Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija podnijela kaznenen prijave

Objavljena nova analiza vode u Slavonskom Brodu: Gradonačelnik i dalje iznosi teške optužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se problemi s vodom u Slavonskom Brodu i okolici. Iz HZJZ-a oko 16 sati su objavili nove rezultate analize vode prema kojima koncentracija ugljikovodika pada.

Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije pročitao je izvješće HZJZ-a  o novim rezultatima analize vode prema kojima koncentracija ugljikovodika pada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov

''Važno je istaknuti da ni u jednom do sada analiziranom uzorku nisu pronađeni benzen, toluen, ksilen i etilbenzen za koje je Svjetska zdravstvena organizacija postavila maksimalno dozvoljene koncentracije i navodi da ih je potrebno pratiti u ovakvim situacijama'', izvijestio je HZJZ.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara rekao je da se i na terenu dalje provode analize. "Na terenu gdje se dogodio incident, kad je iskopan i kad se došlo do cijevi, uočeno je da slobodno iz cijevi curi određena tekućina, to se dalje analizira. Tamo je krim policija, tamo je inspektorica Ministarstv zaštite okoliša koja radi svoju analizu. Kad zatvore cijev da zaustave curenje vjerojatno će krenuti s daljnjim ispitivanjima. Ja sam vidio da su uzeti uzorci zemlje i očekujem da ćemo dobiti rezultate", izjavio je Duspara.

Crodux negira odgovornost

Direktor "Crodux energetike" Branko Radošević u utorak je, na mjestu gdje se poduzimaju mjere sanacije onečišćenih površina, ponovio stajalište te tvrtke kako taj incident ne može biti povezan s onečišćenjem vode na vodocrpilištu s kojeg se opskrbljuju Slavonski Brod i okolica.

Radove na sanaciji za Crodux energetiku izvodi tvrtka AEKS.

Radošević je izvijestio da je obavljen prvi dio iskopa do cijevi produktovoda iz kojeg su istekli naftni derivati, a tada se, kaže, stalo kako bi uvid u situaciju dobila i policija.

Smatra da je procedura dosad odrađena prema pravilima struke, no na novinarski upit o količini derivata koji su iscurili iz produktovoda, Radošević više nije kategoričan.

"Pouzdano ne mogu tvrditi je li iscurilo 150 ili 200 litara. Ono što mogu tvrditi je da smo pokupili svu tekućinu koja je istekla i koju smo našli s vodom. Tekućina je pokupljena i zbrinuta na sigurno mjesto. Ostali dio tekućine vjerovatno ćemo naći u zemlji ako ju je zemlja usisala", rekao je Radošević te odbio komentirati tvrdnje slavonskobrodskog gradonačelnika kako je moguće da je isteklo i desetak tisuća litara naftnih derivata.

Radošević nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti je li proteklih dana o incidentu razgovarao i s Državnim odvjetništvom.

Na pitanje osjeća li se Crodux odgovornim za onečišćenje slavonskobrodskog vodocrpilišta, Radošević je bio rezolutan: "Apsolutno ne."

Napomenuo je da je provedba analize onečišćenog tla koje je izuzeto u srijedu u nadležnosti tvrtke AEKS te da su podaci o poduzetim mjerama i analizi tla i vode s mjesta nesreće dostavljeni Croduxu, ali i Gradu Slavonskom Brodu.

U slavonskobrodskoj Gradskoj upravi tvrde pak da još uvijek nemaju podatke o kemijskoj analizi i da se ne zna koja je vrsta naftnih derivata istekla.

Radošević je novinarima ponovio kako je ispitivanje produktovoda rađeno u skladu s pravilima struke.

Policija održala konferenciju za medije

O cijelom slučaju danas u 14 sati na zajedničkoj konferenciji za novinare govorili su i Antun Valić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske, te Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica.

Državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu podnesene su, rečeno je, dvije kazene prijave gradonačelnika i Vodovoda zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša i djela dovođenja u opasnost života, a sve zbog analize koja je pokazala da u vodi postoji znatno povećana koncentracija ugljikovodika.

U prijavama se ta viša količina ugljikovodika u vodi povezuje s događajem od 28. ožujka kada je prilikom ispitivanja produktovoda istekla nepoznata količina nafte.

Na konferenciji za medije rečeno je da se po nalogu Državnog odvjetništva provodi istraga.

Sanacija područja nije zaustavljena, a istraga se vrši paralelno. Na području je ekipa Croduxa koja provodi sanaciju po nalogu inspektorice zaštite okoliša i policija koja provodi kriminalističko istraživanje.

S obzirom na to da se radi o zaštićenom mjestu, nitko više ne smije biti na lokaciji, zbog čega su danas zamolili i gradonačelnika Dusparu da se udalji.

Odgovarajući na pitanje koje su kazne predviđene za kaznena djela koja su prijavljena, na konferenciji je rečeno da su predviđene zatvorske kazne.

Duspara: Ovdje imamo puno pravo reći da se taji što se dogodilo na terenu

Pripreme za sanaciju zone ekološkog incidenta koji se dogodio u srijedu na zapadnom ulazu u Slavonski Brod počele su u utorak ujutro, a gradonačelnik Mirko Duspara, koji je stajao po strani i pratio radove, rekao je kako je to trebalo odmah učiniti te da je Grad naručio neovisnu analizu zagađenog tla i učinit će to i za vodu.

Istjecanje naftnih derivata iz pet kilometara dugog produktovoda koji vodi prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu dogodilo se tijekom tlačne probe produktovodnih cijevi koje bi trebale biti prenamijenjene u plinovod. Plinofikacija rafinerije dogovorena je prekograničnim protokolom između Hrvatske i Republike Srpske (BiH) s ciljem modernizacije proizvodnje u rafineriji i smanjenja onečišćenja zraka na koje stanovnici Slavonskog Broda upozoravaju već 10 godina.

Radove na sanaciji izvodi tvrtka AEKS koja je bila angažirana i u srijedu, kada je na mjestu incidenta s površine uklonjen samo sloj zemlje i trave do dubine od desetak centimetara. Nezadovoljan provedenom sanacijom i izostankom analize uzoraka onečišćenog tla, slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara angažirao je neovisnu analizu zagađenog tla te je najavio da će isto učiniti i s vodom s izvorišta koje je bilo glavni opskrbljivač vode za Slavonski Brod i okolicu.

"Ovo je trebalo obaviti već u srijedu, a oni to obavljaju 6-7 dana kasnije. Nisu odrađeni nalazi prvog dana. Ovdje imamo puno pravo reći da se taji što se dogodilo na terenu. Normalno je da Crodux kaže da to nije istina, ali zašto onda danas rade sve ovo", rekao je Duspara, koji je po strani pratio razvoj događaja na mjestu incidenta.

Duspara je danas ponovno podsjetio da još nema rezultata nalaza analize vode od 1. travnja. Mi radimo svoju analizu tla, jer se aljkavo radilo i analize nisu napravile državne institucije. S obzirom na to da se ovdje vode zakulisne igre, radit ćemo i nezavisnu analizu vode", izjavio je Duspara.

"Mislim da će tek analize utvrditi koliko je točno i čega iscurilo. Otkako je iskopana cijev, samo u nekih dva sata iscurilo je 3 kubika to jest 3.000 litara. Sve je jasno, oni koju štitili ovo zagađenje, neka kažu tko je odgovoran. Krenuo sam za gospodinom Radoševićem iz Croduxa na mjesto događaja. On smije biti tamo kao naručitelj radova, a ja kao gradonačelnik ne mogu", kaže Duspara.

"Ne vjerujem institucijama"

Brodski gradonačelnik  je naime pokušao uzeti uzorke za vlastitu analizu.

„Ne vjerujem institucijama, glavni inspektor govori da istjecanje nije uzrok zagađenja. Imam dosta razloga da ne vjerujem“, kazao je Duspara i najavio kako bi se analize mogle provoditi i izvan Hrvatske.

Ističe kako još nisu dobili nikakafv odgovora iz Zavoda za javno zdravstvo.
 

Stanovnici Slavonskog Broda i šest okolnih općina od petka se pitkom vodom opskrbljuju iz cisterni i spremnika raspoređenih uz vrtiće, škole, mjesne domove. Opskrba vodom protječe zasad bez problema.

U ponedjeljak je započelo i spajanje slavonskobrodskog vodoopskrbnog sustava na vodocrpilište u Sikirevcima. Voda bi iz tog vodocrpilišta u Slavonski Brod trebala stići krajem tjedna. Brođani bi vodu za piće nakon ispiranja cijelog sustava trebali imati za desetak dana.

Mogu se očekivati redukcije

Govoreći o spajanju na vodocpilište Sikirevci, ministar Tomislac Ćorić rekao je da se u prvoj fazi mogu očekivati kratkotrajne redukcije tijekom dana.

"Konačno rješenje je za tri mjeseca puna aktivacija zdenaca na području Sikirevaca. To znači njihovo čišćenje, proširivanje, kupovinu pumpi i priključenje na sustav", rekao je ministar.

Podsjetimo, u tijeku je istraga kojom bi se trebalo utvrditi tko je kriv za onečišćenje vode u Slavonskom Brodu. Čekaju se i novi nalazi o kakvoći vode.

Iako je ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao Brođanima da se slobodno mogu kupati u vodi, oni mu ne vjeruju.

"On nije rekao slobodno, on je rekao da to ne bi trebalo utjecati. Mi na takve odgovore ne pristajemo. Znači, ako nešto ne bi trebalo, to vam je labilno, to može i ne mora biti. On je trebao reći, ''ne to neće utjecati'' ili ''da, hoće''. Mi tražimo informacije, kada će to početi utjecati, koliko dugo mi pijemo tu vodu, kada će ta, ako mi kupamo sada djecu tri tjedna ili tri mjeseca, šta će to značiti. Nisam stručnjak, ja tražim da mi se te informacije, ti odgovori daju. Kao što plaćamo izvršnu vlast, plaćamo i stručnjake na njihovim pozicijama koji nam na ta pitanja trebaju dati odgovore", rekla je za Dnevnik Nove TV hrabra mama koja je u subotu zatekla premijera Plenkovića pitanjem: "Pije li i vaše dijete flaširanu vodu? Prodali ste nas za ruskog špijuna." (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene