Ne posustaje migrantski val koji se sve više osjeti s obje strane Učke. Dva tjedna nakon što je najavljeno, neposredno uz riječki željeznički kolodvor stigao je i mobilni sanitarni čvor koji se stavlja u funkciju.

Galerija Migranti u okolici Rijeke: Ilustracija - 1 Migranti u okolici Rijeke: Ilustracija - 2 Migranti u okolici Rijeke: Ilustracija - 3 +1 Migranti u okolici Rijeke: Ilustracija - 4

Prvi ulaze lokalni putnici pa migranti s riječkog željezničkog kolodvora. Uz kartu od 25 kuna i 80 lipa autobusom odlaze iz Rijeke.

Četrdesetak minuta nakon - evo ih u Lupoglavu. Istarska županija. Još jedna stanica na njihovu putu u bolje sutra.

"Idemo u Sloveniju i nakon toga u Italiju", kazao je jedan afganistanski migrant dok njegov sunarodnjak nije posve siguran kamo će. "Nemam plan, možda odemo u Sloveniju i nakon toga u Italiju i onda u neku drugu državu", kazao je.

Put su u utorak brzo nastavili jer vlak za Buzet je kasnio pa su ga neplanirano ulovili.

"U vremenu od 11 do 16 sati obično tu je znalo bit po stotinjak migranata i čekaju taj vlak u 16 sati neke grupe znaju ići i pješke tako da u tom terminu je znalo bit puno ljudi u Lupoglavu, ali kao što sam već rekao, srećom, nije bilo nekih većih incidenata", rekao je načelnik općine Lupoglav Franko Baxa.

Migranti koji dolaze iz Afganistana i Pakistana, kazali su mještani, mahom dolaze kao pojedinci, dok oni iz Afričkih zemalja uglavnom dolaze s obiteljima, često i s djecom.

Stanovnici koji uz ovaj val žive već mjesecima, govore za Dnevnik Nove TV o suživotu s njima.

Migranti u Rijeci - 1 "Nisu se ponijeli korektno": Gradonačelnik Rijeke prozvao HŽ zbog problema migranata u tom gradu

Migranti u Rijeci - 1 Rijeci odbijena lokacija za kontejnere i šator za migrante: "Ovo je gotovo neshvatljivo"

"Za sad nemamo nekakvih neugodnih iskustava, ali jednostavno ili pitaju gdje je trgovina, traže nešto vode ili da im se napuni mobitel", pojašanjava Eduard Edi Sandalj.

"A ima smeća tu koliko hoćeš okolo, tu spavaju dole uglavnom, zasad nemamo problema", ističe Zdravko Sirotić iz Buzeta.

I dok su jedni nadomak obećanih zemalja - neki novi putnici tek pristižu na riječki željeznički kolodvor. Stigao je i kontejner s tuševima i sanitarnim čvorom. U funkciju bi trebao do kraja tjedna. Slaba, ali korisna utjeha na stanici s koje će uskoro i oni ponovno na put.

Više o istarskoj migrantskoj ruti pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Katarine Jusić Mezge.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju