Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI PO GRAĐEVINCIMA

Posla ima, ali oni odlaze: "Malo je radne snage, rješavamo to tako da se na kraju probijaju rokovi...''

Aktualno Galerija Natpis za obnovu od potresa u Zagrebu Natpis za obnovu od potresa u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr Šteta od potresa u Zagrebu Šteta od potresa u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr Građevinski problemi u Zadru - 1 Građevinski problemi u Zadru - 1 Foto: DNEVNIK.hr Građevinski problemi u Zadru - 2 Građevinski problemi u Zadru - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Građevinski problemi u Zadru - 3 Galerija 1/5 >>
Građevinski sektor u Hrvatskoj pokrenule su katastrofe. Najprije potres pa požar u zadarskoj gradskoj jezgri - izazovi su na svakom koraku. Katarina Jusić istražila je cijene građevinskog materijala koje divljaju, a radnika kronično nedostaje.

Kvar na električnim instalacijama, pokazao je očevid, progutao je nekoliko stanova i poslovnih objekata u središtu Zadra. Šteta je velika, a posao obnove tek treba započeti.

Pročitajte i ovo Slavonija i Baranja bez sezonskih radnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 uzbuna u slavoniji Nezaposlenih ko u priči, ali ne žele raditi za 17 kn po satu, proizvođači očajni: "Iseljavaju se ljudi koji imaju i 60 godina" Radnike uvozimo, a na Zavodu čekaju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvati u Irsku, Ukrajinci u Hrvatsku Posao traži 190.000 ljudi, a mi uvozimo radnu snagu: "Ne da se ljudima raditi pod svakakvim uvjetima i za svakakve plaće"

''Radi se o staroj gradskoj jezgri, gdje se, naravno, traže i posebna tehnika i posebni strojevi. Zahvat je vrlo izazovan i za građevinare i za nas iz grada'', rekao je Tomislav Korona, pročelnik Ureda za upravljanje imovinom Zadar.

Dok radovi ne počnu, u pomoć su priskočili i građani. ''Jučer smo otvorili račun, već imamo oko 30 tisuća kuna bez go-fund inicijative'', kaže prijatelj Jure Zubčić. Plamen i dim razotkrili su probleme stare gradnje.

''Imamo problem u Zagrebu i u Zadru, imat ćemo i u Splitu, Dubrovniku, to su isti problemi. Mi imamo dobre zakone, ali ih ne poštujemo. Još jednom apeliram da se problemu pristupi cjelovito i sustavno'', objašnjava Josip Atalić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Isto je i s obnovom od potresa. Administracija i divljanje cijena usporavaju radove.

''Za potres je nama u Hrvatskoj potrebno željezo. Željezo je danas otišlo sto posto, tek kad budu cijene raspisane za izvedbu, vidjet ćemo koji će nered nastati, a mi nemamo nijedne tvornice željeza'', rekao je Mirko Habijanec, predsjednik uprave građevinske tvrtke.

Nema ni radnika. Ni za obnovu ni za novogradnju.

''Mi smo prije nekog vremena samo za fasadere razmišljali ovdje da bi nam trebalo tisuću i nešto radnika'', kaže Dževad Osojkić iz Hrvatske udruge fasadera.

Problem je u cijeloj Hrvatskoj. U prvih pet mjeseci ove godine bila su 7274 nezaposlena građevinska radnika svih profila, u isto vrijeme tražilo ih se gotovo dvostruko - 13.228. Usporedbe radi, sa Zavoda ih je tada zaposleno tek 3 658.

''Snalazimo se, nema ih dovoljno, svi odlaze trbuhom za kruhom. Teško je, nema radnika, malo je radne snage i rješavamo to tako da se na kraju probijaju rokovi'', objašnjava nadzorni inženjer Goran Cuculić.

Posla ima, a oni odlaze. Resorni ministar obećava smanjenje administracije i parafiskalnih nameta za poslodavce, što bi značilo veće plaće radnicima. Za to vrijeme kod nas svoju plaću zarađuju uvezeni radnici. Od početka godine izdano je 31.157 dozvola za boravak i rad državljana trećih zemalja. Od toga je više od pola za sektor graditeljstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene