Obavijesti Video Pretražite Navigacija
po posebnim propisima

Dijelu umirovljenika stižu veće mirovine: Iz HZMO-a otkrili kada ih mogu očekivati

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Umirovljenici koji su ostvarili mirovine prema posebnim propisima dobit će uskoro više novca.

Većina umirovljenika koji su umirovljeni prema posebnim propisima od 2010. godine prima mirovine umanjene za deset posto. Od srpnja 2023. vraćeno im je pet posto, a od siječnja ove godine vraća im se i preostalih pet posto umanjenja. Uvećane mirovine bit će im isplaćene od veljače, potvrdili su za Mirovina.hr iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Zakon o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima ukinut je pa se mirovine od 1. siječnja ove godine više ne smanjuju. Većina povlaštenih mirovina smanjivala se za deset posto.

Među onima koji ostvaruju mirovine po posebnim propisima su između ostalog i zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda, predsjednik Republike Hrvatske, bivši politički zatvorenici, hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, djelatne vojne osobe, policijski službenici, redoviti članovi HAZU-a, službenici u saveznim tijelima bivše SFRJ, radnici izloženi azbestu...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krvava svađa VIDEO U pucnjavi u Sarajevu ubijen 19-godišnjak, napadač preko odvjetnika poručio da se želi predati

Zakon o smanjenju povlaštenih mirovina donesen je zbog ušteda još 2010. godine.  

Povrat od prvih pet posto umirovljenici su dobili od 1. srpnja prošle godine, a sada će im se vratiti preostalih pet posto pa će im mirovine ukupno biti veće za deset posto.

Koliki će broj korisnika točno ovo povećanje obuhvatiti te koliko će u prosjeku biti uvećane mirovine bit će poznato nakon obrade podataka, rekli su u HZMO-u. 

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda"

Povrat od pet posto u srpnju prošle godine dobilo je oko 96.000 umirovljenika. Među njima je oko 69.500 osoba kojima je mirovina bila smanjena za 10 posto te još 26.500 onih kojima je bila limitirana na 3500 kuna, odnosno 464,53 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene