Na jugu Hrvatske u petak se prosvjedovalo zbog ruševne Vile, vrijednog kompleksa koji godinama čeka obnovu.

Galerija


Vila je u vlasništvu BiH, no vlasnik niti je prodaje, niti obnavlja, a građani smatraju kako je kompleks opasan po život.

Vezani članci Prosvjedi u Kolumbiji - 1 Razgovarali smo s Kolumbijcem koji nam je opisao žestoke prosvjede zbog porezne reforme u jeku pandemije: ''Mogli bismo bankrotirati'' Prosvjednica u Ljubljani Tisuće ljudi na ulicama Ljubljane prosvjedovale protiv vlade Janeza Janše

U  prekrasnom kompleksu na 40 tisuća četvornih metara, starom stotinu godina, prije rata odmarala se samo elita - od politike do glumaca. 

"Zinka Kunc naša poznata operna pjevačica koja bi iz New Yorka došla na odmor", objašnjava slavnu povijest vile Vinko iz Trstena. 

"Meni je ostala u sjećanju Carol Baker, poznata glumica, ja sam tad imao 15 godina i strašno me gustala", dodao je pak Ivo iz Trstena. 

Vila Aurora u Trstenom u vlasništvu je BiH, a o toj imovini danas nitko ne brine. Još 2004. htio ju je za 2 i pol milijuna dolara kupiti glumac John Malkovich, no ponuda je odbijena. 

Mještani su zbog stanja vile zabrinutu i za svoju sigurnost

"Ovo je tempirana bomba, totalno devastirana, zarasla, ophode je po noći čak i u ovo zimsko vrijeme, neki polusvijet, tu se vide neka svjetla, tu može doći do požara, dva puta je već gorilo ovdje, spasila se, ali kada je ovakvo vrijeme spasa nema, ovo je čak i hitna stvar", objašnjava mještanka Ana.

Oko 30 mještana u mirnom prosvjedu upozorilo je i na ilegalne radnje pojedinaca, zatvaranje paviljona, ograđivanje prostora, strah ih je da će spiječiti prodaju.

"Ona je pod ingerencijom BIH i mi želimo da ona ide na prodaju, da se uredi, da je obnove i da bude ono što je nekada bila, ali da to odredi tržište, a ne neke kriminalne radnje iz pozadine", rekao je Antun Bošković, predsjednik mjesnog odbora Trsteno. 

Ministarstvo pravde u BIH kaže kako se još ne zna točno kojoj razni vlasti u BIH vila pripada, služba za zajedničke poslove također nije dala konkretan odgovor.

Ruševna vila i zabrinuti građani ne zanimaju ni Grad Dubrovnik. Na upit razmišlja li grad o kupnji i je li kontaktirao vlasnike u petak nije bilo odgovora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr