Uspješno je okončano mirenje Vlade i sindikata javnih službi. Iako nisu svi zadovoljni, većina je pristala na novu ponudu Vlade i štrajka neće biti.

Galerija


Postupak mirenja Vlade i sindikata javnih službi o rastu osnovice plaća u javnim službama za 2019. nastavljen je u utorak ujutro u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Vezani članci Zadar: Nakon drugog odbijanja povećanja plaća vozači Liburnije u štrajku (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Jednosatni prosvjed vozača gradskih autobusa: "Ne bude li pozitivnog odjeka, prosvjedi će biti još veći" Prosvjed radnika Uljanika (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) - 4 Jedan od sindikata prekida štrajk u Uljaniku, Boris Cerovac: ''To pokazuje neozbiljnost i pokušaj sabotiranja''

''Uspješno smo završili proces mirenja. Idemo s 3 posto od 1. siječnja 2019. godine, 2 posto od 1. rujna 2019.'', rekao je ministar rada Marko Pavić nakon sastanka sa sindikatima. Dodao je da mu je drago što je Vlada uspjela naći dodatnih 150 milijuna kuna za povećanje plaća.

Dio sindikata nije bio zadovoljan postignutim dogovorom, ali većina je pristala na ponudu Vlade za koju je ministar Pavić rekao da je maksimum koji Vlada može ponuditi.

Sindikati javnih službi tražili su povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, no Vlada im je nudila povećanje od 3 posto i tvrdila da ne može više pa su sindikati poslali odbijenicu i najavili niz štrajkova. Sada su prekinuli štrajkaške aktivnosti, osim sindikata Preporod, koji traži povećanje plaća od 18,9 posto.