Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ne slavite pucajući iz oružja jer će vas policija lako pronaći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za slavlje vrijedi upozorenje da se ne slavi uz previše neopreznog rukovanja pirotehnikom, a osobito ne uz vatreno oružje. Ispucavanje metaka u zrak najgori je, a zasigurno i najopasniji oblik slavlja.

Blagdanski 'pucači' dosad su mislili da ih nitko ne može otkriti, no novim najmodernijim metodama, naša policija će ih vrlo lako locirati.

Pročitajte i ovo Željko Cvrtila i Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Ilegalno oružje Cvrtila o pucnjavi na zagrebačkim ulicama: ''Treba više policije na cesti, a manje u kancelarijama'' Policija na terenu nakon pucnjave na zagrebačkoj Trešnjevci Pucnjava na Trešnjevci VIDEO Užas u Zagrebu: U muškarca ispalio nekoliko hitaca pa pobjegao!

Ekipa za očevid lijepe naše tijekom ovih blagdana prvi put će koristiti tehnologiju koju smo dosad gledali samo u popularnim kriminalističkim serijama.

Svaki pištolj kao i metak ispaljen iz njega, ostavljaju specifičan trag jedinstven kao i otisak prsta.

Prema čahurama i zrnima streljiva ispaljenog iz vatrenog oružja, policija može znati iz kojeg je vatrenog oružja hitac ispaljen i točno s koje lokacije.

Nažalost za razliku od Amerike gdje se svako registrirano vatreno oružje mora naći u bazi podataka, hrvatski zakon o oružju to ne zahtijeva.

Tek kada je nekim oružjem počinjeno kazneno djelo, taj komad ulazi u registar. To otežava posao balističkim vještacima u pronalasku pucača zalutalog metka.

'Mi utvrđujemo oružje, a ne osobu koja puca', rekao je Vedran Nuić iz odjela balističko-mehanoskopskog vještačenja.

Težina ozljeda od zrna ispaljenog iz pištolja ili kalašnjikova različita je. Ovisi i je li metak ispaljen iz kuta od 90 ili 70 stupnjeva.

'Ako imate projektil recimo iz pištolja koji ima brzinu od 320 metara u sekundi, obično taj projektil može nanijeti čak i na udaljenosti većoj od 1.000 metara ozljede opasne po život i tijelo', dodao je Nuić.

'Manje oružja - Manje Tragedija' naziv je akcije MUP-a u kojoj su svi građani pozvani da predaju policiji svoje oružje bez ikakvih sankcija.

Oni koji se ipak odluče iskazati blagdansko veselje pucnjavom bit će pronađeni i kažnjeni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene