Što je 22-godišnjaka motiviralo na napad, neće se znati do završetka istrage. No znamo da je još jedan napad koji je zgrozio zemlju počinjen ilegalnim oružjem koje koriste vojnici. Kako je počinitelj do oružja došao, odgovor na to pitanje dat će i pretraga njegove obiteljske kuće.

Galerija Dubravko Gvozdanović, sudski vještak za oružje Oružje, ilustracija - 1 Oružje, ilustracija - 2 +0 Podaci o prikupljenom oružju

Donje Kletište u ponedjeljak je od ranih popodnevnih sati pod blokadom policije. Dvije kuće za koje se vjeruje da imaju veze s napadačem pod opsadom su istražitelja.

Dok istraživanje traje, ni motiv napada nije poznat. Kao ni odakle 22-godišnjaku kalašnjikov iz kojeg je pucao. Riječ je o oružju koje je zabranjeno posjedovati.

"Radi se o tipično vojnom, policijskom oružju koje isključivo namjenu ima u tim oružanim sustavima određene države i nikako nije namijenjeno za upotrebu među civilima", objašnjava sudski vještak za oružje Dubravko Gvozdanović.

Više od 98 % zločina u Hrvatskoj počini se oružjem koje napadači nelegalno posjeduju. Najveći dio potječe iz Domovinskog, ali i Drugog svjetskog rata.

"Ja bih rekao da svaki tjedan negdje imamo situacije da se pronalaze oružje i minska eksplozivna sredstva, ali i građani također javljaju za određene količine oružja i minsko eksplozivnih sredstava", kazao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Manje oružja, manje tragedija

Već 13 godina provode akciju Manje oružja, manje tragedija. Za to vrijeme prikupljeno je oko 340.000 komada vatrenog oružja, više od 5,5 milijuna komada streljiva te oko 5300 komada eksploziva.

Dubravko Gvozdanović, sudski vještak za oružje Podaci o prikupljenom oružju (Foto: DNEVNIK.hr)

No iako brojke zvuče impresivno, realnost je, smatra sudski vještak, drugačija.

"Vraćeno je ono vatreno oružje, odnosno oni primjerci koji su ili uništeni ili dotrajali tako da više nisu za upotrebu. Stvarno oružje, uporabljivo oružje, dobre kvalitete, ostalo je u rukama civilnih građana!" rekao je sudski vještak za oružje Dubravko Gvozdanović.

Na bolju kontrolu poziva i predsjednik države Zoran Milanović. "Ovdje smo vidjeli da se radi o oružanju koje rabi Hrvatska vojska, to nije smjelo biti kod pojedinaca, ni u čijoj privatnoj zbirci i u tom smislu hrvatska Vlada, policija i naravno obavještajna služba, sigurnosna agencija imaju moju punu podršku", kazao je Milanović.

Sudski vještak smatra da trebamo zaokret u načinu na koji apeliramo na građane.

"Čvrsto vjerujem danas da smo potrošili sve kredite da bismo mogli građane animirati da dobrovoljno vrate oružje koje ne smiju sukladno zakonu posjedovati. Zašto? Urušili smo sve sustave društvenih vrijednosti", smatra sudski vještak za oružje Dubravko Gvozdanić.

Dubravko Dugorepec, vozač sanitetskog vozila Opće bolnice Zabok Dubravko je ranjenog policajca s Markova trga do Vinogradske prevezao za samo dvije minute: "Čovjek je ležao u krvi. Pitao sam ga što ga boli. Tražio je pomoć"

Slika nije dostupna Bandić o napadu na policajca: "Najoštrije osuđujem ovaj bezočni čin nasilja"

Urušen sustav društvenih vrijednosti u kombinaciji s lako dostupnim oružjem - recept je za scenarije koje ne želimo gledati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju