Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što poduzeti?

Djelatnici Hitne svakodnevno se nose s potencijalno opasnim situacijama: "Nasilje se događa stalno, prijetnje, ucjene, uvrede, psovke"

Aktualno Galerija Bruna Papić i Jakov Aranza - 4 Bruna Papić i Jakov Aranza - 4 Foto: DNEVNIK.hr Bruna Papić i Jakov Aranza - 3 Bruna Papić i Jakov Aranza - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bruna Papić i Jakov Aranza - 2 Bruna Papić i Jakov Aranza - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bruna Papić i Jakov Aranza - 1 Galerija 1/4 >>
Djelatnici Hitne svakodnevno se nose s potencijalno opasnim situacijama, u kojima im srećom pomažu policija i vatrogasci. O tome što poduzeti kada do nasilja dođe istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Bruna Papić.

Ekipu šibenske hitne pomoći u srijedu je napao muškarac iz Žaborića kome su došli pomoći. Kada su mu došli u obiteljsku kuću, bacio je na njih stakleni stol. Srećom, nitko nije ozlijeđen. Policija ga je uhitila. Motiv napada nije poznat.

S voditeljem smjene splitsko-dalmatinske hitne dr. Jakovom Aranzom razgovarala je za Dnevnik Nove TV Bruna Papić.

Na pitanje koja je uobičajena procedura kada djelatnik hitne pomoći bude napadnut rekao je da nasilje nije samo fizičko, već i psihičko.

"Nasilje se događa stalno, prijetnje, ucjene, uvrede, psovke. Mi smo izvanbolnička Hitna te djelujemo u Zavodu, u kolima i na terenu i na svim tim mjestima može se dogoditi nasilje."

"Izvor nasilja može varirati. Ili se radi o tome da su ljudi  preplašeni radi situacije u kojoj se nalaze, drugi izvor je to što su neki navikli probleme rješavati agresijom, a treći izvor su bolesti i intoksikacija alkoholom ili opijatima", objasnio je.

Pročitajte i ovo Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 2 Traje javno savjetovanje Novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: Hoće li stanarima olakšati ili otežati život?

Pročitajte i ovo Julija Navaljnaja Skriveno lice Julija Navaljnaja: Zagonetna, gotovo anonimna majka postaje nova noćna mora Vladimiru Putinu

"Agresiju je teško predvidjeti. Neke situacije predviđamo po pozivu: radi li se o pucnjavi, o napuštenoj zgradi i onda alarmiramo policiju koja reagira promptno i s nama izlazi na teren.

Na samome terenu, vođa tima mora procijeniti je li mjesto nesreće dovoljno sigurno i hoće li mu pristupiti ili pričekati djelatnike drugih hitnih službi.

Policija i vatrogasci promptno izlaze na naše pozive, a nekad i snalaženje doprinese tome", dodao je.

S obzirom na to da djelatnici Hitne pomoći ne mogu predvidjeti što će ih dočekati, to je dodatan stres u ionako stresnome poslu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 




 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene