Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će je koristiti?

Unatoč lošem tajmingu konačno stiže Cro kartica, no postoji ali...

Cro kartica, ilustracija
Cro kartica, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvoje Bujas i Ivan Forjan - 2 Hrvoje Bujas i Ivan Forjan - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cro kartica, ilustracija Cro kartica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Gari Capelli Gari Capelli Foto: DNEVNIK.hr Slavica Grkeš Slavica Grkeš Foto: DNEVNIK.hr +1 Hrvoje Bujas i Ivan Forjan - 3 Galerija 1/6 >>
Nakon više od tri godine Cro kartica napokon će ugledati svjetlo dana. Ministarstvo turizma s projektom planira krenuti u lipnju, no mnogi poslodavci upozoravaju kako tajming, s obzirom na koronakrizu, i nije najbolji.

U more kartica koje imate u svom novčaniku, uskoro stiže još jedna. Ako vam ju omogući poslodavac, dobit ćete Cro karticu. I na njoj 2500 kuna za trošenje na smještaj i ugostiteljske objekte u Hrvatskoj za vrijeme turističke sezone.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Konkretne turističke brojke - 3 Turizam u Hrvatskoj Po Uskrsu se sezona poznaje: Uspoređujući ovaj datum s lanjskim, gostiju je nešto manje, ali zbog jedne stvari taj podatak ne treba zabrinjavati

Za poslodavce je Cro kartica neoporeziva, a hoće li ju koristiti, još uvijek razmišlja vlasnica turističke agencije Slavica Grkeš. "Ideja kao ideja nije loša s obzirom na to da se radi na njoj već tri godine, ali osobno smatram da ja kao poslodavac vjerojatno ne bih koristila zato što nisam ja tu da odlučujem gdje bi ljudi koji zaslužuju bonus trebali trošit svoj novac", smatra.

Kada će se uvesti Cro kartica

Svjetlo dana kartica bi trebala ugledati s prvim danima lipnja. No u trenutku koronakrize i velikih gubitaka koje trpe tvrtke, upitan je njezin tajming. Ministar turizma ipak uvjerava da će barem neki moći koristiti karticu, a time pomoći i sezoni.

"Ovo je sad neko novo doba, to ne znači da karticu stavimo sa strane. Možda će se moći za pet, šest mjeseci ili godinu dana. Mi je moramo odraditi i kvalitetno pristupiti. Koliko bude moglo, moći će se", dodao je Gari Capelli.

Kartica bi se mogla koristiti samo na POS aparatima, ne i prilikom online plaćanja, što je, ističu poslodavci, priličan problem jer bi se goste moralo hvatati za rukav da potpisuju slipove, što je loše i bez distanciranja zbog virusa.

Hoće li koristiti karticu pitali smo i tvrtke u potpunom ili djelomičnom državnom vlasništvu. Iz HEP-a, Hrvatske pošte, Hrvatskih šuma i INA-e su nam odgovorili kako im zbog teške financijske situacije to nije u planu. HAC poručuje da nije imao novca ni za uskrsnice, a država je projekt Cro kartice platila pola milijuna kuna.

Građani su podijeljenih mišljenja, no i država je dok čeka što će biti s nadolazećom turističkom sezonom. Dosta aranžmana već je otkazano, ali adut su domaći gosti i Cro kartica.

Za karticu u javnom sektoru – novca nema

Javni sektor teško da će koristiti karticu. Predstavnik inicijative Glas poduzetnika Hrvoje Bujas kaže kako je privatnicima u vrijeme sezone teško isplaćivati 2500 kuna po zaposleniku. U anketi koja je provedena na uzorku od 750 poduzetnika, 98 posto ih je reklo da neće staviti sredstva na karticu. Razlog je uglavnom nezainteresiranost zaposlenika ili to što ne znaju o čemu je riječ.

Bujas dodaje kako ga zanima odakle novac javnom sektoru jer se radi o dvije trećine milijarde kuna, a Vlada već i bez kartice mora raditi rebalans proračuna. No čak ni tvrtke iz javnog sektora ne žele karticu jer nemaju novca, a problem je i to što se kartica ne može koristiti online.

Prijedlog je Bujasove inicijative da se iz plaća zaposlenika izdvaja doprinos za Cro karticu, ali ona mora biti online kako privatnici ne bi bili automatski izbačeni s tržišta.

Ne političkim aspiracijama, da društvenom pritisku

Stožer smanjuje ograničenja ugostiteljima te pokušava vratiti stvari u prvotno stanje. Bujas to vidi kao uspjeh pritisaka ugostiteljskih udruga i partnera privatnog sektora. Smatra to dobrim doprinosom ugostiteljima i radnicima da se vrati na posao.

Ipak, Bujas uvjerava da unatoč velikom članstvu njegove udruge, nema političkih ambicija. „Mi želimo biti jaka udruga poduzetnika i zaposlenika te graditi Hrvatsku koju želimo sutra, bogatu, prosperitetnu i modernu“, zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene