Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplava odlikaša

Stiže novost za učenike osnovnih škola: Za upis u srednju školu od iduće godine moraju položiti - malu maturu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i Ministarstvo obrazovanja planira uvođenje male mature, odnosno nacionalnih ispita na kraju osmog razreda.

 Od sljedeće godine učenici osnovnih škola će na kraju osmog razreda polagati nacionalne ispite, odnosno ispite male mature kako bi se upisali u željenu srednju školu, doznaje HRT.

Pročitajte i ovo Ilustracija Politička (ne)pismenost Vlada zabrinutost: ''U planu je potez koji će imati katastrofalne posljedice za demokraciju u Hrvatskoj'' Centar Klik u Puli - 2 Pula kao primjer KLIK za uspjeh: Otvorena moderna škola za učenike, ali i odrasle - ''Fantastično, jako mi se sviđa!"

''Sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita i to za osnovne škole. Ono što su nam rekli je da je najbolja provjera u 5. i 8. razredu'', rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Kao argumenti za uvođenje male mature spominje se velik broj odlikaša u osnovnim školama te učenje isključivo zbog ocjena, a ne znanja, ali i pritisci koje roditelji vrše na učitelje da djeci daju što bolje ocjene.

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić kaže da će se to sve uskoro promijeniti.

''Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita'', rekla je Katavić.

Nacionalne ispite priželjkuju i ravnatelji srednjih škola. ''Ne bih se složio s pristalicama da je to stres za učenike. Oni pišu u svojoj sredini sa svojim profesorima i ne vidim razlog za stres'', smatra Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene