Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prolazno vrijeme sezone

Turistički djelatnici očajni zbog manjka radnika: Provjerili smo što je s projektom CRO kartica. Čini se da je doživio fijasko

Aktualno Galerija Ivan Kaštelan Ivan Kaštelan Foto: DNEVNIK.hr +0 Sezonski rad (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Turistička je sezona počela. Putnici dolaze u Hrvatsku, ali problem je što nedostaje sezonskih radnika.

Ono čega ove turističke sezone najviše nedostaje i zbog čega će patiti kvaliteta usluge u turizmu, su konobari, pomoćni kuhari, sobarice, ali i kozmetičarke i vrtlari.

Turistički djelatnici s kojima je razgovarao reporter Ivan Kaštelan kažu da na sve moguće načine pokušavaju pronaći radnu snage za dva udarna mjeseca sezone, ali da je to uglavnom bez uspjeha. Po njima razlog je što je većina dosadašnjih sezonaca pronašla posao u nekoj drugoj struci jer ih nitko nije zvao prošlog ljeta.

Preostaju nam jedino stranci, a njih je prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ove godine 31.000 koji su dobili dozvolu za rad. No, velika većina njih posao je dobila u građevini, više od 17.000.

I Hrvatske gospodarske komore također kažu da je interes za stranim radnicima veći nego prošle godine jer se očekuje puno bolja sezona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Državljanin BiH Tragedija u poznatom turističkom odredištu: 18-godišnjak se poskliznuo i pao u vodu, ronioci nakon tri sata pronašli tijelo

Pročitajte i ovo Drago Bukovčak - 2 Krim istraživanje još traje VIDEO Građani se okupili na mjestu nesreće u Zagrebu i palili svijeće: "Neki plaču, emotivno je"

Što je s CRO karticom?

Iz Ministarstva turizma koje vodi projekt Hrvatska turistička kartica danas nisu otkrili koliko je poslodavaca koji su se odlučili na taj potez, ni koliko je Hrvata iskoristilo taj iznos za, primjerice, vikend na moru.

No, čini se da je projekt doživo fijasko.

"Danas smo se malo poigrali, otišlo smo na stranicu CRO kartice. Jedino što se trenutno može kao popust dobiti je 10 posto popusta na smještaj, a nižu se cijenu može ostvariti u tek četiri restorana u Hrvatskoj, od kojih niti jedan nije na obali", ispričao je Kaštelan.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene