Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mećava

Vozite oprezno: Prve nesreće zbog snijega, kolnici mokri i skliski

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pada prvi ovogodišnji snijeg. Kako izgledaju prizori u vašem kraju?

Fotografije prizora i eventualnih poteškoća koje snijeg zadaje u vašem kraju, možete poslati na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Snijeg na Platku Potencijalno opasno vrijeme Oglašeno žuto upozorenje: Danas pljuskovi s grmljavinom, a snijeg već pada na Platku i Zavižanu

U Lici od petka ujutro pada snijeg koji zasad najviše poteškoća uzrokuje u prometu, tako da je zbog zimskih uvjeta i razmočenog snijega - na kolnicima ima više od pet centimetara snijega, na Koreničkom području zabranjen promet kamionima i tegljačima.

'Lika ceste' u zimskim bazama stavila je zimsku službu u III. stupanj pripravnosti, a policija vozila bez zimske opreme isključuje iz prometa. U Gospiću je zabilježeno nekoliko lakših prometnih nesreća.

Od meteorologa Ante Vukušića doznaje se da je na Zavižanu palo više od 20 centimetara snijega, a na sjevernom Velebitu puše jak vjetar i mjestimice ima snježnih nanosa.

Broj intervencija nije brojčano veći, ali povezane su s vremenom

Broj hitnih intervencija nije se brojčano povećao, međutim veći je broj intervencija vezanih za loše vrijeme, doznali smo u Zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba. Djelatnici su intervenirali dva puta zbog okliznuća na javnoj površini te zbog pet prometnih nesreća. Riječ je, srećom, o lakšim tjelesnim ozljedama.

Dio cesta ne čisti se?

Naši čitatelji žale se da neke ceste ni nakon višednevnih upozorenja na snijeg nisu očišćene na vrijeme i kako treba. 'Autocesta nedaleko Karlovca, put Splita se trenutno uopće ne čisti ralicama. Promet je otežan iz minute u minutu, s naznakama da uskoro bude neprohodan', tvrdi čitatelj.

Vlado Suša iz Zagrebačkih cesta tvrdi kako se ceste u Zagrebu stalno posipaju i čiste. Ralice su uglavnom u brdskim dijelovima, a čiste i Slavonsku i Ljubljansku aveniju. Iza podneva je zbog vjetra koji otežava promet zatvorena Sljemenska cesta.

'Spremni smo za ovu zimu s 14 tisuća tona soli. Lani je bilo ekstremno pa smo potrošili 20 tiusća tona, ali prosjek je 10 tiusća. Naraučit ćemo i više ako bude trebalo, a spremno je 215 ekipa', rekao nam je Suša.

Na Sljemenskoj cesti napadalo je više od 20 centimetara snijega, a počeli su je čistiti noćas u 23 sata, rekao je Voditelj Zimske službe Hasan Đombić.

Cesta je bila prohodna do podneva kada su tri privatna autobusa bez zimske opreme spriječila prolaz ekipi Zimske službe, koja ih je morala vaditi iz grabe.

Na ulazu u park prirode srušila se tri stabla

Ravnateljica Javne ustanove Parka prirode Medvednica Snježana Malić-Limari rekla je da su se na glavnom ulazu u park prirode Medvednica, kod Blizneca srušila tri stabla.

Pozvala je posjetitelje Medvednice na oprez i suzdržavanje od korištenja planinarskih staza.

Najave se ostvarile: U petak počeo padati snijeg

U većini kopnenih krajeva u Hrvatskoj pada snijeg, u dijelu Slavonije, odnosno istočnim krajevima pada kiša, a snijega nošenog vjetrom bit će i mjestimice na sjevernom dijelu Jadrana, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Vjetar je sjeveroistočni, umjeren i jak. Na sjevernome i dijelu srednjega Jadrana jaka je olujna bura, a noćas se ponegdje očekuju i udari orkanske bure.

Na ostatku Jadrana jugo će slabiti i okretati na jugozapadnjak i zapadnjak.

Postupno će biti sve hladnije, pa će do kraja dana temperatura u unutrašnjosti biti uglavnom između minus četiri i jedan stupanj Celzijusa, a na Jadranu od dva stupnja Celzijusa na sjevernome dijelu do deset stupnjeva na južnom.

U gorju se očekuje snježni pokrivač većinom između 20 i 40 centimetara, a u nizinama između 10 i 20 centimetara.

Dežurna meteorologinja Ankica Stojanović najavila je da će snijeg prestati padati u subotu uz djelomično razvedravanje.

Upozorila je na veoma hladno jutro u nedjelju s temperaturama u unutrašnjosti od minus deset, a dnevne će ostati ispod nule i kretat će se od minus četiri do minus jedan.

Slično vrijeme zadržat će se do sredine idućeg tjedna, kaže Stojanović.

STIŽE SNJEŽNA MEĆAVA: U petak će pasti i do pola metra snijega!

U sedam sati ujutro najniža temperatura zabilježena je na Sljemenu i Zavižanu, -2 stupnja Celzijeva. Tijekom dana temperature će se kretati u unutrašnjosti između -3 i 1, a na Jadranu između 5 i 10 stupnjeva Celzijevih.

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puše bura koja će do kraja dana postati jaka i olujna, u noći ponegdje i orkanska. Slabo jugo na ostatku Jadrana okretat će u jugozapadnjak i zapadnjak.

Zet: Manje poteškoće, vozi se sporije

Zet je na svojim stranicima obavijestio kako vrijeme u ovom trenutku stvara manje poteškoće. 'Vozi se sporije zbog vode na kolniku i gužve prema središtu grada, što povremeno utječe na redovitost tramvaja i autobusa', izvijestili su. I u nastavku dana očekuju vožnju u kolonama na frekventnijim prometnicama pa preporučuju raniji polazak prema odredištima.

 S padom temperature i jačanjem oborina mogući su poremećaji ponajprije na brdskim autobusnim linijama, iako će ZET u najvećoj mogućoj mjeri te uz suradnju s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, utjecati na prometnu povezanost svih gradskih predjela tijekom najavljenih vremenskih prilika, izvijestili su.

Manja zaustavljanja zbog čišćenja trasa trenutno su zabilježana na linijama 129, 164, 101, 274, 303.

Pažljivo u prometu: Kolnici mokri i skliski

Zbog bure, na Krčkome mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle ( I.skupina), a na Jadranskoj magistrali ( D8) između Bakra i Senja dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom ( I. i II. skupina). Jak vjetar usporava promet i na autocesti A6 Rijeka- Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobića, izvijestio je HAK.

Snijeg pada u Gorskome kotaru, Lici, sjeverozapadnoj i dijelu središnje Hrvatske. U ostalom dijelu zemlje kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski od kiše. Magla smanjuje vidljivost mjestimice u Lici i Gorskome kotaru također i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Vrbovskog i Bosiljeva 2.
Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na dionicama kroz gorska područja. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme!

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na pojedinim državnim i županijskim cestama u Gorskome kotaru i Lici, uključujući i autocestu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1 te državne ceste D1 ( Lička magistrala) i D3 (stara cesta kroz Gorski kotar).

Zbog zimskih uvjeta, zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na dijelu cesta u Gorskome kotaru i Lici. Popis cesta na kojima je obavezna zimska oprema, kao i onih koje su zatvorene možete vidjeti na HAK-ovim stranicama OVDJE. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene