Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četiri godine nakon izgradnje, našička je obilaznica puštena u promet. Obilaznica vrijedna više od 50 milijuna kuna godinama je čekala uporabnu dozvolu i propadala. Hrvatske se ceste, naime, nisu uspjele nagoditi s obitelji Andrašek čija se kuća nalazi tik uz obilaznicu. Iako je slučaj još uvijek na sudu, obilaznica je iznenada, bez rezanja vrpci i dužnosnika, otvorena.


Provozali smo se davno izgrađenom, ali tek otvorenom našičkom obilaznicom. Sve ide glatko dok nismo poželjeli skrenuti Andrašekovima. Iza bukobrana, nepregledan, strmi kolni ulaz. Predmet spora između Andrašekovih i Hrvatskih cesta.

Vezani članci Ivica Bukvić, načelnik Policijske postaje Našice, i Domagoj Mikić Policija pronašla oružje svirepog ubojstva u Našicama, ubojici prijeti i do 50 godina zatvora: "Nije bio evidentirani nasilnik" Fekalije u dječjem parku FOTO Gnjusne scene u Našicama: Dva dana za redom sprave u dječjem parku premazane fekalijama

'Tu nema ni minimum sigurnosti u prometu. Pitanje je dana kada će tu nekih gubitaka biti', kaže nam Branko Andrašek.

U sigurnost prometa na ovoj cesti sumnja i stručnjak za promet, profesor Ivan Dadić.

'Na žalost to je još jedna hrvatska priča kad ne vodimo dovoljno računa, kad nestručno radimo na projektima, onda nam se dogode ovakve pogreške. One puno koštaju društvo', kaže prof. Dadić.

Više od 50 milijuna kuna stajala je našička obilaznica. Možemo samo nagađati koliko je stajalo njezino nekorištenje.

Iako je sudski spor u tijeku, obilaznica je dobila uporabnu dozvolu.

'Uporabna dozvola je ta koja dokazuje da je sve napravljeno sukladno građevinskoj dozvoli, sukladno projektu i da se cesta može napokon koristiti', kaže Tamara Pajić, glasnogovornica HC-a.

'Projektant je dao odgovor da je došlo do odstupanja i da obilaznica nije napravljena po projektu. Projekt i izvedeno stanje se razlikuju', kaže pak Marica Andrašek.

Pred suprotstavljenim stranama je nastavak pravne bitke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju