Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukraden 1974.

Nakon pola stoljeća Hrvatskoj vraćen vrijedan procesijski križ: "Može donijeti nove spoznaje za hrvatsku povijest"

Hrvatskoj vraćen vrijedan križ - 2
Hrvatskoj vraćen vrijedan križ - 2 Damjan Tadic/Cropix
Aktualno Galerija Hrvatskoj vraćen vrijedan križ - 4 Hrvatskoj vraćen vrijedan križ - 4 Foto: Damjan Tadic/Cropix Hrvatskoj vraćen vrijedan križ - 3 Hrvatskoj vraćen vrijedan križ - 3 Foto: Damjan Tadic/Cropix Hrvatskoj vraćen vrijedan križ - 2 Hrvatskoj vraćen vrijedan križ - 2 Foto: Damjan Tadic/Cropix +0 Hrvatskoj vraćen vrijedan križ - 1 Galerija 1/4 >>
Hrvatskoj je iz Italije vraćen procesijski križ iz druge polovice 14. stoljeća koji s prikazom zadarskih zaštitnika svjedoči kako je bio izvorno naručen za taj samostan. Detalji o krađi ostaju nepoznati.

Skoro 50 godina nakon što je ukraden iz zadarskog samostana sv. Frane, Hrvatskoj je iz Italije vraćen srebrno emajlirani i pozlaćeni procesijski križ iz druge polovice 14. stoljeća koji s prikazom zadarskih zaštitnika svjedoči kako je bio izvorno naručen za taj samostan.

Legalnim putem kupila ga je talijanska obitelj Lia, a dosad je bio smješten u muzeju Amadeo Lia u talijanskom gradu La Spezia. Prvi ga je prepoznao britanski istraživač Donal Cooper još 2009. godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odluka na sjednici Plenković: ''Vlada će distribuirati 20 milijuna eura kao pomoć za nastale štete od nevremena''

"Ovo je jedan od najvrjednijih povrata nekog baštinskog objekta, na čemu se vrlo intenzivno radilo više od godinu dana. Sljedeći petak, nakon potrebnih restauratorskih procedura, vraća se u samostan gdje će biti trajno smješten", rekla je u četvrtak na konferenciji za novinare ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Obuljen Koržinek: Obitelj Lia vraća križ bez sudskih procesa, država će joj adekvatno zahvaliti

Zahvalila je na angažmanu svima uključenima, a osobito obitelji Lia koja je križ kupila u dobroj vjeri sa svom potrebnom dokumentacijom i sada ga vraća bez sudskih procesa.

"Njihova etična, ispravna i moralna odluka bila je ključna, a država će joj na adekvatan način zahvaliti", napomenula je.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Sinovi i kćeri" Ogromna nezaposlenost natjerala ih na bizaran potez: "Nismo mi drukčiji od mladih koji imaju posao"

Ne znaju se detalji oko krađe koja se dogodila 1974. godine, no nije rijetkost da se ukradeni predmeti, nakon što prođu kroz nekoliko ruku, pojave u aukcijskoj kući s utvrđenim porijeklom. Danas se, zahvaljujući bazama i digitalnoj umreženosti, lakše može provjeriti radi li se o predmetu sumnjivog porijekla.

Hrvatski veleposlanik u Italiji Jasen Mesić rekao je da mu je velika čast što je kao veleposlanik dobio priliku vratiti se kući s ovakvim artefaktom. Izrazio je uvjerenje da će građani i posjetitelji Zadra ubuduće moći vidjeti ovaj vrijedni nalaz, ali uz adekvatni sistem zaštite, kako se ne bi ponovila priča od prije 49 godina.

Hrvatskoj vraćen vrijedan križ - 2 Hrvatskoj vraćen vrijedan križ - 1 (Foto: Damjan Tadic/Cropix)

Horvatić: Otkriće križa važno i za buduća znanstvena istraživanja

Voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić rekla je kako se taj križ svrstava u najvažnija djela procesijskih križeva iz razdoblja gotike, a ne ističe se samo po ljepoti obrade i izrade nego i po posebnom ikonografskom kontekstu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova usluga? Poduzetnički duh na hrvatski način: Zaposlenik HEP-a službenim autom radio dostavu hrane

Otkrila je da je prvu pretpostavku da je križ izrađen za zadarski samostan prvu objavila istraživačica Marijana Kovačević koja je uočila mali lik donatorice, portret kraljice Elizabete Kotromanić koja je darovala novac i za izradu škrinje sv. Šime.

"U budućim znanstvenim istraživanjima može donijeti nove spoznaje važne za hrvatsku povijest", naglasila je, dodavši da je "križ u jako dobrom stanju, pa nema velikih restauratorskih radova, no slijedi mu preventivno čišćenje", dodala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene