Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijedlog ministra Milinovića da za ravnatelje bolnica, predstojnike klinika i zavoda te šefove bolničkih odjela više neće biti privatne prakse, uzbunio je struku.


Na noge su se digli svi, osim liječnika na koje se najavljene promjene odnose. Između smjene u bolnici i poslijepodnevne šihte u privatnoj klinici liječnici kao da nisu našli vremena pojasniti što misle o Milinovićevim prijedlozima, a u njihovo ime prozborile su udruge. Umjesto zabrane rada u privatnim klinikama, struka predlaže strožu kontrolu sadašnjeg stanja. 'Treba ići individualno, ako je netko, bez obzira je li on ravnatelj, po prijašnjem zakonu mogao to radit i zbog toga si otvorio polikliniku sa rizikom da će raditi samo jednu trećinu radnog vremena, onda mu ne treba zabraniti, ali činjenica je da on mora na svom radnom mjestu obavljati svoje radne zadatke', rekao je Hrvoje Minigo iz Hrvatske liječničke komore.

Vezani članci Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a Predsjednica HUBOL-a o COVID dodatku: "To su vam smijurije. Smiješne su cifre koje ljudi dobivaju na iznose plaća" COVID odjel bolnice u Sarajevu Dramatičan apel zdravstvenih djelatnika: ''Pacijente primamo u hodnicima, umiru nam na rukama''

Valjalo bi tako izmjeriti učinak svakog liječnika, broj operacija, točnih dijagnoza, a na osnovu toga dozvole za privatnu praksu. 'Nemojmo zbog plodne vode i novorođenče žrtvovati. Neke probleme ako smo tijekom primjene ove odredbe vidjeli u sustavu probajmo ih ispravljati pravilnijim rješenjima', istaknuo je dr. Ivica Babić iz Hrvatskog liječničkog sindikata. Kakva god bila, riješena su u Hrvatskoj za sada privremena, a posljednji, ukupno četvrti model javnog i privatnog sektora isproban je 2008. godine. Dvije godine kasnije na redu je peti.