Ivica Puljak
Ivica Puljak Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u utorak se usprotivio održavanju Adriatic Gastro Showa u Spaladium areni, ističući da je ona zatvorena krajem godine, a stečajna upraviteljica Natalija Mladineo ističe pak da je ugovor o tom sajmu potpisan lani u svibnju.


"Mi ne odobravamo da se to događa u Spaladium areni, koja bi trebala biti zatvorena", rekao je Puljak danas novinarima.

Podsjetio je da je Grad pokrovitelj te tog sajma od njegova početka, ali, dodao je, Spaladium arena trebala bi biti zatvorena i zato Grad ne odobrava njegovo održavanje. Kako je rekao, Spaladium arenom upravlja stečajna upraviteljica Natalija Mladineo pa nju treba pitati kako je moguće da se u njoj održava takav događaj i je li to zakonito.

"Grad Split nije odgovoran za to, nego je odgovorna stečajna upraviteljica", istaknuo je Puljak.

Mladineo: Ugovor potpisan u svibnju, neodržavanje sajma potencijalna šteta za stečajnog dužnika

Stečajna upraviteljica tvrtke koja upravlja Spaladium arenom (Sportski grad TPN) Natalija Mladineo ističe kako je ugovor o organiziranju sajma potpisan s tvrtkom "Poslovni mediji" u svibnju 2022., prije posljedica blokade (Grad Split) i njezina zatvaranja zbog ovrhe.

Ivica Puljak Zahuktava se u Splitu: Puljak će prijaviti Ministarstvo regionalnog razvoja Europskoj komisiji

"U slučaju neodržavanja tog sajma ugovor proizvodi određene pravne posljedice prema stečajnom dužniku, što može rezultirati potencijalnom štetom", rekla je za Hinu i dodala da se njegovu održavanju pristupilo radi uklanjanja moguće štete u slučaju otkazivanja ugovora.

"Zakup koji je zakupoprimac dužan uplatiti bit će uplaćen na blokirani žiroračun stečajnog dužnika, a sukladno odredbama koje reguliraju redoslijed plaćanja u blokadi s njega će se prvenstveno namiriti dosad neisplaćene plaće zaposlenika koje u takvim situacijama imaju prvenstvo u redoslijedu plaćanja. Ono što pri tome preostane FINA će usmjeriti prema Gradu Splitu", objasnila je stečajna upraviteljica.

Istaknula je kako se u Spaladium areni konzervira tehnička oprema u skladu s resursima s kojima raspolaže stečajni dužnik.

"S obzirom na to se Grad Split i drugi vjerovnici nisu odazvali na poziv za predujmljivanje troškova koji su neophodni u svrhu zatvaranja Arene, stečajni dužnik je u situaciji da koristi vlastite resurse, tj. djelatnike i postojeće zalihe materijala i alata da bi se postupak zatvaranja bar donekle proveo onako kako to traži struka", dodala je Mladineo.

Rekla je kako je važno istaknuti da uskoro slijedi prodaja Spaladium arene te da će tekući troškovi biti "plaćeni iz kupnje koja se ostvari njezinom prodajom".

Adriatic Gastro Show kao najmoprimac "plaća kompletnu najamninu, uključujući i režije"

Direktor Adriatic Gastro Showa Josip Bužančić potvrdio je da se sajam otvara sutra te da su svi izlagači već stigli u Split i u Spaladium areni montiraju opremu.

Vrtić - 4 Novac za splitsku djecu na čekanju: Za njih nema mjesta u vrtiću, a roditelji još nisu dobili obećanu pomoć

"Na ovom će Adriatic Gastro Showu sudjelovati oko 800 izlagača iz 35 zemalja. Mi smo najmoprimci i postupamo prema ugovoru iz svibnja prošle godine koji nitko nije raskinuo", rekao je Bužančić za Hinu.

Dodao je kako će se sajam održati kao i prošlih devet. Na upit tko će platiti troškove režija, Bužančić je odgovorio da organizator kao najmoprimac "plaća kompletnu najamninu, uključujući i režije".

"Mi se borimo na tržištu, nas ne zanimaju politička prepucavanja", rekao je i dodao da sutra na početku sajma neće biti svečanog otvorenja jer "za tim nema potrebe". Sajam traje do 4. veljače.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju