Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon likvidacije Osame bin Ladena, naglo je pala cijena nafte. Istražili smo hoće li zbog svega hrvatski vozači konačno imati jeftinije gorivo. Ono je sada, podsjetimo, na rekordnim razinama.


Od smrti Osame bin Ladena prošlog tjedna cjenovna krivulja se naglo strmoglavila. Oscilacije su velike, a na njih utječu i ostali događaji. 'Taj pad je bio i desetak posto pod konac prošlog tjedna, međutim neki novi događaji, primjerice moguće poplave u SAD-u doveli su opet do porasta 4,5 posto', kaže Igor Dekanić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Vezani članci Davor Filipović i Hrvoje Krešić Zašto je u Sloveniji gorivo i dalje jeftinije nego u Hrvatskoj? Ministar Filipović u Dnevniku Nove TV objasnio i slučaj s tituliranjem: "To nije istina" Darko Vukadinović Stižu i prva upozorenja zbog rasta cijena goriva: "Ne znamo gdje je završetak spirale..."

No, od jučer do danas novi pad od oko dva posto. Trenutačna cijena u Europi zaustavila se na 115 dolara po barelu, u Sjedinjenim Državama 101 dolar po barelu. Naftni derivati u Hrvatskoj, nasuprot tome, na rekordnim su razinama. Vozači očekuju da bi im ovaj put korekcija cijena mogla ići na ruku, no najviše za smanjenje od svega tri posto jer upravo toliko dopušta formula za izračun cijena, što onda ide na ruku najviše samim trgovcima i državi.

Višak će spremiti u blagajnu. Sve ono što nas još može očekivati kada je nafta u pitanju, teško je i stručnjacima predviđati. 'Glavna karakteristika svjetskog tržišta je velika nestabilnost u ovom času', smatra Dekanić. Osim ponude i potražnje, trendove uvelike mijenjaju događaji koji bilo na političkom ili gospodarskom planu potresaju svijet.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju