Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrana Bogova

Naš proizvod jedan od najcjenjenijih u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kvalitetan hrvatski proizvod želi se probiti na tržište EU.

Hrvatski med jedan je od najcjenjenijih u Europi. Kvalitetan hrvatski proizvod želi se probiti na tržište Europske unije, no količine su još uvijek preskromne. Svemu su kumovali i prošlogodišnji vremenski uvjeti, ali u razvoju hrvatskog pčelarstva pomaže izvlačenje novca iz EU fondova. Iduće godine tražit će se i zaštita istarskoga meda.

Drevni narodi med su nazivali hranom Bogova. Još i danas su nadaleko poznata njegova hranjiva svojstva. Glavni je sastojak medenjaka. Sve prisutniji i u kozmetici. Ukusan je, a i sve šareniji. Slaže se gotovo sa svakom namirnicom.

Pročitajte i ovo Divlje svinje - 3 Veliki problem Krdo divljih svinja tumara ulicama istarskih gradova: Pokušalo ih se otjerati na razne načine, ali to nije upalilo Srna Bijuk - 1 Nema nastave Birališta u školama spremna: Za njih je srijeda nova nedjelja pa nema fizike, hrvatskog, povijesti...

Medicinska svojstva njegov su as u rukavu. Pelud ni napredna tehnologija ne može laboratorijski proizvesti.

Može li ovaj hrvatski proizvod pokoriti svjetsko tržište?

Baš poput pčela, hrvatski pčelari, žele se udružiti. Hrvatska proizvodi 7 tisuća tona meda na godinu u 560 tisuća košnica. Za to je zaslužno 11 i pol tisuća pčelara.

Premalo za EU tržište. No Ministarstvo ima rješenje.

'Neminovno je udruživanje jer, na kraju krajeva ulaskom u punopravno članstvo zemalja EU, došli smo na tržište od 500 milijuna stanovnika', objašnjava Zoran Vasić, zamjenik ministra poljoprivrede.

Europa čeka kvalitetan hrvatski med. Tome već pomaže i europski novac. Istra će pak, zajedno sa Slovencima, krenuti put zaštite.

Pčelarima se smiješi svijetla budućnost. Gospodarska je to grana koja raste iz godine u godinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene