Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedi promjena trenda

Cijene dizela padaju, a i benzin bi uskoro mogao ispod 10 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz svijeta naftnog biznisa konačno i jedna, barem malo, bolja vijest: od sljedećega tjedna očekuje nas pojeftinjenje dizelskih goriva.

Za desetak lipa cijena će im biti manja, no benzini opet idu gore za četiri lipe. Mnogi se pitaju kako je to moguće, ako cijena nafte na svjetskom tržištu pada već neko vrijeme.

Pročitajte i ovo Rad trgovina i šoping-centara Podaci DZS-a Otkrivene prehrambene navike Hrvata: Pogledajte koliko trošimo na hranu, ali i koje meso najviše jedemo Benzinska crpka - 1 Građani nezadovoljni U Novu godinu sa skupljim gorivom: Dnevnik Nove TV doznaje na što posebno treba paziti

Od cijena goriva i dalje nam se vrti u glavi. Benzini poskupljuju četiri lipe, dizeli pojeftinjuju desetak lipa. No, još uvijek na visokim razinama. Unatoč tome što barel nafte na svjetskom tržištu u posljednje vrijeme pada pa se u Europi zaustavio na 121 dolaru po barelu, a SAD-u 102 dolara.

Stručnjaci vjeruju da bi već idući obračun mogao donijeti konkretna sniženja cijena i za dizele i za benzine. Naravno, ovisi opet kako će se dalje kretati cijena nafte na svjetskom tržištu, ali ne zaboravimo da na naš izračun utječe ne samo cijena sirove, nego prerađene nafte na mediteranskom tržištu. U svakom slučaju, jedan pozitivan trend na neki je način već krenuo i u ovom obračunu.

Dizelska goriva padaju, što je veliki pomak. Naime, u gospodarstvu, industrijama i općenito koriste se većinom dizelska goriva. Neki stručnjaci kažu da je njihova potrošnja 70 posto, naspram 30 posto potrošnje benzina. Tako da bi ovo sitno pojeftinjenje već moglo donijeti predah. A neki analitičari procjenjuju da bi uskoro njegova cijena mogla pasti i ispod deset kuna.

'Zato jer se uvijek benzini rade iz nafte koja je kupljena ranije, prema tome nafta koja je kupljena po višoj cijeni iz nje izlaze i skuplji benzini. Trend pada benzina će krenuti nakon dva, tri tjedna nakon što padnu cijene nafte značajnije', rekao je Davor Štern, predsjednik Nadzornog odbora INA-e.

>> Stručnjaci: Za najavljeno poskupljenje goriva nema opravdanja!

Drugim riječima, vjerojatno nas čeka bolje razdoblje. Smanjila se napetost u Siriji, oko Irana se više toliko ne zvecka oružjem, a i dolazi ljeto. Objašnjava naš sugovornik. Razdoblje veće potrošnje se smanjuje, time i cijene. Manje prostora ostaje i za burzovne špekulante. 'Kada nestanu razlozi na osnovu kojih mogu pumpati cijene, jasno nestaju više nemaju razloga i mogućnosti da dižu cijene bez ikakve potrebe', rekao je Štern.

Trenutačno, zemlje u okruženju, Mađarska i Slovenija imaju skuplje gorivo, najprodavaniji eurosuper 95 skuplji je desetak lipa. Austrija, Srbija i Bosna i Hercegovina jeftinije. Vlada ima mogućnosti reagirati. 'To se otvara pandorina kutija. Mislim da bi formiranje cijena u tržišnoj ekonomiji trebalo bi biti izvan domašaja Vlade, ukoliko ne dođe do nekakvih izvanrednih situacija, skokova cijena koji su stvarno tako veliki da bi izazvali kataklizmu u nekakvom gospodarstvu', kaže Štern.

No, kada se gorivu pribroji rast cijena struje, PDV-a i ostalih osnovnih životnih potreba - mnogi građani kataklizmu već proživljavaju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene