Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija poziva na oprez

Naleti na divljač u ovoj županiji postali su svakodnevna pojava: "Iz šume je skočila direkt na cestu ispred"

Aktualno Galerija Divljač - 5 Divljač - 5 Foto: DNEVNIK.hr Divljač - 4 Divljač - 4 Foto: DNEVNIK.hr Divljač - 3 Divljač - 3 Foto: DNEVNIK.hr Divljač - 2 Divljač - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Divljač - 1 Galerija 1/5 >>
Velike probleme u prometu stvara divljač. Gotovo svaki dan dogodi se nekoliko naleta automobila na jelena, divlju svinju, zeca ili lisicu. Posljednje dvije godine – najviše takvih nesreća bilo je u Istarskoj županiji.

"Pukao je branik, to je oštećeno, senzor je upao unutra, sve se razvjesilo i far svijetli malo niže nego inače", nabraja štetu na automobilu Antonio Rajko iz Svetog Lovreća. Naletio je na srnu.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća između Glavica i Hana Nedaleko od Sinja Teška prometna nesreća u Dalmaciji: Motociklist poginuo u sudaru s osobnim automobilom Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta"

"Iz šume je skočila direkt na cestu ispred", dodaje. Bila je noć, pokušao ju je izbjeći, no nije uspio.

"Samo je doletila, znači praktički ispred mene par metara i nisam mogao stati. Uspio sam je okrznuti s lijevom stranom i nastala je šteta", kazao je Rajko.

Šteta je, po njegovoj procjeni, nešto više od 7000 kuna.

"Branik, jedan parking senzor, maglenka... Napravljen je zapisnik i sada se čeka da se to isprocesuira da mogu auto dati na popravak", navodi.

Naleti gotovo svakodnevni

Naleta na divljač ima gotovo svakodnevno, navodi lovočuvar Alfredo Jugovac. Najviše na srne, divlje svinje, zečeve i lisice.

"Kod nas je problem što se sve više gradi i lovište je skrižano s cestama pa je divljač uznemirena, pogotovo sada - beru se gljive i divljač se uznemirava pa bježi", kazao je Jugovac.

Sudeći po statistici - prečesto i pod automobil.

"Inače i kod naleta na srneću divljač štete su velike, a kod naleta na divlju svinju još su veće", dodaje.

Ove godine u Hrvatskoj - takvih prometnih nezgoda bilo je čak 3676. Apsolutni rekorder – Istarska županija s 516 naleta na divljač. Uglavnom do naleta dolazi u jutarnjim i noćnim satima.

Zato policija poziva na oprez – osobito u proljeće i sada u jesen.

"Nikad se ne zna kad će divljač izletiti na cestu, ali ako cesta prolazi šumskim područjem ili je područje obraslo visokom travom, može se očekivati da će životinja istrčati i svakako valja voziti oprezno i smanjiti brzinu", upozorava Marko Oršulić, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu u Službi prometne policije PU istarske.

Sve kako bi se izbjegla šteta na autu, donosi Lina Dollar.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene