Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vremenska prognoza

Pripremite kišobrane, stiže promjena! Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja otkriva detalje

Nakon nekoliko iznimno vrućih dana, dolazi nam nešto hladniji zrak koji bi u dijelu zemlje mogao izazvati i grmljavinsko nevrijeme. Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Pritjecanje hladnijeg zraka na ovu vrućinu kolokvijalno se kaže da će biti poput ulja na vatru. Vrijeme se mijenja u ponedjeljak, točnije od sredine dana i poslijepodne i to najprije u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima za koje stoji najveća mogućnost za grmljavinsko nevrijeme, pa i tuču. U noći na utorak bi pljuskova moglo biti gotovo posvuda. No važno je napomenuti, da je za preciznu prognozu potrebno pratiti radarske odraze i Meteoalarm DHMZ-a koji u realnom vremenu u slučaju dolaska oluje povećava razinu na najvišu.

U polju smo izjednačenog tlaka, s juga nam se gura vrućina, a sa sjevera će u ponedjeljak po visini početi pritjecati hladniji i vlažan zrak što će atmosferu učiniti izrazito nestabilnom. Recept je to za grmljavinske pljuskove, a u dijelovima zemlje bit će uvjeta i za nevrijeme, moguće i tuču. Nakon inicijalnog prolaska ove fronte početkom tjedna, nestabilnije i malo svježije će se zadržati do četvrtka, a potom će prema vikendu ponovno biti sve više sunca i topline.

Prije promjene, očekuje nas još jedno sunčano i toplo jutro. Malo oblaka tek na zapadu i sjeverozapadu bit će najava za ono što nam dolazi poslijepodne. U početku će puhati slab do umjeren jugozapadnjak, na moru i jugo. Jutarnja temperatura bit će 15-ak stupnjeva u gorju, oko 20 do 22 u unutrašnjosti, pa sve do 25 ili blizu 25 koliko se očekuje duž Jadrana.

Pročitajte i ovo Ilustracija vremenska prognoza Bliži nam se još jedan toplinski val. Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV

Sredinom dana i poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj, postupan porast naoblake, a potom mjestimice i pljuskovi s grmljavinom, ponegdje izraženiji. Ne isključuje se niti mogućnost olujnog nevremena i tuče, poglavito ovdje u sjeverozapadnim krajevima. Zapuhat će sjeverac, koji prolazno uz nevrijeme može biti jak. Temperatura će biti većinom od 27 do 31 stupanj.

I u Slavoniji i Baranji sutra može biti nevremena, vjerojatnije kasnije poslijepodne i navečer. Veći dio dana ipak prevladavat će sunčano i vruće uz temperaturu između 30 i 33 stupnja. Zapuhat će prvo slab do umjeren, a potom navečer moguće i jak sjeverozapadnjak. I u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu u prvom dijelu dana sunčano, a poslijepodne lokalni pljuskovi i grmljavina. Izraženijih pljuskova bit će uglavnom u gorskom kotaru, a na moru je moguće i olujno nevrijeme.

Cijeli dan puhat će jugozapadnjak i jugo, a u noći na utorak zapuhat će bura. Temperatura, od 25 u gorju do 30ak, 32 na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji će se zadržati pretežno sunčano i vruće, poglavito na jugu. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, a najviša dnevna temperatura bit će između 31 i 34 stupnja. U noći na utorak na sjeveru regije mogući su pljuskovi i grmljavina.

Temperatura mora je najčešće 25 ili 26 stupnjeva: od 24 u Rovinju do 27 koliko je danas izmjereno u Dubrovniku. UV-indeks će i sutra u većini zemlje biti visok ili vrlo visok. Umjeren jedino na krajnjem sjeveru gdje se tijekom dana, poglavito poslijepodne očekuje najviše oblaka. U utorak mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, uglavnom u gorju i na istoku zemlje, nakon čega će sa zapada biti sve više sunca. Potom od srijede barem djelomice, a prema vikendu i pretežno sunčano, ali ne i posve stabilno pa će i dalje biti mogućnosti za poneki kraći pljusak.

Sredinom tjedna i svježije. I na Jadranu u utorak mjestimice kiša i pljuskovi, na jugu i izraženiji uz mogućnost olujnog nevremena. U srijedu djelomice, a u četvrtak pretežno sunčano. Puhat će umjeren i jak sjeverozapadnjak i bura, koja će osobito podno Velebita na udare biti jaka. Slabjet će od sredine tjedna. I na moru, barem na koji dan sljedeći tjedan manje vruće. Za vikend čini se sunčano, barem vrlo toplo, čak vruće. Ne izgleda i posve stabilno, pa za sad još nećemo isključiti mogućnost za poneki kraći lokalni pljusak.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene