Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U 2014. godini broj rođenih za 11 273 je manji od broja umrlih. U inozemstvo se odselilo 20 858 osoba, a iz inozemstva se vratilo njih 10 638. Analitičari su oprezni s optimizmom, a iz oporbe kritični i prema Vladi i Zavodu za statistiku.


Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da se pozitivni ekonomski trendovi u Hrvatskoj nastavljaju. BDP raste, veći je za 0.5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Doduše, porasle su i cijene, no, s druge strane, veći je i promet u trgovinama na malo.

Vezani članci Plakati s Gordanom Jandrokovićem U Zagrebu osvanuli plakati s Jandrokovićem u kupaćim gaćicama: "Skidanje do kraja..." Gordan Jandroković Jandroković nastavio rat s predsjednikom objavom fotografije u kupaćim gaćama: ''Budući da me klaun Milanović optužio da sam nasilnik bez mišića...''

Rasla je i pokrivenost uvoza izvozom. Nezaposlenost je u svibnju bila 17.1 posto. Negativne podatke i dalje bilježimo u kretanju stanovništva. U 2014. godini broj rođenih za 11 273 je manji od broja umrlih. U inozemstvo se odselilo 20 858 osoba, a iz inozemstva se vratilo njih 10 638. Analitičari su oprezni s optimizmom, a iz oporbe kritični i prema Vladi i Zavodu za statistiku.

Hrvatska je napokon izašla iz recesije, ali ne i iz krize

'Imati neki veći optimizam da će biti bolje i da će te stope rasta biti takve koje će omogućiti servisiranje svih naših troškova, dugova, kamata pa naravno osigurati i razvoj ove zemlje, naprosto ovi podaci nisu dovoljni', smatra ekonomski analitičar Luka Brkić.

'To nije beznačajno iseljavanje. Iseljavaju čitave obitelji. Tu su veliki problemi. Nekad se iseljavalo s namjerom povratka. Sad nema namjere', kazao je demograf Anđelko Akrap.

'Bez obzira na sve pokušaje aktualne Vlade, pa kao dijela aktualne Vlade i Zavoda za statistiku nitko ne može kazati da su brojke za Hrvatsku dobre', rekao je HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook