Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izbor ustavnih sudaca

Tko ispada iz igre? Šeparović ne ide po novi mandat, ali je poslao apel: "U suprotnom bi došlo do nezapamćene situacije"

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda
Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda Foto: Dnevnik Nove TV
Nakon što je u petak većini sudaca Ustavnog suda istekao mandat sada se postavlja pitanje kada će doći do izbor novih. Detalje saznajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Josipe Krajinović.

Većini sudaca Ustavnog suda u petak istječe mandat. Ostaju na dužnosti do izbora novih, a najdulje do 7. prosinca. Pitanje je tko će ostati, a tko će od novih lica zasjesti u utjecajnu fotelju suca Ustavnog suda. Bira ih politika, a HDZ će morati u dogovore s oporbom oko odabira. Za desetero njih istekao je mandat, ali ne i prvom čovjeku Ustavnog suda.

"Ono što je bitno da se biraju suci koji će se držati Ustava i zakona, a ovaj sadašnji sastav je takav ja sam ponosan što sam na čelu ovog sastava, a politika neka bira suce za koje smatra da su najbolji“, rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Grmljavinske ćelije Zagorje poharala tuča, poplavljene kuće i automobili: U Sloveniji padale ledene gromade

Nakon izbora Šeparović očekuje da će raspisati javni poziv.

"Naravno da apeliram da se u ustavnom roku dakle najduže 6 mjeseci izaberu Ustavni suci jer bi inače došlo do nezapamćene situacije - do državne i ustavne krize kakva nije zabilježena u modernoj Hrvatskoj. Uvjeren sam da nitko od političkih stranaka ne želi preuzet odgovornost za to“, rekao je Šeparović.

Odgovorno će se trebati dogovoriti - vladajući i oporba - jer je za imenovanje sudaca potrebna dvotrećinska saborska. Idući tjedan trebali bi početi razgovori.

"Nužno je naravno da se tu postigne dvotrećinski dogovor. To nikad nije lako različiti su tu politički interesi, ali ponavljam još jednom odgovornost i zrelost politička je tu preduvjet“, rekao je Gordan Jandroković.

Ustavni suci još se ne izjašnjavaju hoće li u utrku po novi mandat. Šeparović već sad kaže - on neće.

"To bi bio treći mandat. Nitko ga dosad nije dobio, pa ga ja sigurno neću tražiti. Meni mandat ističe iduće godine u listopadu i može se isto produžiti do 6 mjeseci, ali nakon šesnaest godina na Ustavnom sudu i nakon skoro deset godina što sam predsjednik mislim da je red da dođu novi ljudi“, rekao je Šeparović.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin Govor na međunarodnom forumu Putin najavio borbu na još jednom frontu: "Rusija ostaje jedan od svjetskih lidera"

U Ustavnom sudu sjedi 13 sudaca, biraju se na mandat od osam godina, građani im najčešće zamjeraju sporost u donošenju odluka, a oni se žale da su preopterećeni.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene