Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dan kasnije

"Jedna od najjačih oluja otkada postoje mjerenja": DHMZ analizirao stravično nevrijeme i najavio što nas očekuje

Izraženi konvektivni sustav na radarskom kompozitu DHMZ-a 19. srpnja
Izraženi konvektivni sustav na radarskom kompozitu DHMZ-a 19. srpnja Foto: DHMZ/Screenshot
Apokaliptično nevrijeme zahvatilo je sjeverni dio Hrvatske. Četiri osobe izgubile su živote, još ih je najmanje sto ozlijeđeno, a štete će se tek zbrajati. DHMZ je objavio opsežno priopćenje.

Strašno nevrijeme pogodilo je kontinentalnu Hrvatsku u srijedu. U glavnom gradu ozlijeđeno je više od 60 ljudi, a brojka u cijeloj Hrvatskoj seže do 100. Ukupno su preminule četiri osobe. Na terenima su hitne službe i još uvijek saniraju nastalu štetu.

Zbog težine grmljavinskog nevremena DHMZ je objavio opsežno priopćenje s analizom oluje, ali i najavom prognoze, koje prenosimo u cijelosti.

"Prije svega želimo izraziti sućut obiteljima poginulih u jučerašnjem olujnom nevremenu koje je zahvatilo velik dio kontinentalne Hrvatske te želimo brz oporavak ozlijeđenima.

Jučerašnje grmljavinsko nevrijeme bilo je izuzetno jako i bilo je samo dio dugoživućeg grmljavinskog nevremena većih prostornih dimenzija (tzv. mezoskalni konvektivni sustav), u okviru kojeg su se stvarale grmljavinske superćelije (sustavi s izraženom rotacijom).

Dostupni podaci pokazuju kako su udari vjetra na zagrebačkom području bili olujni na granici orkanskih, što ih svrstava među najjače zabilježene na ovom području.

Nakon središnje Hrvatske grmljavinsko nevrijeme nastavilo je putovati prema istoku te je sličnom žestinom zahvatilo još brojne gradove (Lipik, Slavonski Brod, Županja...), gdje su izmjerene brzine vjetra i do 180 km/h.

Izraženi konvektivni sustav na radarskom kompozitu DHMZ-a 19. srpnja Izraženi konvektivni sustav na radarskom kompozitu DHMZ-a 19. srpnja Foto: DHMZ/Screenshot

Prognoza nevremena

Uvjeti za pljuskove i grmljavinu u središnjoj Hrvatskoj prognozirani su u općoj prognozi s 18. na 19. srpnja, a naznake u izgledima vremena za kopno dane su već 16. srpnja 2023.

Prognoze izdane 18. i kasnije 19. srpnja 2023. dale su i mogućnost nevremena praćenog jakim vjetrom.

Objavljena su i upozorenja na opasne vremenske prilike u kontinentalnoj Hrvatskoj - za grmljavinsko nevrijeme od 18. srpnja na snazi je drugi stupanj odnosno narančasto, a prilikom približavanja sustava iz Italije preko Slovenije stupanj upozorenja je jučer, 19. srpnja, nakon 15 sati podignut na najviši crveni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Civilne zaštita upozorava Objavljene upute: Znate li kako treba postupati u slučaju grmljavinskog nevremena?

Narančasto i crveno upozorenje

I jedno i drugo upozorenje ukazuje na opasno vrijeme. Narančasto znači da je vrijeme opasno, a crveno da je izuzetno opasno. Pritom je važno pratiti na koji se parametar (temperatura, vjetar, grmljavina…) odnosi upozorenje.

U opisu narančastog upozorenja za grmljavinu piše: BUDITE SPREMNI na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu.

U opisu crvenog upozorenja za grmljavinu piše: PODUZMITE MJERE kako bi se zaštitili i djelujte prema savjetima nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne, pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu i prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti.

Nadalje, kada se izdaje crveno upozorenje, osim većeg intenziteta očekuje se grmljavinsko nevrijeme na većem području. Točnije, koliki će dio regije biti zahvaćen grmljavinskim nevremenom.

  Pročitajte i ovo Savjeti i pravila kako se postaviti u slučaju prometne nesreće Pokrovitelj Osiguraj me Treba li micati auto s ceste u slučaju nesreće? Mnogi se dvoume oko ovog važnog pravila

Koliko je bila jaka oluja u Zagrebu

Jučerašnje grmljavinsko nevrijeme bilo je izuzetno jako i bilo je samo dio dugoživućeg grmljavinskog nevremena većih prostornih dimenzija (mezoskalni konvektivni sustav), u okviru kojeg su se stvarale grmljavinske superćelije (sustavi s izraženom rotacijom). Dostupni podaci pokazuju kako su udari vjetra bili olujni na granici orkanskih. To ih svrstava među najjače zabilježene na zagrebačkom području.

Primjerice, na Plesu je izmjeren udar od 115 km/h. Palo je od 20 do 35 litara po četvornom metru u 10-ak minuta. Da je kiša nastavila padati tim intenzitetom, za sat vremena palo bi 150 do 200 litara kiše po četvornom metru.

Prema sadašnjim analizama, to je bila jedna od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu otkad postoje mjerenja. Međutim, konačni odgovor možemo dati nakon što se provedu sve analize i kada podaci prođu sve stupnjeve kontrole propisane standardima Svjetske meteorološke organizacije.

Nakon središnje Hrvatske grmljavinsko nevrijeme nastavilo je putovati prema istoku te je sličnom žestinom zahvatilo još brojne gradove (Lipik, Slavonski Brod, Županja...), gdje su izmjerene brzine vjetra i do 180 km/h.

Prognoze za sljedeće dane

Atmosfera je i dalje nestabilna nad kopnom, pa su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Mjestimične kiše može biti već večeras.

U drugom dijelu petka te osobito u noći na subotu postoji mogućnost za izraženije grmljavinsko nevrijeme, ne samo u unutrašnjosti nego i na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

Pratite prognoze i upozorenja DHMZ-a

Sredstvima javnog informiranja, na mrežnim stranicama DHMZ-a, službenom profilu DHMZ-a na Twitteru, naši prognostičari svakodnevno izdaju opće vremenske prognoze i po potrebi upozorenja na opasne vremenske pojave."

Aktualno "Uvijek nastradaju najbolji. Bio je dobar kao kruh": Svi oplakuju konobara na kojeg se srušilo stablo, išao je po suprugu Poginuo čovjek zbog nevremena - 4 Poginuo čovjek zbog nevremena - 4 Foto: DNEVNIK.hr Poginuo čovjek zbog nevremena - 3 Poginuo čovjek zbog nevremena - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poginuo čovjek zbog nevremena - 2 Poginuo čovjek zbog nevremena - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Poginuo čovjek zbog nevremena - 1 Hrvatska "Uvijek nastradaju najbolji. Bio je dobar kao kruh": Svi oplakuju konobara na kojeg se srušilo stablo, išao je po suprugu 1/4 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene