Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nansi Tireli za Novu TV

MAGIČNA BROJKA 'Nitko u ovom trenutku nema 76 ruku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac razgovarala je sa saborskom zastupnicom Nansi Tireli (Hrvatski laburisti - Stranka rada).

Na predsjedništvu HDZ-a danas je potvrđen ministar Marić kao njihov prijedlog mandatara, uvjereni su kako će dobiti povjerenje Sabora u četvrtak, može li oporba pomrsiti te račune, ima li snage za to?

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Mislim da njima za pomrsiti račune apsolutno nitko ne treba, da to uspješno rade sami sebi. Jedini zadatak oporbe u ovom trenutku jest da bude odgovorna i da ovaj gordijski čvor koji smo svi sada svjesni da je zapleo HDZ pokušamo nekako odvezati i da pokušamo napraviti najbolje u ovom trenutku da bi išli dalje. Imenovanjem gospodina Marića za premijera ništa u biti ne mijenjamo. HDZ je prije 6 mjeseci, 7 doveo gospodina Oreškovića za premijera. Govorili su kako je to vrlo uspješan i kvalitetan kadar i kako će on riješiti sve naše hrvatske probleme. Sada nakon 6 mjeseci daju nam nogo čovjeka, za njega opet govore da je dobar. Postavlja se tu jedno pitanje dokad će Marić biti dobar HDZ-u s obzirom da nije legitimno izabran na parlamentarnim izborima i dakle u istoj je situaciji kao što je to bio Orešković. Znači nema političke snage da bi mogao politički utjecati na sve ovo što se događa. Palicu u rukama i dalje ima HDZ i bez obzira da li prvi potpredsjednik Vlade ostao ili ne, ukoliko imate nestranačkog premijera čiji rad i funkcija i fotelja i sve ovisi isključivo o dobroj volji HDZ-ovaca onda možemo reći da se s imenovanjem Marića ništa neće mijenjati u odnosu na Oreškovića.

Oporba cijelo vrijeme govori, jedino rješenje ove krize su prijevremeni izbori. Očekujete li uopće da predsjednik Sabora na dnevni red stavi vaš prijedlog o raspuštanju Sabora?

Osobno ne očekujem pogotovo ne nekaon odgovora koji smo u petak dobili, neozbiljnog odgovora. I činjenica je da se predsjednik Sabora ne drži riječi koju kaže u medijima, u medijima je vrlo jasno rekao da s obzirom na situaciju i krizu će naš prijedlog odluke o raspuštanju Sabora staviti u petak na dnevni red i da će rasprava biti čim prije, a u petak je na moje pitanje zašto to nije učinio odgovorio da ima još petaka. Dakle, svi smo svjesni toga da HDZ u ovom trenutku uistinu radi što ga je volja. Pogotovo to radi u Saboru. Ja ne osporavam legitimitet predsjednika Sabora i da on odlučuje o tome koje će točke doći na dnevni red i kada, ali mislim da ovo vrlo zorno i vrlo jasno pokazuje da smo više od dva tjedna uistinu svi zajedno taoci isključivo HDZ-a i njihove jedne operacije spašavanja prvog čovjeka, a da su u toj operaciji i predsjednik Sabora i sve HDZ-ovske strukture, vrlo mobilizirane i da u biti rade ono što njima u ovom trenutku odgovara i mislim da će napraviti sve samo zato da prijedlog SDP-a o opozivu prvog potpredsjednika Vlade Karamarka ne dođe na dnevni red pa tako pretpostavljam da neće doći ni prijedlog odluke o raspuštanju Sabora.

Počeli su se skupljati potpisi oporbe, nema ih za sada dovoljno. Što mislite kako će se u cijeloj ovoj situaciji postaviti Most?

Pa ja očekujem od Mosta da naprave samo ono što cijelo vrijeme govore. Oni su cijelo vrijeme govorili da jesu balans, da jesu jedan korektiv HDZ-ovoj vlasti. I ja stavrno mislim da će Most u ovom trenutku pokazati da itekako jesu svjesni svega što HDZ radi i da će ostat pri onom svome da će glasati za raspuštanje Sabora. Kada govorite da nitko nema dovoljno potpisa, mi smo u javnosti napravili tako jednu veliku famu oko tog broja 76.

Ima li itko 76 ruku u ovom trenutku?

Nitko nema u ovom trenutku 76 i 76 je jedan broj koji nikome ne odgovara i koji nikome nije dobar. Isključivo zbog toga što vlada sa 76 ruku uistinu ne može funckionirati i svi mi moramo biti svjesni toga da onaj koji dobije, ako dobije 76 za bilo što, jeste kratkoročni pobjednik, a da će se ova agonija s vladom i neuspješnom vladom koja ne vodi Hrvatsku nigdje nastaviti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene