Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Statistika pokazuje

Nesreće na Jadranu daleko su češće nego drugdje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon nasukavanja Marka Pola ostalo je dosta otvorenih pitanja.

I za malo lošijeg vozača na cesti svi će reći 'A tko je tebi dao vozačku'? Što reći kada netko zabije brod od gotovo 130 metara u otok? Na splitskom Pomorskom fakultetu o nesreći Marka Pola ne žele ni riječi. Kažu, neka istraga kaže. No, oštro brane svoje diplome i čast ove ustanove. 'Ovo je realna oprema, kao što je na brodu, od poznate norveške tvrtke, najpoznatije na svijetu po automatici', pokazujući opremu govori nam Radovan Antonić, dekan Pomorskog fakulteta u Splitu. No, čak i dekan priznaje poznatu statistiku da su nesreće na Jadranu češće nego u svijetu .'Još su možda rjeđe, u postotku daleko rjeđe na svjetskim morima nego kod nas. Je li to ponekad opuštanje, je li ležerniji pristup, u to ne mogu ulaziti', kaže Antonić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške riječi Milanović se obrušio na Plenkovića: "Brodogradnja propada, a njega zanimaju samo poslovi iz kojih se pune crni HDZ-ovi fondovi" Slika nije dostupna Nemar Podignuta optužnica protiv posade Marka Pola

O kolegama sve najbolje

Samo Marko Polo imao je nezgodu u splitskoj luci i prije deset mjeseci. A i naše kamere više puta snimale su pomorske incidente sa trajektima, katamaranima i koćaricama. Pa smo znali čuti i komenatare putnika poput onog da bi možda trebao alkotest i za pomorce. A makar pred kamerama, Jadrolinijini ljudi neće ni riječi protiv kolega sa Marka Pola. 'Sve se događa, neće se popu ništa dogoditi, nego pomorcu', kaže jedan kormilar Jadrolinije. Mladi časnik nada se da se ni diplome sa Pomorskog fakulteta koji je studirao još uvijek ne mogu kupiti. 'Kad sam diplomirao prije pet godina trebalo je nešto naučiti i znati da bi se diplomiralo. Ne mogu reći kako je danas, ali ja mislim da se neki standard ipak održava', smatra on. 

Treba im simulator

U splitskoj luci zatekli smo i luksuzni jedrenjak 'Sea Cloud', na kome krstarenje košta 20 tisuća dolara. Ne znamo u kakvim uvjetima je recimo njihova posada učila svoj posao. No, sa splitskog Pomorskog fakulteta mole nas da spomenemo da se već dugo bore dobiti jedan brodski simulator koji košta pet milijuna kuna i nikako da im se posreći, pa evo nadležnima još jednom zamolba da ulože u znanje pomoraca i sigurnost putnika na moru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene