Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok medicina pokušava neplodnost izliječiti, kritike novom zakonu stižu sa svjetonazorske strane. Je li moguće pomiriti svjetonazor i znanost?


Na ovakvim se igralištima igra sve manje djece. Prošle godine rođeno ih je dvije tisuće manje. Novi zakon o medicinskoj oplodnji takvu bi statistiku mogao popraviti, ali najprije mora pomiriti medicinu i svjetonazor.

Vezani članci Oleg Butković Butković o Pelješkom mostu i kad ćemo se njime moći voziti: "U lipnju sljedeće godine, prije turističke sezone, otvorit ćemo i most i pristupnu točku" CROBAROMETAR - srpanj 2021. - 7 Novi Crobarometar: HDZ zacementiran na prvome mjestu, ali dogodio se i veliki preokret: SDP više nije druga stranka u državi!

>> Hoćemo li nakon današnje saborske rasprave na referendum?

'Razumijem ljude koji su protiv zamrzavanja embrija jer pretpostavljaju ako se dozvoli zamrzavanje embrija da će se onda stvoriti velik broj embrija u tekućem dušiku, a nitko ih neće preuzeti', kaže prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, specijalist ginekologije i opstetricije.

Kritičari imaju još zamjerki, bez obzira na novi zakon, računaju se i dosadašnji postupci
- zamrzavanje do 5 godina na trošak proračuna
- darovanje uz pristanak
- mogu ići žene do 42. godine, one u izvanbračnim zajednicama, kao i one bez partnera.

'Najveći kritičari jesu upravo oni koji se nikad nisu susreli s ovim problemom i nisu ga osjetili na svojoj koži. Prvo crkva koja zabranjuje bilo kakav postupak MPO-a', ističe Jelena Koprić, niz udruge Roda.

Upravo se u crkvi sv. Marka protiv ovakvog zakona cijeli dan mole i građani i političari. 'Naprosto loš zakon gdje čitav niz pitanja nije riješen ili su riješeni tako da ostavljaju niz sumnji i problema', smatrah Željko Reiner, saborski zastupnik HDZ-a.

Svaki šesti par u Hrvatskoj je neplodan, a ovaj će zakon, baš kao i stari, još dugo vremena biti nazivan - kontroverznim. Bivši ministar zdravstva tvrdio je kako se zbog njegovog rodilo 230 djece više, sadašnji ministar zdravlja pak kaže kako se njegovim zakonom oplodnja u RH, vraća u europske standarde.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.