stabala i odrona kamenja koji ugrožavaju promet, odvezanih i razbijenih brodica, nekoliko manjih požara nastalih uslijed udara groma te oštećenja kabela visokog napona. U otklanjanju posljedica nevremena angažirane su nadležne službe.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na A1 Objavila policija FOTO Teška prometna nesreća na autocesti A1: Poginule tri osobe, dvije se bore za život

Istarska županija

Uslijed nevremena koje je tijekom 4. kolovoza zahvatilo područje Istarske županije, Županijski centar 112 Pazin zaprimio je više dojava od građana o padu stabla na ceste i dalekovoda te o povremenim prekidima opskrbom električne energije u pojedinim kućanstvima. Također, došlo je do kvara na cestovno-željezničkim prijelazima Zarečje i Čabrunići, uslijed čega je nastala gužva u prometu. U otklanjanju posljedica nevremena angažirane su nadležne službe, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite u subotu.

Pozivaju građane na područjima sklonima poplavama da "budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene