Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a

Tko izlazi iz starog i ulazi u novi mogući sastav Vlade?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U hotelu Panorama za danas je zakazana sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice.

Počeo je još jedan tjedan u kojem nas očekuje mnoštvo političkih događanja. Na samom početku tjedna HDZ će održati sjednicu Predsjedništva stranke u 15 sati u hotelu Panorama. Tamo će vjerojatno donijeti neke važne zaključke i o njima obavijestiti javnost.

NESLUŽBENO RJEŠENJE KADROVSKE KRIŽALJKE

Pročitajte i ovo Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima Slika nije dostupna Demantirali medije Most se oglasio: Evo što očekuju od HDZ-a i premijera!

Ime kandidata za mandatara poznato je, a polako se slaže i sastav moguće nove Vlade. Ako dođe do opoziva premijera i HDZ uspije skupiti većinu za preslagivanje, Vlada bi se trebala uvelike promijeniti.

Osim Mostovih, Vladu bi trebali napustiti i neki HDZ-ovi ministri, a fotelje čekaju i one koji bi trebali osigurati većinu. Most i dalje ne pristaje na nikakve razgovore s HDZ-om.

'Očekujemo od HDZ-a da povuče prijedlog opoziva premijera i predloži novog kandidata za potpredsjednika Vlade. Ako HDZ ipak ostvari najavu rušenje premijera i Vlade tada će Most kao jedinu moguću opciju odabrati nove izbore', poručili su iz Mosta.

Tomislav Karamarko iz Vlade će otići samo padom cijele Vlade. Vikend je bio pun razgovora, ali ne i potvrda dogovora.

'Budite malo strpljivi oko toga, nije jednostavno vrijeme, teške odluke se trebaju donosit', poručio je HDZ-ov saborski zastupnik, Andrija Mikulić.

Uspije li HDZ-ova kombinatorika osim Mosta iz Vlade bi trebala otići primjerice Bernardica Juretić, a zamjenila bi ju Sanja Putica. MUP bi se vratio HDZ-u preko Josipa Buljevića, a Davor Krstičević vodio bi obranu. Otišao bi navodno i Predrag Šustar.

'Nećemo više ići u smjeru uvjetovanja i stavljanja veta na ovo ili ono, ali isto tako nećemo dozvoliti da se vrate oni koji su hrvatskoj nagovjestili pakao', poručio je Mikulić.

Iz Vlade bi trebao otići i ministar Hasanbegović. To je navodno uvjet manjina koje bi mogle dobiti potpredsjednika Vlade. Njegov je resor navodno spreman za Bandićevu kvotu.

'S indignacijom odbijam bilo kakve pregovore i bilo kakva ministarstva, plus toga, Stranci rada ništa ne treba. Kadrovski treba samo jamstvo da ono što radimo u gradu 16 i pol godina, da se stvori tim ljudi na državnoj razini stručnih i kompetentnih da mogu odraditi. Da u Hrvatskoj počnemo živjeti kao u Zagrebu', rekao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke Bandić Milan 365.

Razgovore priznaje Radimir Čačić. Njega se spominje u resoru gospodarstva.

'Da može, ali šanse su 10 posto, ako ne, onda izbori, ali tada brzo. Nisam dogovorio, nije mi ponuđeno. Ništa se ne nudi u smislu operativnih funkcija', poručio je predsjednik NS Reformista, Radimir Čačić.

Puštaju se i probni baloni kako će u Vladu glavašev HDSSB.

'Nikakvo, ni ministarstvo poljoprivrede ni nekakva druga funkcija neće nas ponukati da idemo u preslagivanje. Nema trgovine i mi zazivamo što skorije izvanredne parlamentarne izbore', rekao je predsjednik HDSSB-a, Dragan Vulin.

HSS-u se navodno nudi zaštita okoliša.

'HSS ne sudjeluje u preslagivanjima ni trgovini to nas je skupo koštalo. Pozivamo sve da ne sudjeluju u trgovini', rekao je predsjednik HSS-a, Krešo Beljak.

HSLS se spominje kao u kampanji kroz resor financija.

'Nekad treba znati šutiti. Mnogi su puno govorili, mijenjali stavove, a HSLS do srijede neće donositi nikakve odluke', poručio je Darinko Kosor.

Nezahvalno je bilo što predviđati jer se poruke često mijenjaju. Na stolu u Saboru je nekoliko zahtjeva. Do kraja tjedna mora biti raspravljen zahtjev SDP-a za opozivom Tomislava Karamarka. Rok ističe u subotu.

To je inicijativa koja je nakon izbijanja priče o suradnji supruge Tomislava Karamarka s MOL-ovim konzultantom zakoturala lavinu koja je potom dovela do zahtjeva HDZ-a da se izglasa nepovjerenje premijera.

HDZ planira da se o opozivu premijera raspravlja u četvrtak i kada se tim potezom sruši Vlada zahtjev SDP-a je neosnovan.

Premijer neće otići bez borbe iako ga u Vladi javno želi tek Most. Poručio je HDZ-u da lažu kada ga optužuju za politiziranje SOA-e, a najavio je i da će sve reći u sabornici.

Spominje se i scenarij u kojem bi premijer mogao tražiti zatvorenu raspravu zbog mogućih tajnih podataka, no njegovi suradnici poručuju da mu je cilj braniti se javno pred zastupnicima.

Danas se okuplja predsjedništvo HDZ-a, a u utorak Domoljubna koalicija. Mogu se očekivati konkretne ponude.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene