Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najbolji maturanti

Oni su među najboljima u Hrvatskoj: Državnu maturu riješili su bez greške

Luka Hobor, Maja Drmač i Marijan Višić
Luka Hobor, Maja Drmač i Marijan Višić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Luka Hobor, Maja Drmač i Marijan Višić Luka Hobor, Maja Drmač i Marijan Višić Foto: DNEVNIK.hr Maja Drmač i Marijan Višić Maja Drmač i Marijan Višić Foto: DNEVNIK.hr +0 Maja Drmač, Luka Hobor i Marijan Višić Galerija 1/3 >>
Od ukupno 105 ispita državne mature koji su napisani bez ijedne pogreške, njih 19 napisano je u zagrebačkoj 15. gimnaziji, popularnom MIOC-u. Čak troje njihovih učenika maturu je napisalo bez pogreške iz dva ispitna predmeta.

Maturanti ističu kako je godina za njima bila itekako izazovna, ali su kažu i puno toga naučili. Iako su se za maturu temeljito pripremali, nekima je sto-postotni uspjeh ipak bio mali šok.

Pročitajte i ovo Lorena Tolić Loša reakcija ministarstva Na pragu su budućnosti, a već se nose s enormnim stresom: "Sve mi to samo daje vjetar u leđa da odem iz Hrvatske" Blaženka Divjak POČETAK 8. LIPNJA Ispiti u doba korone: Doznajte sve što vas zanima o održavanju i rezultatima ovogodišnje državne mature

"Teško mi je reći kakav je osjećaj, prvo nisam očekivao to, ali sretan sam. Ponosan sam da sam uspio to ostvariti", rekao je Marijan Višić, maturant XV. gimnazije, imao 100% iz matematike i fizike.

"Želim upisati FER, to mi je onako nešto što me najviše zanima, a dalje nemam nekih prevelikih planova", kaže Luka Hobor, maturant XV. gimnazije, 100% iz matematike i fizike.

"Definitivno matematiku, to već volim godinama, ali još nisam sigurna gdje. Imam puno mogućnosti, imam u Hrvatskoj PMF i FER. Imam vani Englesku i Nizozemsku pa ću još razmisliti", rekla je Maja Drmač, maturantica XV. gimnazije, 100% iz matematike.

"Ma prekrasan je osjećaj nakon svega ovoga što smo proživjeli u ovoj školskoj godini, došli su nam rezultati državne mature s kojima su naši učenici, a onda i mi prezadovoljni", kaže Ljiljana Crnković, ravnateljica XV. gimnazije.

Gotovo svaki peti potpuno točno napisan ispit državne mature napisan je u ovoj školi, zagrebačkom MIOC-u. No ravnateljica kaže, moglo je to i bolje.

"Pa uvijek može bolje, uvijek može bolje. Naših 209 maturanata postiglo je izuzetan uspjeh“, kaže , ravnateljica XV. gimnazije Ljiljana Crnković.

13 učenika riješilo je bez pogreške ispit iz jednog, a čak troje iz dva predmeta. A kad i nisu baš sto posto, MIOC maturanti i dalje su najbolji.

"A imamo također učenika, zamislite iz francuskog jezika. To nije stopostotna riješenost, ali je najbolji rezultat u generaciji kao i u filozofiji“, kaže Crnković.

Da znanje, a time i uspjeh ne dolaze preko noći, znali su još prije četiri godine kada su bili prva generacija koja je MIOC upisala uz prijamni ispit.

"Treba doći s nekakvim radnim navikama ili ih usvojiti s vremenom i na vrijeme“, kaže Maja Drmač..

"Zahtjevnije je. Treba dosta raditi i imati malo discipline“, kaže Luka Hobor, maturant koji je matematiku i fiziku riješio 100 %.

"Da je teško, je, u prvom razredu mi je stvarno bilo, pogotovo fizika, to mi je još najteže nekako išlo“, rekao je Marijan Višić koji je također imao 100 % iz matematike i fizike, a nakon srednje škole planira studirati molekularnu biologiju.

"Što se tiče tog znanstvenog dijela kojim se ja baš želim bavit, to mi se čini da malo ipak premalo mogućnosti ima. Ja iskreno nisam siguran što bi ja sad tu mogao raditi kad završim molekularnu biologiju pa ću vjerojatno tražiti neku priliku vani, ali ako se nešto otvori u Hrvatskoj, rado bih ostao i tu“, kaže Višić.

"Neka sveučilišta su bolje rangirana od drugih i iskustva drugih ljudi su drugačija pa svatko želi iskusiti ono nešto više nego što mu je dano“, kaže Drmač.

Sa 100% na maturi iz matematike Maji je dan izbor koji će kaže, zasigurno pasti na matematiku. Hoće li to biti PMF, FER ili možda neko sveučilište u Nizozemskoj ili Engleskoj kaže još nije odlučila, a Luka je svoje kockice davno posložio.

"Želim upisati FER, to mi je onako nešto što me najviše zanima“, kaže Luka.

Samozatajni Velikogoričanin nije bio pretjerano iznenađen činjenicom da je uz Marijana jedan od samo četvero maturanta koji su bez pogreške riješili i matematiku i fiziku. Skromno će i o planovima.

"Najrađe bi htio ostati u Hrvatskoj, tako... ali vidjet ćemo štp život nosi. Možda i odem van, možda i ostanem“, rekao je Hobor.

Kad bismo kao društvo barem bili dovoljno pametni i zadržali ih. Bila bi to 100% najbolja odluka i investicija u budućnost.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene