Prilikom kupnje komentara na cijene nikad ne nedostaje. Ipak, prema Eurostatu, nije Hrvatska toliko skupa u odnosu na druge. Europski statistički ured nije se ovoga puta bavio plaćama, koje također daju odgovor na puno pitanja kad su potrošačke cijene u pitanju. Više je u Dnevniku Nove TV donio reporter Vjekoslav Đaić.

Galerija Hrvatska jeftinija od Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Hrvatska jeftinija od Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Potrošačke cijene u Hrvatskoj ispod su prosjeka Europske unije. I to 33 posto niže.

Vezani članci Schengen - 1 Kakav je život u Schengenu i po čemu je to mjesto poznato? "Prije 40 godina, kad biste prelazili granicu, morali ste katkad čekati satima" Turistička elita u Londonu - 5 Turistička elita okupila se u Londonu: I hrvatske snage su tamo, bilježimo nevjerojatan rast posjeta, a jedan grad čini se da je obožavan

Kad kupujete u Hrvatskoj, znate da ste, kad je u pitanju hrana, prošli jeftinije nego u Danskoj, koja je najskuplja. Hrvatska je po cijenama hrane šesta najjeftinija zemlja članica, a najjeftinija je hrana u Poljskoj i Rumunjskoj.

Kad smo kod hrane, kod nas će se po tom pitanju jeftinije proći u hotelima, restoranima i barovima. Hrvatska je ovdje - jeftinija od Europe. No, baš je ta kategorija ona u kojoj su primijećene ogromne razlike - od najeftinije Bugarske koja je od prosjeka jeftinija 55 posto, do ponovno Danske koja je od prosjeka skuplja za 50 posto.

Skuplje od ostalih plaćamo elektroničke uređaje. I to za 8 posto. S druge strane, kad je odjeća u pitanju plaćamo približno isto kao i  većina Europljana. Tu su cijene tek jedan posto veće. Bugarska je od prosjeka jeftinija 20 posto.

Ako ste u Švedskoj, treba znati da se tamo odjeća plaća i 30 posto više nego u ostatku Europske unije.

No, s uma ne treba smetnuti plaće. Po podacima Eurostata od prošle godine, satnica hrvatskog radnika je 10 eura, a prosječna satnica u europi - 25 eura. I zato nam se iz naše perspektive cijene u Hrvatskoj čine nebeski visoke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju