Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medicina protiv svjetonazora

'Najveći kritičari MPO nikad nisu neplodnost osjetili na svojoj koži'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok medicina pokušava neplodnost izliječiti, kritike novom zakonu stižu sa svjetonazorske strane. Je li moguće pomiriti svjetonazor i znanost?

Na ovakvim se igralištima igra sve manje djece. Prošle godine rođeno ih je dvije tisuće manje. Novi zakon o medicinskoj oplodnji takvu bi statistiku mogao popraviti, ali najprije mora pomiriti medicinu i svjetonazor.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

>> Hoćemo li nakon današnje saborske rasprave na referendum?

'Razumijem ljude koji su protiv zamrzavanja embrija jer pretpostavljaju ako se dozvoli zamrzavanje embrija da će se onda stvoriti velik broj embrija u tekućem dušiku, a nitko ih neće preuzeti', kaže prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, specijalist ginekologije i opstetricije.

Kritičari imaju još zamjerki, bez obzira na novi zakon, računaju se i dosadašnji postupci
- zamrzavanje do 5 godina na trošak proračuna
- darovanje uz pristanak
- mogu ići žene do 42. godine, one u izvanbračnim zajednicama, kao i one bez partnera.

'Najveći kritičari jesu upravo oni koji se nikad nisu susreli s ovim problemom i nisu ga osjetili na svojoj koži. Prvo crkva koja zabranjuje bilo kakav postupak MPO-a', ističe Jelena Koprić, niz udruge Roda.

Upravo se u crkvi sv. Marka protiv ovakvog zakona cijeli dan mole i građani i političari. 'Naprosto loš zakon gdje čitav niz pitanja nije riješen ili su riješeni tako da ostavljaju niz sumnji i problema', smatrah Željko Reiner, saborski zastupnik HDZ-a.

Svaki šesti par u Hrvatskoj je neplodan, a ovaj će zakon, baš kao i stari, još dugo vremena biti nazivan - kontroverznim. Bivši ministar zdravstva tvrdio je kako se zbog njegovog rodilo 230 djece više, sadašnji ministar zdravlja pak kaže kako se njegovim zakonom oplodnja u RH, vraća u europske standarde.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene