Željko Holjevac, vršitelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Željko Holjevac, vršitelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Kriza na Filozofskom fakultetu nastavljena je nakon što je u petak Fakultetsko vijeće ostalo bez kvoruma. Sjednicu su napustili profesori nezadovoljni što studentski predstavnici nisu vraćeni u to tijelo.


Sjednica Fakultetskog vijeća zagrebačkog Filozofskog fakulteta u petak ipak nije održana jer nije bilo kvoruma. Veći dio profesora napustio je sjednicu i tako joj onemogućio rad kada su shvatili da studentskim predstavnicima nije dopušteno sudjelovanje.

"Sada se jasno vidi da nije problem bio samo bivši dekan, nego i rektor Damir Boras, koji umjesto da brine o statutarnosti i legalnosti funkcioniranja Sveučilišta, neprestano proizvodi pravni kaos i produbljuje sukobe", rekla je novinarima Meri Tadinac, jedna od profesorica i profesora koji su napustili sjednicu Vijeća. Tadinac je dodala da Boras onemogućava rad legalnog Vijeća jer "rad Vijeća bez studentskih predstavnika jednostavno nije legalan, a puko brojčano održavanje kvoruma nije garancija legalnosti sjednica". 

Dodala je i da rektor Boras svjesno ustraje na kršenju zakona novim odlukama iako je upozoren da to ne čini. Stoga upravo njega i v.d. dekana Željka Holjevca, smatra odgovornima za nastavak krize na Filozofskom fakultetu.

Stoga su profesori zatražili od v.d. dekana Holjevca da studentima odmah omogući sudjelovanje u radu Vijeća te da se hitno pokrene procedura izbora novog dekana. Od Borasa, pak, traže da novom odlukom ispravi dosad počinjenu štetu i "spriječi buduću do koje će doći nakon upravnih tužbi povodom svih nelegalnih odluka donesenih proteklih mjeseci".

"Moramo učiniti sve da na čelo fakulteta što prije dođu sposobni, u svojoj struci priznati i čestiti pojedinci. Samo tako se može sačuvati ugled ove institucije", poručila je profesorica Tadinac.

Novinarima je otkrila da na dnevnom redu sjednice koju su napustili uopće nije bila točka s pokretanjem procedure za izbor novog dekana.