Mnogi građani već godinama žive od preprodaje glomaznog otpada. Međutim, da bi sve radili po propisima, trebali bi imati registriranu tvrtku ili obrt te prilagođen prostor za odlaganje smeća. U protivnom su dužni platiti velike kazne, osim ako žive u Zagrebu i sve im oprosti gradonačelnik Milan Bandić.

Galerija Otpad u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Otpad u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Otpad u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Sulejmana Berišu nedavno su ponovno snimile kamere kako prikuplja smeće na javnoj površini i potom ga prodaje. Ilegalno odlaganje otpada kažnjava se prema Zakonu o gospodarenju otpadom. Za fizičke osobe kazne su od tri do 10 tisuća kuna, za pravne od 300 do 700 tisuća kuna. Uz to se naplaćuje i sanacija divljeg odlagališta.

Vezani članci Požar kućice, ilustracija Planula daščara kod Zagreba: "Vatra se proširila na cijelo dvorište u kojem je bilo puno naveženog smeća" Slika nije dostupna U Zagrebu se sprema prosvjed zbog skupljeg odvoza smeća: "Ovo je zbilja sramota!"

Međutim, gradonačelnik Milan Bandić ljetos je oprostio kazne onima koji se bave ilegalnim sakupljanjem otpada. "Ovo je sada Champs-Elysees", uskliknuo je tada Bandić. Nered je očišćen novcem Zagrepčana, koji, prema proračunu, kroz komunalne doprinose i naknade plaćaju 870 milIjuna kuna. Istovremeno, gradonačelniku novo gomilanje smeća ne predstavlja problem.

"To je stvar inspekcije. Doći ću i ponovno ako to bude problem, ali neka inspekcija radi svoj posao", rekao je Bandić.

Bude li inspekcija radila, Zagrepčani će opet platiti ceh. Naime, iz resornog ministarstva odgovaraju da su za sprečavanje odbacivanja otpada dužne jedinice lokalne samouprave (JLS).

"Ako JLS ne naredi uklanjanje nepropisno odloženog otpada, inspekcija zaštite okoliša će sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom izdati prekršajni nalog ili podnijeti optužni prijedlog protiv JLS-a koja u skladu sa Zakonom može biti kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 300.000 kuna", stoji u odgovoru Minstarstva zaštite okoliša i energetike.

Navode i da provedbu obveza moraju osigurati komunalni redari. Iz zagrebačkog poglavarstva poručuju da ih je na terenu šezdesetak. Ipak, ima i onih koji misle da ta brojka nije točna.

"Ja ne vidim komunalne redare. Ovaj sustav u Gradu Zagrebu je kaotičan. Ja vidim samo zelene otoke prepune plastike i papira, što znači da se čak ni ono što građani odvoje ne vozi na vrijeme", rekla je Josipa Jurčević Sudac iz udruge Eko Zagreb. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju