Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danilo Tuerk

'Potrebno je vrijeme da razmislimo i promislimo kako dalje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Situaciju do koje je došlo nakon što je Slovenija zbog graničnih pitanja blokirala većinu pregovaračkih poglavlja u pregovorima s EU dvije bi zemlje trebale iskoristiti za dogovor o trasiranju novih rješenja, a slovenska diplomacija za tumačenje svojih stajališta Uniji, ocjena je koju je u utorak u razgovoru za Slovensku televiziju dao predsjednik Danilo Tuerk.

Na odnose s Hrvatskom Tuerk se osvrnuo u prigodnom razgovoru povodom prve godišnjice svoje inauguracije na tu dužnost te predstojećih praznika.

Pročitajte i ovo Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

'Sada nam je potrebno vrijeme za refleksiju jer se u trenucima kad dođe do nesporazuma, a tako je i sada, često reagira emotivno i ne razmišlja dovoljno. Mislim da sada obje strane trebaju stanovito vrijeme da promisle kako dalje', rekao Tuerk osvrćući se na situaciju nastalu nakon blokade i prvih reakcija, dodajući da bi to značilo ne da se problem rješavanja granice odgađa, nego da je 'potrebno vrijeme za refleksiju kako bi se došlo do pametnih polazišta'.

'Potrebno je promisliti kako osigurati međusobno poštovanje, kako izbjeći jednostrane i nepotrebne korake i kako onda naći put naprijed', rekao je Tuerk. On je ponovio da slovenska diplomacija sada ima priliku članicama Europske unije, koje se do sada nisu udubljivale u hrvatsko-slovenski granični prijepor, obrazloži slovenske pozicije. 

>> 'Češka će učiniti sve što može da bi uklonila slovenski veto'

>> Pahor: 'Hrvatska želi legalizirati naknadno mijenjano stanje na granici'

Europska komisija u petak je, nakon pristupne konferencije, izrazila žaljenje zbog slovenskog stajališta prema otvaranju hrvatskih pregovaračkih poglavlja, a slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, komentirajući stajalište Europske komisije, istog je dana rekao kako se EK dovoljno ne bavi interesima pojedinih država članica, ali da je sada prilika za slovensku diplomatsku akciju. Što se tiče pitanja o tome da li granični prijepor s Hrvatskom rješavati bilateralno ili putem arbitraže, Tuerk je ocijenio da o tome još nije postignut dogovor.

'Nikakvog ozbiljnog i konačnog dogovora o tome još nema. Kad govorim o tome da nam je potrebno vrijeme da o svemu razmislimo, mislim i na to da je potrebno ponovo promisliti o svemu što smo poduzeli u tom pogledu u zadnjih godinu-dvije. A kad to bude završeno, onda ćemo moći razgovarati o tome kako dalje', rekao je slovenski predsjednik. Tuerk je ovih dana, kako su prenijeli slovenski mediji, sugerirao da se Sloveniji i njezinoj vladi oko rješenja graničnog pitanja u sadašnjoj situaciji ne bi trebalo previše žuriti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene