Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za slavlje vrijedi upozorenje da se ne slavi uz previše neopreznog rukovanja pirotehnikom, a osobito ne uz vatreno oružje. Ispucavanje metaka u zrak najgori je, a zasigurno i najopasniji oblik slavlja.


Blagdanski 'pucači' dosad su mislili da ih nitko ne može otkriti, no novim najmodernijim metodama, naša policija će ih vrlo lako locirati.

Vezani članci Policija u Njemačkoj, ilustracija Pucnjava u gradu na zapadu Njemačke: Ubijene dvije osobe, policija traga za napadačem Nova pucnjava u trgovačkom centru na Floridi U novoj pucnjavi u trgovačkom centru na Floridi ubijena odrasla osoba i dijete

Ekipa za očevid lijepe naše tijekom ovih blagdana prvi put će koristiti tehnologiju koju smo dosad gledali samo u popularnim kriminalističkim serijama.

Svaki pištolj kao i metak ispaljen iz njega, ostavljaju specifičan trag jedinstven kao i otisak prsta.

Prema čahurama i zrnima streljiva ispaljenog iz vatrenog oružja, policija može znati iz kojeg je vatrenog oružja hitac ispaljen i točno s koje lokacije.

Nažalost za razliku od Amerike gdje se svako registrirano vatreno oružje mora naći u bazi podataka, hrvatski zakon o oružju to ne zahtijeva.

Tek kada je nekim oružjem počinjeno kazneno djelo, taj komad ulazi u registar. To otežava posao balističkim vještacima u pronalasku pucača zalutalog metka.

'Mi utvrđujemo oružje, a ne osobu koja puca', rekao je Vedran Nuić iz odjela balističko-mehanoskopskog vještačenja.

Težina ozljeda od zrna ispaljenog iz pištolja ili kalašnjikova različita je. Ovisi i je li metak ispaljen iz kuta od 90 ili 70 stupnjeva.

'Ako imate projektil recimo iz pištolja koji ima brzinu od 320 metara u sekundi, obično taj projektil može nanijeti čak i na udaljenosti većoj od 1.000 metara ozljede opasne po život i tijelo', dodao je Nuić.

'Manje oružja - Manje Tragedija' naziv je akcije MUP-a u kojoj su svi građani pozvani da predaju policiji svoje oružje bez ikakvih sankcija.

Oni koji se ipak odluče iskazati blagdansko veselje pucnjavom bit će pronađeni i kažnjeni.