Temperature se spuštaju i počinje vrijeme svinjokolje. No, za razliku od mirisa i okusa kulena i kobasica, cijene tih delicija, po svemu sudeći, uskoro neće biti toliko primamljive. Koliko stoji i koliko vremena treba da bi se kobasica našla na stolu, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Galerija Svinjokolja: Ilustracija - 7 Svinjokolja: Ilustracija - 2 Svinjokolja: Ilustracija - 3 +3 Svinjokolja: Ilustracija - 4

Počelo je vrijeme tradicionalne svinjokolje. Za kulen i kobasice svinja mora biti teška barem 200 kilograma, što znači da mora biti stara minimalno godinu i pol, a takva svinja košta. I to više nego ikad prije.

Svinjokolja: Ilustracija - 3 Svinjokolja: Ilustracija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Tko god je od proizvođača svinja uzeo papir i olovku, taj se prestao baviti time, s obzirom na današnje cijene hrane. Jako je loša računica. Morat ćemo dizati cijene sad kako su sve cijene otišle gore. Evo i primjer. Recimo, premiks za ove male prasce prije je bio 220 kuna po pakiranju, zatim je bio 340, a sad je 450 kuna", opisuje uzgajivač svinja Dejan Šarošković.

Svinjokolja: Ilustracija - 3 Svinjokolja: Ilustracija - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Baranjci govore, bolje da umre selo nego običaji, a kulen je njihov ponos i ulažu u njegovu proizvodnju. Svinjokolja je počinjala u ovo doba jer da bi meso dozrelo, trebala je jaka zima, no sada to više i nije tako. Svinjokolja se može odviti u bilo kojem mjesecu jer su zrione i pušnice u kontroliranim uvjetima. Takva tehnologija podiže cijenu proizvodnje.

Bez obzira na cijenu, ipak se nađe kupaca

"Jedan kulen će vrijediti, kada bude suh, 260, 270 kuna po kili. E, sad, trebao bi biti i 300, ali mislim da ga nećemo moći prodavati po 300 kuna", precizirao je Slobodan Stanković iz Kuće baranjskog kulena te dodao da proizvodnja jednog kulena stoji oko 230 kuna.

Svinjokolja: Ilustracija - 3 Svinjokolja: Ilustracija - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Ipak, ima i proizvoda na kojima se da zaraditi, ali današnje svinje materijala za te proizvode imaju sve manje.

"Najveća je zarada na čvarcima. Čvaraka nema, njih možete prodati pošto hoćete. Ljudi kupuju 100 grama, 200 grama, pola kile i ne pitaju", dodaje Stanković.

Svinjokolja: Ilustracija - 3 Svinjokolja: Ilustracija - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Naši ljudi u inozemstvu otvaraju tržište "dubljeg džepa". Hoteli i restorani naručuju najbolje meso, a baranjske delicije imaju svoje mjesto i na Jadranu.

"Kupio sam nekoliko kulena i kulenovu seku. Znam da se već 300 godina proizvodi u Baranji i da je ovdje najbolja paprika", kaže Dinko Talenta iz Korčule, kojemu kulen nije, kako kaže, ni skup, a ni ljut.

Svinjokolja: Ilustracija - 3 Svinjokolja: Ilustracija - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Mislim da će nam dobro doći ova promjena kune u eure pa ćemo mi onda s 32, 33 eura podići cijene na 35 eura da zaokružimo, neće to nitko primijetiti", kazao je u šali Stanković.

Krenula svinjokolja - 3 Počela je sezona svinjokolja, a s njom i potencijalna opasnost: "Za samo 50 kuna ljudi su sigurni, ali..."

Slavonske delicije - 6 Hoće li poskupjeti slavonske delicije od kojih rastu zazubice? "Nismo trgovci bez srca i duše, ali troškovi proizvodnje su strašni"

Šalu na stranu, jer bliže se blagdani, a bogat stol, uz današnje cijene hrane, bit će dostupan samo bogatima.

Svinjokolja: Ilustracija - 3 Svinjokolja: Ilustracija - 6 (Foto: DNEVNIK.hr)

O ovogodišnjem tradicionalnom kolinju pogledajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Tina Kovačića.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju