Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 'strujnog udara'

Napokon dobre vijesti: Sva goriva znatno pojeftinjuju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon niza loših vijesti, o poskupljenju struje i plina, stiže i jedna o snižavanju cijena - sva goriva od idućeg tjedna trebala bi znatno pojeftiniti!

Tako će cijene goriva barem malo ublažiti takozvani 'strujni udar' od 1. svibnja. Prema našim informacijama cijena naftnih derivata ide dolje. Naprodavaniji Eurosuper 95 nakon četiri mjeseca će biti jeftiniji za 34 lipe. Nova cijena trebala bi biti ispod 11 kuna, točnije 10,98. Eurodizel ide dolje za 6 lipa, nova cijena će mu biti 10,05 kuna. Dizeli su i posljednja dva puta pojeftinili, za razliku od benzina. Neka goriva trebala su i više smanjiti cijenu, ali podjećamo na formulu u izračunu od 3 posto koja to ograničava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skuplje tankanje od ponoći FOTO Nova poskupljenja, nove gužve: Građani opet zakrčili benzinske postaje Slika nije dostupna Neslužbeno Od ponoći znatno poskupljenje: Objavljeno koliko će rasti cijena goriva

>> Cijene dizela padaju, a i benzin bi uskoro mogao ispod 10 kuna!

Analitičari su uvjereni da što se tiče goriva kreće trend nižih cijena. Takva je za sada situacija na svjetskom tržištu i to definitivno onda nije argument za poskupljenje struje. A znamo da je u međuvremenu bilo i kiše na koju su se mjerodavni iz Ministarstva gospodarstva pozivali. Građanima je teško, a nakon najave poskupljenja prvi potpredsjednik uputio im je i zanimljive prijedloge ušteda.

Od 100 kuna računa za struju, 25 ode na PDV, a 20 za očitavanje brojila

Sada smo po cijenama režija slični sa susjednom Slovenijom, no, tamo prosječna plaća iznosi sedam i pol tisuća kuna, a kod nas pet i pol Gospođa Premužić već zna koliko će joj poskupljenje struje i plina odnijeti iz novčanika. 'Pretpostavljam oko 100 kuna, 40 više ćemo morati platiti za plin i 60 više za struju', rekla je Jadrviga Premužić. Nije to udar samo na kućanstva. U jednom malom obiteljskom hotelu radi se punom parom. Kuha se, peče i pere. Skuplja struja i plin povećat će troškove oko 2.000 kuna. U godini kada se obrtnici bore za opstanak - previše. 'Mislim da će cijene za sada ostati iste, sada koliko mi to budemo mogli izdržati s obzirom na eventualna druga povećanja', rekao je Sandi Bujan Cvečić.

>> Milanović o poskupljenju: Ne želimo biti populisti, prihvatili smo realnost i korigirali cijene

Iz Vlade uvjeravaju da ih neće biti. No, lančana reakcija je neminovna. Prvi potpredsjednik Vlade, smatra, da bi i građani mogli biti racionalniji. 'Plaćaju još uvijek i nakon poskupljenja struje više mobitele nego struju. Dakle, u suštini nije jako komplicirano - smanjiti broj impulsa i malo manje pričati i 40 kuna ćemo imati za struju', poručio je Čačić. Primjerice, od sto kuna na računu za struju, 25 kuna država ubire za PDV, HEP za očitanje brojila, koje se ne očitava svakog mjeseca, ubire još 20 kuna. Drugim riječima, građani za potrošenu energiju plaćaju tek 55 kuna. Stoga, neki članovi Vlade upozoravaju.

Cijene režija kao u Sloveniji, a razlika u prosječnoj plaći od 2.000 kuna!

'Paralelno s procesom korekcije cijena mora se događati restrukturiranje javnih poduzeća. Dakle, cijeli teret rasta cijene ne smije se prenijeti samo na građane već i na poduzeća koja gospodare tim resursima', rekao je ministar Branko Grčić. HEP kao monopolist nema problema s konkurencijom pa ni s brigama oko poboljšanja usluge.

Rečeno nam je da će se od prvog do desetog svibnja krenuti s očitanjima brojila ili građani mogu sami dostaviti, a nakon toga na njihove adrese stižu nove uplatnice s većim cijenama. Cijene struje i plina tako se približavaju europskim cijenama. Nažalost, plaće građana ne. Samo za primjer - sada smo po cijenama režija slični sa susjednom Slovenijom, no, tamo prosječna plaća iznosi sedam i pol tisuća kuna, a kod nas pet i pol.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene